2454, 08 JAN 1998


VELIKO PROCERDAVANJE

VELIKO PROCERDAVANJE

Svet nam je ukinuo sankcije, Evropa dala trgovinske olaksice i cinilo se da ce nam biti nekako i ikako. A onda se nas Barbarogenije ritnuo i prosuo punu vedricu mleka. To mu je pomoglo da na izborima pobedi, ali i da Jugoslaviji donese novu ekonomsku branu

Nama se u prosloj godini desilo jos jedno veliko procerdavanje. U moru alkohola, prasumi petardi i muzici vatrenih rafala (pevaju masinke, lepse nego ptice...) - nacija, ili ono sto mi zovemo nacijom, nije ni primetila da neobuzdano i agresivno slavi nastupajuce posledice tog procerdavanja, koje ce nas u novoj godini tek snaci. Braco moja, snasla nas je velika nesreca, braco moja, mi smo je i zasluzili - govorio je svestenik oranskim vernicima, okupljenim u crkvi, dok je gradom kosila kuga, a zivi zavideli mrtvima, slusajuci ciku pacova kojih je, tvrdi A. Kami, bivalo sve vise.

Nasa prica se nastavlja


HRISTOS KAO UZOR
Jesu li Srbi dobri vernici? Kakvi su rezultati visedecenijske ateizacije naroda? Zasto Crkva zazire od drzave i zasto drzava zazire od Crkve

STRATEGIJA PA SILA
U vasem cenjenom nedeljniku od 25. 12. 1997. godine objavljen je tekst mog kolege dr Radovana Radinovica, pod naslovom "Rakete ili pracke". Stavovi izneseni u njemu o vojsci i taktici njene upotrebe, bez prethodnog jasnog odredjenja strategije drzave, podstakli su me da iznesem svoje drugacije poglede u odnosu na ova pitanja.

DRZAVA NIJE ISTO STO I NJENI REZIMI
U prvom danu nove 1998. godine Njegova svetost patrijarh srpski Pavle uputio je studentima Albancima na Kosovu pismo kao odgovor na njihov manifest i zahtev objavljen poslednjeg dana 1997.

SOK OD DJUSA
Zorica Brunclik privodi estradu Evropi, jer je posle Slobinog Dejtona proslo vreme ratnih profitera



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.