2452, 25 DEC 1997

SRPSKA POSLA

"ZAJEDNO" PONOVO ZAJEDNO?

Novoosnovana stranka SPO-Zajedno najavila je formiranje 80 opstinskih odbora. SPO (bez Zajedno) je upozorila da je rec o oborima a ne odborima. Vesna Pesic i Zoran Djindjic su, bez obzira o cemu se radi, dali podrsku novoj stranci kao mogucnosti da se koalicija sacuva

U kratkom vremenskom intervalu, izmedju neuspelih i uspelih predsednickih izbora, Vuk Draskovic je od svog relativno stabilnog birackog tela uspeo da izgubi trecinu. Njegova stranka je to okarakterisala kao normalnu posledicu agitacije "bojkotasa" koja je celokupnim delovanjem bila usmerena jedino protiv SPO-a i samog Draskovica, dok se sa one druge strane culo misljenje da je to revolt nastao zbog smene Zorana Djindjica i cacanski pozdrav od pristalica Velje Ilica. Gubitak od skoro 300 000 glasova je problem koji se tice manje-vise samo SPO-a dok se kao primarniji pojavljuje onaj koji se odnosi na opstanak koalicije "Zajedno" na lokalnom nivou. Poznato je da je koalicija, u medjuvremenu, izgubila vlast u tri grada, a ovih dana je uveliko pocelo da se prica i o nekim novim na spisku - pre svega Nisu.

SPO-Zajedno, stranka koja je svoju osnivacku skupstinu imala 22. decembra, predstavlja najnoviju ponudu da se izadje iz krize, za sada samo na lokalnom nivou, ali i sa ambicijom da se napravi siri front demokratskih snaga. Osnovana od "disidenata", najurenih ili odbeglih clanova(Velimir Ilic, Ilija Radulovic, Jovan Marjanovic, Mihajlo Svilar...) promovisana je kao stranka izvornih nacela SPO-a i stranka koja ce se drzati ugovora koje je potpisala koalicija "Zajedno". Predsednik Inicijativnog odbora Velja Ilic je potrebu za ovakvom strankom okarakterisao recima: "U ime onih setaca, onih promrzlih gradjana Srbije koji su prezimili na ulicama i trgovima, koji su prevareni zbog jedne sacice ljudi koji su dobili politicke funkcije, smestili se u kabinete, raznorazne skupstinske sale i zaboravili sve one koji su ih tu doveli. Osnovni cilj nije ostvaren - partija na vlasti i dalje vlada. Oni svojim angazovanjem daju i puls tom rezimu, oni ga podgrevaju. Mi smo onaj deo stranke koji smatra da udruzivanjem demokratskih snaga moze jedino nesto da se uradi i da sami taj posao ne mozemo da uradimo".

ZAVERENICKA ATMOSFERA

Da nemaju nameru ni da ga rade sami, demonstrirali su prilikom svog osnivanja u punoj sali Poslovnog centra "Cukarica" gde su se kao gosti u ime koalicionih partnera pojavili predsednici DS-a i GSS-a Zoran Djindjic i Vesna Pesic, ali i lideri Demohriscanske stranke (Vladan Batic), SLS-a (Nikola Milosevic) i Konzervativne stranke (Milan Mladenovic). Prisutni su bili i predstavnici Nezavisnog sindikata, studenata i SPC-a.

Da ce jos jedna stranka osvanuti na nasem politickom nebu bilo je jasno vec dugo, ali se nije znalo pod kojim imenom ce se pojaviti (SPO 1990-te ili SPO-Nova Srbija su bile alternative) kao ni ko ce joj pristupiti. Nagadjalo se da ce to svakako biti sedam odbornika Skupstine grada koji se nisu pojavili na poslednjoj sednici i koji su odbili "da jos jednom glasaju protiv svoje volje", vecina predsednika opstina i opstinskih funkcionera, ali i neki davno "odbegli" clanovi kao Vladimir Gajic, Dragan Milicic i Mihailo Markovic. Na jednom od celnih mesta bio je vidjen i Borivoje Borovic. Imena drzana u tajnosti ostala su mahom tajna i na osnivackoj skupstini. Clanovi Inicijativnog odbora za osnivanje nove stranke su to obrazlozili cinjenicom da se radi o ljudima na koje se vrsi veliki pritisak, da ce biti smenjeni sa svojih opstinskih pozicija ako se cuje da su im pristupili i da na taj nacin nece uspeti da se ostvari jedan od osnovnih ciljeva - opstanak lokalne vlasti.

