2455, 15 JAN 1998

(nastavak sa prve strane)

CRNA GORA

DEMONSTRACIJE I INAUGURACIJA

"Miting istine" u Podgorici, koji je trebalo da pocne u ponedeljak u pet do dvanaest, kasnio je oko tri sata. Procene stranih izvestaca o broju prisutnih krecu se od nekoliko hiljada (BBS) do desetak hiljada (Rojters). Sinoc je izmedju hiljadu i dve hiljade mitingasa ispred crnogorske Skupstine docekalo 'srpsku Novu godinu'. Sta ce se dalje desavati ostaje da se vidi. U sredu u 16 casova, kada saljem ovaj tekst, Zoran Zizic, najblizi saradnik Momira Bulatovica je ispred organizacionog odbora rekao da su dali ultimatum vladi jos sat vremena i da ce ih onda organizacioni odbor povesti verovatno prema zgradi Televizije.

Moze se konstatovati da je ovaj miting istine propao - sto je ohrabrujuca vest. Jer, sve sto je branjeno "mitinzima istine" - izgubljeno je. Setimo se samo drzave SFRJ koja je na taj nacin branjena.

Sada, toliko godina kasnije i posle toliko traumaticnih iskustava, Momir Bulatovic tom sablasnom metodom "brani" Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Socijalisticki seizmografi iz Beograda detektovali su, cini se s pravom, veliku opasnost po svoju vlast, personalizovanu u liku Mila Djukanovica, sto su odmah definisali kao opasnost po Jugoslaviju.

Kao HTZ aktiviran je Momir Bulatovic.

Iz uloge servilnog statiste Miloseviceve politike Bulatovic pokusava da se stilizuje kao autenticni i aktivni vodja revolta dela naroda Crne Gore ciji je cilj "ocuvanje Jugoslavije".

U jednom od svojih javnih nastupa Bulatovic je kazao da "citav postupak i aktivnosti aktuelne vlasti dovode nas u opravdanu i veliku zabrinutost o separatistickim teznjama i namerama. Na tako nesto oni nemaju nikakvo politicko pravo niti politicki legitimitet, i to je jedno od osnovnih pitanja na kojima mi smatramo da treba organizovati veliki narodni miting kao sredstvo odbrane SRJ i vladavine volje naroda u Crnoj Gori."

Na cinjenicu da je specijalni savetnik Bila Klintona Robert Gelbard izrazio zabrinutost zbog politicke situacije u Crnoj Gori, Bulatovic je odgovorio da je gospodin Gelbard, "suocen sa netacnim informacijama doneo ispravan sud. Naime, logicno je da se izrazi zabrinutost zbog svakog nasilnog pokusaja nametanja svojih politickih stavova. Ja ne krivim gospodina Gelbarda nego one iz Crne Gore koji su mu takvu informaciju lansirali."

Ergo, Bulatovic, navodno, nece nasilje i cudi se sto gospodin Gelbard poziv hiljadama stanovnika Crne Gore na okupljanje ne dozivljava kao skup beckih decaka.

Samo bi Maksim Gorki mogao da opise tu majcinsku briznost za Jugoslaviju Bulatovicevih govornika.

Vise je nego jasno da su to samo destilisani krici nesrecne i porazene politike i da ovo politicko krijumcarenje otpadaka iz nedavne proslosti - cijih smo pogubnih rezultata svi svedoci - ako uspe, ce i ovog puta posledicice istim ishodom.

Arogancijom jedne totalitarne politike Crna Gora ce biti poslednja republika koja ce biti prinudjena da ode iz (sada, vec, trece) Jugoslavije.

Djukanovic je odavno shvatio da politika Slobodana Milosevica nije politika prosperiteta i buducnosti.

Kao sto voznju tramvajem niko pametan ne dozivljava kao putovanje, tako ni politiku izolacije, autizma sa ocevidnim elementima totalitarizma vise niko pametan ne dozivljava kao politiku vec samo kao golo sredstvo ocuvanja vlasti odredjene grupe iz Beograda.

To je u ovom trenutku transparentno jasno pokazano u Crnoj Gori na primeru Momira Bulatovica.

