2452, 25 DEC 1997

(nastavak sa prve strane)

Autopsija izbora

SRBIJA NA LEVICI

Svi ozbiljniji politicki analiticari u zemlji, koji su prosle nedelje tvrdili da na izbore nikako ne moze izaci vise od polovine biraca, mogli su samo da zaneme i pocnu da razmisljaju o nekim novim zanimanjima ili bar novoj metodologiji istrazivanja. Umesto dosadnih ispitivanja dve, tri ili pet hiljada uzoraka, bilo je dovoljno cuti izjavu predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica, koji je izrazio zelju da predsednik Srbije bude izabran. I bi tako.

Slon na lopti

Sef izbornog staba Srpske radikalne stranke Dragan Todorovic, medjutim, tvrdi da je u drugom krugu predsednickih izbora ukradeno oko 700 000 glasova. Prema njegovim recima, levicari su i u prvom krugu falsifikovali, ali su se u drugom krugu posvetili aritmetickoj progresiji falsifikovanja. "Mogu da poverujem da slon moze da stoji na lopti, mogu cak da poverujem da slon moze veoma dobro da igra kosarku, ali da je Milutinovic osvojio vise od dva miliona glasova i da je na izbore izaslo preko 50 odsto biraca, u to zaista ne mogu da poverujem", komentarise Todorovic rezultate predsednickih izbora.

Republicka izborna komisija saopstila je da je na predsednicke izbore izaslo 3 683 714 ili 50,98 odsto upisanih biraca, koji su izabrali sefa jugoslovenske diplomatije za novog predsednika Srbije. Iako su posmatraci Centra za slobodne i demokratske izbore, Studentskog politickog kluba i same Srpske radikalne stranke postigli saglasnost u proceni da je na izbore izaslo oko 48 odsto, pokazalo se da je suva matematika bila nejaka da prati politicku praksu brdovitog Balkana. Prema zvanicnim podacima, u 58 opstina je zabelezen bolji odziv u drugom nego u prvom krugu predsednickih izbora, a najveci porast zainteresovanosti za politiku zabelezen je u Peci, Gnjilanu, Kosovskoj Vitini, Djakovici, Kamenici, Presevu, Sjenici, Tutinu i ostalim opstinama sa mesovitim stanovnistvom. Na Kosovu se patriotskom pozivu da se izadje na izbore odazvalo oko 340 000 glasaca, iako prema zvanicnim statistikama u tom delu Srbije pravo glasa ima oko 110 000 Srba i Crnogoraca. Kako je javila Radio Pristina, u izbornoj jedinici Pec, kandidat levice je osvojio 116 756, a lider radikala Vojislav Seselj 15 686 glasova. Veliki odziv zabelezen je i u Djakovici, gde je za Milutinovica glasalo 26 927, a za Seselja 2 102 glasaca. U selu Djerekare, u kome ne zivi nijedan Srbin, glasalo je svih 1 217 upisanih biraca, a analiticari sumnjaju da je ogromna vecina glasala za snage prosperiteta i humanizma. Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Fehmi Agani izjavio je dan nakon izbora da bi svaka izjava o ucescu kosovskih Albanaca vecem od jedan odsto predstavljala cist falsifikat. Na izbore su masovno izasli i Muslimani u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, ali i Madjari na severu Vojvodine. "Moram reci da su se socijalisti ovog puta odlucili na visprenije metode kradje. Oni su, jednostavno, slali policajce sa automatskim puskama na biracka mesta i terali nase kontrolore. Oni koji su odbili da to ucine, bili bi uhapseni", kaze Todorovic i navodi da su radikalski kontrolori na birackim mestima prilikom otvaranja birackih mesta na Kosovu razbijali kutije, u kojima je vec bilo vise od hiljadu listica. U razgovoru za NIN, sef Izbornog staba SRS najavljuje da ce radikali uskoro siroj javnosti dokazati da su izbori pokradeni. Siroj javnosti je protekle zime bilo potrebno tri meseca setnje, zvizdanja i svekolikih pritisaka da shvati da su lokalni izbori pokradeni. Cinici smatraju da je za dokazivanje kradje na predsednickim izborima potrebno najmanje pet godina.

Svet i izbori

Ozbiljniji analiticari ce lako zakljuciti da su radikali na ovim izborima dobili sve ono sto su oduvek zeleli ali se nisu usudili da pitaju - njima se, dakle, omogucilo da provere demokraticnost i postenje ovdasnje vlasti. Oslanjajuci se na jedno od osnovnih pravila demokratije, prema kome se vlast ne sme predati stranci koja ce ciniti sve protiv demokratskih principa, svet je elegantno presao preko optuzbi o laziranju izbora. One su se, po pravilu, pojavljivale u trecem pasusu prilicno kratkih vesti o izborima u Srbiji. Koordinator OEBS-a Kore Volan je izjavio da su njihovi predstavnici "uocili odredjene nepravilnosti" na Kosovu, ali je napomenuo da njihova misija "nije bila posmatracka i nije imala zadatak da utvrdi validnost izbora, vec samo da prati proces glasanja".

Svetski mediji su sa tesko prikrivenim olaksanjem primili vest o Milutinovicevoj pobedi, stidljivo pominjuci navode srpskih ekstremista i protivnika Dejtona o izbornoj kradji. Agencija Rojters u analizi posvecenoj jos jednim izborima u Srbiji nagovestava da bi se socijalisti pocetkom sledece godine mogli odluciti na vanredne parlamentarne izbore, kako bi ojacali slabasnu poziciju u parlamentu ili bar privoleli patriotsku opoziciju da bude kooperativnija. Vlast koja je uspela da za nepuna tri meseca stvori razliku od skoro 800 000 glasova u odnosu na kandidata opozicije, koji je u septembru pobedio Lilica sa 100 000 glasova razlike, verovatno smatra da taj zalet treba iskoristiti za "stavljanje svih snaga, sveg vremena, sve energije u funkciju boljeg i humanijeg zivota u Srbiji" (S.Milosevic).