Velimir Ilic je u izjavi za NIN dao i dodatno obrazlozenje: " Mi se nadamo da ce se koalicija ocuvati na lokalnom nivou jer nam je pristupilo mnogo odbornika iz SPO-a i uz nas je dosta onih koji su za zajednistvo. Ali, ima i odbornika koji primaju diktate, pre svega onih koji su ujedno i poslanici, koji moraju ponekad i van svoje volje da odradjuju neke poslove. Uostalom, vrsi se i veoma jak pritisak na odbornike. Kod mene u Cacku svake sedmice sazivaju odbornicku grupu da bi mi izglasali nepoverenje. Prosle sedmice dva puta, a sada traze i treci. Zar im nije dovoljno da dva puta izglasaju poverenje vec mora jos koji put? Ide se do zamora, odbornici su vise izludeli i ne znaju sta se hoce od njih. Sestorici odbornika je obecano da ce biti gradonacelnici ako glasaju protiv mene. Ne znaju da je obecano i onom drugom."

Na osnivackoj skupstini se, ipak, pojavio veci broj opstinskih funkcionera koji su ostali u mracnom delu sale (jedan manji je obelodanio svoje prisustvo kao predsednik opstine Arilje), dok su Borivoje Borovic i ostali pomenuti "disidenti" izostali. Povodom Borovicevog izostanka Ilic je prokomentarisao da "ne razume", da se radi o coveku koji dobro misli ali koji to mora da dokaze i u praksi, dok je Markovic izjavio da je sa osnivanjem stranke upoznat samo preko stampe i da po njegovom misljenju "prestaje politicka potreba za postojanjem SPO-a".

Prema onome sto se culo od gostiju, potreba za takvom strankom i te kako postoji. Zoran Djindjic je u svom pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo sto koalicija "Zajedno" nije mrtva "kakvu bi mnogi voleli da je vide" . "Ona je danas ozivljena na jedan pravi nacin, ne na nivou dogovora lidera, ni u Belom dvoru, vec u ovoj poluzaverenickoj atmosferi, jer u takvoj atmosferi su se u Srbiji najkrupnije i najumnije odluke donosile", istakao je Djindjic. Vesna Pesic je podsetila na skupove koalicije "Zajedno" na kojima je uvek isticano da vladajuca stranka mora da podnese bilans i podvuce crtu, i dodala da i njih ocekuje isto ako zele da budu "zdrava i prava" opozicija. "I ovaj skup tako razumem, kao podvlacenje crte. Nekim ljudima moramo da kazemo - bili ste tromb u opoziciji, zacepili ste nas, vrteli ste nas u zacaranom krugu, mi mozemo da pocnemo iz pocetka sa novim iskustvom", rekla je Pesiceva i dodala da se nada da ce svi gradonacelnici ostati na svojim mestima i da nece dozvoliti da ih rukovodstva stranaka smene.

I pored straha od smena i "zaverenicke" atmosfere, neke stvari su ipak obelodanjene. U 80 gradova je osnovan Inicijativni odbor koji ce ovih dana prerasti u opstinski, od toga je 11 osnovano u Beogradu. Takodje da je u Nisu raspolozenje takvo da je 90 posto clanova SPO-a preslo u novu stranku od kojih ima i 70 posto odbornika (izvestaj Miroslava Stankovica). Prijava za registraciju stranke je dostavljena 23. decembra i to sa imenima clanova Predsednistva koji ce biti samo privremeni, jer ce se odluke donositi samo na Saboru koji ce se odrzati za dva do tri meseca. Takodje da ce clanove Predsednistva i GO birati iskljucivo opstinski odbori i da niko takve odluke nece moci da donosi u vrhu stranke. I jos jedna novina - mozda ce SPO-Zajedno biti jedina stranka bez predsednika, samo sa potpredsednicima. "Ne zelimo da stvaramo lidere vec ljude. Da ih ima vise, da u svakom trenutku mogu da obavljaju i najvise funkcije ali da to ne bude jedan lider koji ce moci da naredjuje i iskljucuje. Potreban nam je tim koji ce moci da radi posao", kaze Ilic.