Na tom uskom politickom sprudu i usled agresivne mitingaske idile malo ko od organizatora je pomislio na moguce tragicne posledice.

Bulatovicevo vaninstitucionalno politicko delovanje jeste olicenje politicke linije koju najbolje definise jezuitska sintagma: "Cilj opravdava sredstvo."

Filip Vujanovic, ministar unutrasnjih poslova, a kako NIN pouzdano saznaje i novi mandatar crnogorske vlade, za NIN je kratko rekao: "Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je dosta slozena. Medjutim, drzavni organi su spremni i sposobni da kontrolisu i sprijece nemire. Okupljanja, iako najavljena kao mirna i demokratska, nijesu bila ni mirna ni demokratska. Blokirana je glavna saobracajnica u Podgorici, doslo je do pokusaja nasilnog ulaska u zgradu Televizije i organizovanog odlaska dijela ucesnika mitinga u Malesiju gdje je postojao visok stepen rizika medjunacionalnih i medjuvjerskih sukoba. Ponasanje Momira Bulatovica zahtijevalo je od nas posebnu policijsku zastitu pripadnika manjinskih naroda koji su potpuno sigurni i bezbjedni. Veoma mi je zao sto u Crnoj Gori u ovom vremenu postoje ljudi koji su spremni da ugroze nase gradjane samo zbog njihove vjerske ili nacionalne pripadnosti, ili, pak, drugacijeg politickog misljenja."

Bulatovicev "miting istine" kao i Milosevicev kontramiting neodoljivo je podsecao na vencanje - dakle, na komemoraciju mladosti i slobodi. Bilo je slagerski banalno, puno kvazinacionalnog patosa olinjalih epskih mudrosti. Dominirale su bajate ideje, ideje ciji je rok trajanja odavno istekao, kao i recnik armiran terminologijom iz predvojnicke obuke.

Najbolju ocenu dogadjaja u Crnoj Gori dao je gospodin Gelbard na konferenciji za novinare u Podgorici.

Rekao je da je imao veoma interesantan razgovor sa Milom Djukanovicem i da je bio impresioniran idejama koje Djukanovic ima i sa kojima namerava da unapredi ekonomsku i politicku situaciju u Crnoj Gori.

Na pitanje da li je tacno da je razgovor sa Momirom Bulatovicem trajao kratko, gospodin Gelbard je odgovorio da razgovor sa Bulatovicem nije bio kratak vec veoma dug. Moguce je da je razgovor trajao toliko dugo, rekao je gospodin Gelbard, jer sam ja stalno ponavljao isto. Sve sam ponovio vise puta - mislim da je gospodin Bulatovic shvatio poruku.

Sve u svemu, u Crnoj Gori postoji strah kao u porodici koja ima kockara: nije problem u tome sto gubi, vec u tome sto se vadi.

Koso prelazenje ulice

U sredu na sednici crnogorske vlade, odrzanoj izmedju 11,30 i 13 casova, Milo Djukanovic je zahvalio clanovima vlade na dosadasnjoj uspesnoj saradnji. Ispred vlade pozdravni govor je odrzao ministar vera dr Slobodan Tomovic.

Iz visoko rangiranog izvora, bliskog vladi Crne Gore, saznajemo da ce novi mandatar crnogorske vlade biti dosadasnji ministar unutrasnjih poslova Filip Vujanovic.

Takodje, nas izvor nas je informisao da se gospodin Djukanovic sa savrsenim mirom i ravnodusnoscu odnosi prema dogadjajima ispred Skupstine Crne Gore i da ga cak ne interesuje koliko demonstranata ima.

Na nase pitanje da gospodin Bulatovic nema toliko mali broj pristalica, nas izvor kaze: "Kljucno je to da je gospodin Bulatovic u Podgorici dobio 45 000 glasova, a da mu na miting nije izaslo ni hiljadu Podgoricana i da su na miting uglavnom prispeli severnjaci - kako ih u Podgorici zovu - irvasi."

