2453, 31 DEC 1997


CERA MAKROKOZMA

CERA MAKROKOZMA

Zasto je gonjen i zasto se danas goni tvorac "Gorskog vijenca"? Ko zeli da minuli gradjanski rat teslimi nekom pesniku ili kaludjeru? Licna ispovest povodom cetinjske povike i odgovor na pitanje: cija je Crna Gora? Kako su se Srbijanci i Crnogorci ponovo nazvali Jugoslovenima i to onda kada je ovo ime ostalo bez ikakvog ugleda?

Znameniti pesnik Matija Beckovic, ne jednom nazvan zivim Njegosem, dobio je Njegosevu nagradu. On je jedan od retkih Srba s kojima novinar moze razgovarati bez povoda, a da to ne bude ni neumesno ni napadno ni neprofesionalno, ali Njegoseva nagrada jeste povod i od nje boljeg povoda nema.

Nasa prica se nastavlja


LICKI STO
U prilogu "Dva Broza" (NIN, 11. decembra 1997) g. Zivorad Topalovic pokrece pitanje pravog identiteta Josipa Broza, ukazujuci, kao i mnogi pre njega, na mogucnost postojanja dvojnika. Zaista, to je vrlo golicavo, mada se nista ne bi promenilo cak ako bi te sumnje i bile potvrdjene nekim uverljivim otkricima. Jer - proslost se ne moze menjati.

UMIRANJE NA RATE
Mi zivimo na racun buducih narastaja i potkradamo svoju decu, unuke i praunuke. To ce istorija okarakterisati kao neku vrstu zlocina

PROLECE KOJE KASNI
1. Kad je poceo i zasto? Novi talas terorizma na Kosovu zapoceo je odmah posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Neko je odlucio da je sa zatvaranjem bosansko-hrvatskog lonca doslo vreme daljeg pomeranja konflikta na istok. Tako se prvi put u Jugoslaviji zaceo terorizam koji uspesno egzistira na njenom tlu. Do tada, svaki pa i albanski terorizam bio je pretezno spoljna opasnost.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.