PLATFORMA ZA UJEDINjENjE

U tom timu ce se naci i Mihajlo Svilar, bivsi gradonacelnik Novog Sada, cijom smenom je obelezen prvi potres u koaliciji "Zajedno". G. Svilar o razlozima osnivanja nove stranke za NIN kaze: "Do ovoga je moralo jednom da dodje. Nazalost, mnogo vremena smo izgubili. Mi nismo usli zbog Vuka Draskovica i nekih nazovi lidera u SPO vec zbog programske orijentacije. Kada je to sve puklo vise nas je, kroz licne primere, pokazalo da covek prvo mora malo i licno da se zrtvuje da bi mogao nesto da pocne iz pocetka".A na pitanje da li nova stranka znaci i ponovno ujedinjenje opozicije, odgovara "tesko, ali..." i dodaje: "Opozicioni prostor je trenutno u Srbiji prazan. To nam je svima postalo jasno posle predsednickih izbora. Na nama je da pokazemo da li znamo ili ne znamo da radimo svoj posao. Gradjani su se pokazali vrlo svesni, kaznili su nas sve: i nas iz koalicije "Zajedno" i radikale. Na nama je da te ljude ponovo uverimo."

Osnivacka Skupstina je i pored opreznih izjava dala nadu da je siroki opozicioni front ponovno platforma na kojoj ce se raditi. U prilog te teze predsednik Demohriscanske stranke Srbije Vladan Batic kaze: " Ovde dominiraju strasti, interesa nema, a on postoji - rusenje nedemokratske vlasti. Posto tu ideju zagovara i SPO-Zajedno oko toga zelimo da se okupimo. Vreme je da posle osam godina dodje do promena na politickoj sceni, da se taj kult licnosti potisne u stranu i da se okupe svi oni koji zele demokratske promene.Bilo je tesko saradjivati sa koalicijom "Zajedno" upravo zato sto je carovao kult licnosti i zato sto su neki svojatali koaliciju a neki se ogradjivali od nje kao djavo od krsta. Tu je stvoreno nesto sto je hermeticki bilo zatvoreno. Danak je placen, cena je bila previsoka, a sa druge strane ona ogromna oslobodjena energija nakon novembarskih izbora koju je artikulisala koalicija "Zajedno" predstavlja dokaz da postoji demokratska snaga u Srbiji i da sa drugacijim definisanjem koalicije "Zajedno" postoji sansa. Svi koji se ogradjuju od takve ideje svesno ili nesvesno pomazu partiju na vlasti."

ZASTO SE RASPADA SPO?

SPO, koji je poslednjih godina predstavljao stozer okupljanja opozicije je ovoga puta imao ulogu da bude inicijalna kapisla za okupljanje kao revolt na njegovu politicku poziciju. O osnivanju SPO-Zajedno i stabilnosti SPO (bez Zajedno) ovih dana se diskutovalo i na predsednistvu ove stranke ali je Ivan Kovacevic rekao da " ne treba pridavati vaznost i obracati paznju na strancice sastavljene od bivsih clanova SPO-a". U tekstu koji je clan GO SPO Aleksandar Cotric objavio u "Blicu" paznja na ovo pitanje je, ipak, obracena. Kao glavnog krivca za raspad svoje stranke on je okarakterisao DS koja se "cepala po savovima samoljublja njenih celnika i tako postala bacil slicnih podela" koji je za cilj imao samo "ruganje i rasturanje". I pored napomene da je Vuk "cistio i cisti" stranku od ovih ameba on istice da je "virus bescasca " poceo da nagriza i SPO i da bi Vuk imao vecinu na ovim izborima (cak i da bi pobedio) da nije pristupio koaliciji "Zajedno" koja je "krst i Satana" i "Vukov Skadar na Bojani". "Evropejcima " je bilo vazno jedino da Vuk Draskovic ne uspe. Na kraju teksta se pojavljuje i osvrt na osnivanje nove stranke SPO-Zajedno: "Sada formiraju odbore neke nove stranke. Hoce da se zovu SPO-Zajedno. Predsednik: mrznja! Finansijer: Djindjic, a kobajagi neki svinjar.Ta kompanija moze da po Srbiji osniva obore a ne odbore".