Kao sto je veliki nas slikar Mica Popovic davno primetio za Krajisnike: ukoso prelaze ulicu - to vazi i za ove mitingase sa severa.

Na pitanje kako komentarise cinjenicu da po svoj prilici Milosevic nece doci na Cetinje, odgovoreno nam je da to niko nije ni ocekivao.

Po saznanjima naseg izvora u stabu Momira Bulatovica je velika panika i potistenost. "Vlada veliko razocarenje malim odzivom gradjana Crne Gore i Podgorice. Vec dva dana i jednu noc bulatovicevci se odnose prema Radoju Konticu kao bostonski davitelji i ne dozvoljavaju mu da napusti Podgoricu sve dok im ne pribavi bilo kakav sporazum. Racunaju na Djukanovicevu korektnost prema Konticu kao i na to da Djukanovic nece pustiti Kontica da praznih ruku ode iz Podgorice.

Bezbojni Radoje Kontic je neocekivano postigao za Djukanovica tri odlucna cilja.

Prvo, odbio je da sazove sjednicu Savezne vlade na cemu su posebno insistirali Sainovic i Kutlesic, pri cemu nijesu stedjeli, u utorak ujutru, glasovne mogucnosti. Plan je bio ocigledno usaglasen sa Milosevicem da na sjednici Savezne vlade preglasaju Kontica i uvedu vanredno stanje u Crnoj Gori. Koliko nije iznenadjujuce da je Kontica podrzao Danko Djunic, toliko je sokantno djelovalo na sve da je na Konticevu stranu stao Zoran Lilic vjerovatno iz razloga osvete za od sopstvene stranke projektovani krah na republickim izborima.

Drugo, Kontic je kao posrednika u crnogorskoj situaciji besumno eliminisao nikog drugog do Slobodana Milosevica, cime je i inace preslaba Bulatoviceva pozicija dotucena.

Trece, Kontic je vjesto kupio Djukanovicu vrijeme, drzeci rezigniranog Bulatovica u stalnom iscekivanju nekakvog, u stvari, beznacajnog sporazuma."

"Treba napomenuti", kaze nas izvor, "da je ruski ambasador Kotov poslao cestitku Djukanovicu uz izvinjenje sto ce ga njegov politicki savjetnik predstavljati na Cetinju i s molbom da ga novi predsjednik Crne Gore sto skorije primi, kako bi mu licno prenio poruku podrske i cestitku ruske vlade."

"To usvijet nema"

U sredu, nesto posle 18 casova, Momir Bulatovic je pozvao demonstrante da mirno prodju pored zgrade Vlade Crne Gore.

Medjutim, demonstranti su nasilno hteli da udju u zgradu i poceli da kamenuju policiju i lome staklo na zgradi Vlade.

Koleginica iz Bi-Bi-Sija Karen Koleman (koja je izvestavala iz Sarajeva) rekla nam je, jer je bila u blizini, da je na zgradu Vlade bacena eksplozivna naprava. Posle nesto vise od petnaest minuta atakovanja demonstranata na zgradu Vlade i policije, policija je posle upozorenja i intervenisala, sprecivsi demonstrante da udju u zgradu Vlade. Koriscen je suzavac koji se i do 22 casa i 30 minuta oseca na ulicama Podgorice. Vrativsi se ispred zgrade Skupstine Bozidar Bojovic, vodja otcepljene Narodne stranke rekao je da je na njega "naletio kamion... i obalili su me". Oko 18 casova vozac jednog putnickog automobila bio je uleteo je u masu a potom i u kordon policije. Do sada nismo uspeli da saznamo ime uhapsenog vozaca.

Oko 20 casova Emilo Labudovic, spoksmen mitinga rekao je da medju njihovim nema povredjenih. Oko 21 cas bacena su tri "molotovljeva koktela" na policiju. Po sadasnjim informacijama (22.30) ima cetrdeset povredjenih policajaca i cetiri civila.

Deo demonstranata pristalica Momira Bulatovica oko 23 casa poceo je da demolira i pljacka parkirane bolje automobile. Dvoje vatrogasnih kola ispred Skupstine Crne Gore je upaljeno. Suzavac je i dalje na ulicama.