Karijatide rezima

Trijumf Milutinovica omogucuje levici laganiji pristup pregovorima o koalicionoj vladi, ali i ostavlja utisak o njenoj nepopravljivoj nesigurnosti. Cinjenica da su socijalisti prvi put obznanili konacne rezultate samo nekoliko sati nakon zatvaranja birackih mesta svakako ne govori o njihovoj samouverenosti ili unapredjenju izborne tehnike. Brzina i grcevitost objavljivanja izborne pobede, serijske izjave da je Srbija umorna od izbora i prilicno netakticni potezi prema lojalnoj opoziciji, jasno ukazuju da su i oni svesni da su im bilo kakvi visestranacki izbori postali prevelik teret. Ostali izbori su, naravno, pozeljni.

Nakon drugog kruga drugih predsednickih izbora, leva koalicija osvojila je mesta predsednika drzave i predsednika parlamenta, iako je podrzava znatno manje od trecine biraca u Srbiji. To, medjutim, nije ozbiljan dokaz za teorije o neprevazidjenoj umesnosti vladajuce koalicije, vec je pre posledica servilnosti opozicionih stranaka, koje su nakon proslogodisnjeg posrtanja levicara ponudile da budu karijatide vladajuce familije. Neki ozbiljniji politikolozi tvrde da najveci uspeh Slobodana Milosevica predstavljaju stranke koje su izasle na izbore, koje odlucuju naoruzani specijalci, levicarski racunari i misteriozni pripadnici manjina.

Svetska kradja

Dubokomisleno seirenje nad sudbinom radikala, koji su dobili sto su i zasluzili, moze biti opasnije od svih levih i desnih ekstremista zajedno, jer se tolerisanjem najgrublje izborne kradje u postkomunistickoj Srbiji cementiraju najjaci potporni stubovi totalitarnog sistema. Bilo bi prilicno opasno zaboraviti da je demokratska opozicija izlazila na izbore pod istim i gorim uslovima, ali je ipak domaca i svetska javnost stala u odbranu osnovnih pravila izborne igre. "Mi trazimo formiranje drzavne komisije, koja bi ispitala sve nase tvrdnje o izbornoj kradji. To nije samo u nasem interesu, vec i u interesu vladajuce partije, jer ne verujem da ce moci da idu u svet sa takvom izbornom kradjom", kaze sef izbornog staba radikala.

Postizborna slika Srbije, ipak, nije tako crna. Srbija je dobila protokolarnog predsednika, a Jugoslavija izgubila kontraproduktivnog sefa diplomatije. Simpatizeri ekstremne i umerene, istinske i lojalne opozicije su na dobrom putu da shvate kako nisu svaki izbori pravi izbori. Kosovski Albanci i pripadnici ostalih manjina su prihvatili Srbiju kao svoju drzavu i zaljubili se u program ovdasnjih levicara.

Svi na izbore!

VIJENTIJAN, Laos, 22. decembra (Beta-Rojters) - Skoro 100 odsto od upisanih biraca izaslo je na parlamentarne izbore u Laosu, izjavili su danas zvanicnici dvomilionske komunisticke zemlje.

Konacni rezultati poluprinudnih izbora nece biti saopsteni pre sredine januara zbog dopremanja glasackih kutija iz najudaljenijih planinskih krajeva.

"Najraniji rezultati mogu se ocekivati za dve nedelje", izjavio je predsednik drzavne komisije Caleun Japaoheu.

Vladajucoj Revolucionarnoj partiji Laosa obezbedjena je izborna pobeda posto od 159 kandidata za 99 poslanickih mesta, samo cetvorica nisu njeni clanovi. Drzavna izborna komisija odbila je kandidature sestorici nezavisnih kandidata.

Prethodna Narodna skupstina imala je 85 poslanika, od kojih je cetvoro bilo stranacki neopredeljeno.

Iako su vodeci partijski funkcioneri najavili da ce dolazeca vlada pokrenuti reforme, diplomate ocekuju sicusne promene u osiromasenoj zemlji koja je, zahvaljujuci komunistickom rezimu, ostala jedna od najnerazvijenijih zemalja na svetu.

Predsednik vlade i lider Revolucionarne partije general Kamtai Sifandone rekao je da ne treba ocekivati prevelike promene nakon izbora, osim sto ce parlament "primiti infuziju novih lica".

Na pitanja da li ce i kada ce Laos uvesti visestranacki sistem, Kamtai je odgovorio da narod zeli samo jednu partiju.

Mnogobrojni glasaci takodje ocekuju da ce cetvrti izbori u poslednje 22 godine na vlast dovesti obrazovanije ljude."Glasacu za nove ljude koje imaju bolje obrazovanje od ovih iz starije generacije", izjavio je Vantong Vanvungsa, star 45 godina, koji je glasao i na svim dosadasnjim izborima.

On kaze da je, poput mnogih sunarodnika, izasao na izbore jer je morao. "Bilo bi protivzakonito (ne glasati), i moje ime bi bilo izbaceno sa spiskova za stanarsko pravo. Ako ne glasate, onda niste Lao", zakljucuje glasac.

BATIC BACEVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.