Zoran Djindjic nije bio raspolozen za razgovor na temu oboriodbori, ali je za NIN dao osvrt na temu razloga koji su doveli do cepanja SPO a."Mislim da je SPO dospeo u krizu onoga trenutka kada je pocela provera iskrenosti njihovih programskih i verbalnih zalaganja. U zalaganjima nisu bili stedljivi, a bilo je mnogo izazova za ta obecanja i onda se tu stvorila neka vrsta verbalne obaveze u odnosu na kvalitet vlasti koja ce uslediti:najbolji ljudi na najboljim mestima, nije vazno iz koje su stranke, nema milosti prema kriminalcima, prema korupciji, nema milosti prema zloupotrebama. Na delu se pokazao kao SPS i nikakve razlike nije bilo u tome da su 'nasi rodjaci najbolji, da je nas monopol najkvalitetniji'. Ta stranka koja se revitalizovala kroz proteste ili je trebalo da se skupi na onaj format koji je imala 1995. u vreme hvaljenja Milosevica ili da se u njoj probudi revolt. Revolt se probudio i pocelo je odvajanje. Mislim da se socioloski i politikoloski gledano ta nova situacija sustinski razlikuje po tome sto pobunjenici zahvaljujuci mandatu u lokalnoj vlasti, imaju neko uporiste koje nije u potpunosti zavisilo od volje predsednika."

Povodom "virusa" Djindjic podseca da SPO od 50 potpredsednika koje su imali od 1990. vise nema ni jednog u stranci i da je svakih "pet minuta izbacivala jednog uglednog clana". A zasto oni nisu osnivali nove stranke, Djindjic kaze: "SPO je uspostavljen na jednoj liderskoj osnovi i svako ko je ulazio u stranku, ulazio je po volji predsednika. Posle iskljucenja on je u ocima pristalice stranke gubio svoj legitimitet. Situacija se bitno promenila dolaskom na lokalnu vlast gde se stvorio dvostruki legitimitet: jedan po volji predsednika a drugi po volji izbornog mandata. Ne bi Velja Ilic bio moguc da nije predsednik opstine u Cacku. Bio bi pet minuta u medijima i prosao bi kao Strahinja Kastratovic. SPO se sada raspada na cisto principijelnoj osnovi jer jedan deo SPO-a vidi da vrh gazi svaki dan principe za koje se danas zalaze. Slicno ocekujem da ce se dogoditi i u SPS-u. Obe stranke imaju naprslinu unutar samih sebe: jedno pricaju a drugo rade i onaj ko udje u njih iz idealizma, kada dozivi praksu postaje podeljena licnost. Ljudi koji imaju materijalni interes tu svoju pocepanost nekako tolerisu, ali sve manje ljudi moze da ucestvuje u privilegijama i zato nam predstoji jedna faza pobune. Aktivisti koji samo daju a nista ne dobijaju ne zele vise da tolerisu dvostuki moral rukovodstva. Zbog toga te price o zaverama i tome kako je to neko smislio, pa finansirao, pa neko sproveo, predstavljaju samo zavaravanje. Sustina te krize je duboka i ona je sadrzana u samom jezgru partije.

Stvar je pukla kada se prvi put na jednom oglednom nivou, a to je bio Beograd, pokazalo kako ta partija zamislja sprovodjenje svog programa.Clanstvo je prevareno i ono sada trazi partijsku strukturu koja ce u vecoj meri da zastupa taj program nego sto to cini rukovodsto njihove stranke. Mislim da je dobro sto su to ucinili umesto da su se pasivizirali jer bi bila steta da se ta ljudska energija izgubi. Ljudi koji su spremni da se zrtvuju za ideale demokratsko drustva su dragoceni i zato je dobro ovo sto se desilo. To ne moze da se zaustavi ni insinuacijama ni kriminalistickim pricama. Rascep u partiji nije mogao da se programira van nje, niti je zavisio od pojedinih licnosti, vec od karaktera te partije."

Sandra Petrusic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.