Na osnovu relativno pouzdanih informacija saznali smo da se ocekuje hapsenje Momira i Predraga Bulatovica i Zorana Zizica. U tu informaciju treba ozbiljno sumnjati jer je malo verovatno da ce politicar Djukanovicevog politickog osecaja stupiti na vlast hapsenjem svog protivnika.

Ovo je, valjda, prvi put u istoriji da predsednik jedne drzave predvodi demonstracije protiv drzave na cijem je celu.

Sto bi rekli Crnogorci, "to usvijet nema".

Spanski protokol

Inauguracija Mila Djukanovica za predsednika Crne Gore, prvi je dogadjaj ovakve vrste od krunisanja kralja Nikole 1910. godine na Cetinju.

U svecanoj sali "Ivan Crnojevic" u Vladinom domu na Cetinju, Milo Djukanovic ce u cetvrtak procitati svoju inauguracionu besedu.

Potom ce u cetinjskom hotelu "Grand" biti priredjena svecana vecera.

Sef protokola Savezne vlade i "nosilac i koordinator" svih aktivnosti oko ceremonijala inauguracije, Slobodan Milic za NIN kaze: "Uobicajena je praksa saradnje izmedju saveznog i republickih protokola, jer savezni protokol ima bogato iskustvo na ovim poslovima.

Od vise ponudjenih menija za svecanu veceru prihvacen je onaj sa nacionalnim tonovima. Sluzice se, pored ostalog, njeguski sir i prsuta, domaca vina 'krstac' i 'vranac' i 'Navipov' sampanjac. (Nece skoditi jedna digresija. Treba podsetiti, recimo, da je knjaz Nikola nosio u bitku na Vucjem dolu 1876. godine "Dom Perinjon", i kada je Luka Filipov Dragisic iz Pipera priveo knjazu zarobljenog Osman pasu i kada je knjaz ponudio svog ljutog protivnika a negdasnjeg pariskog druga ovim poznatim francuskim vinom, prve reci Osman pase su bile: "Nik, Nik, ovaj sampanj ti nije ohladjen." Verovatno ce ovaj "milion" na Cetinju biti previse hladan. Ali, bar neki milion da iz Srbije stigne u Crnu Goru - (prim. L.M.).

Bice primenjena jedna vrsta spanskog protokola gde je sto centralne licnosti i gostiju najviseg ranga koji sede s njim - izdvojen. Za stolom gospodina Djukanovica trebalo bi da sede, pored doajena diplomatskog kora nigerijskog diplomate Ezekjela Gotoma Dimke, Slobodan Milosevic, Radoje Kontic, Biljana Plavsic..."

Pre svecane vecere grupa umetnika ce, kako nam rece Sonja Vukicevic, izvesti vizuelno-akusticnu kompoziciju, instalaciju u formi multimedijalnog hepeninga koji ce tretirati fenomen svetkovine.

Sve vreme ce svirati Kamerni orkestar RTV Crne Gore.

Po protokolu svecane vecere na nju se mora doci tacno (u 19 casova) a nije preciziran njen zavrsetak.

"Niko ne odlazi pre domacina", kaze gospodin Milic i dodaje da "obicno ovakve vecere traju oko dva casa. Kada je Radoje Kontic bio u poseti Cernomirdinu vecera je trajala sat i petnaest minuta."

Sef ceremonijala svecane vecere bice ugledni ugostitelj hotela "Crna Gora" Srecko Obradovic, koji je tri puta sluzio Josipa Broza Tita.

"Bice 32 stola", kaze gospodin Obradovic i napominje da ce "svecanu veceru posluzivati osoblje hotela 'Crna Gora' iz Podgorice i to bez ikakve nadoknade. Da pomenem da ce pusenje biti dozvoljeno".

Za inauguraciju je poslato 287 poziva.

Na nase pitanje kako je protokol regulisao nacin cestitanja novom predsedniku, gospodin Milic je kratko odgovorio: "Nadam se da ce izostati ono nase ljubljenje u obraz tri puta."

LUKA MICETACopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.