2461, 26 FEB 1998

JUNACI NASEG DOBA

LEVO SKRETANJE

Jugoslovenska levica uvek se ponosila sada uhapsenim dr Nenadom Djordjevicem - bio je idejno potkovan, plus bogat

Evo lepih vesti.

Premijer Marjanovic, koji je svojim govorom u Leskovcu oborio kurs marke, obradovao nas je odlukom Vlade da se ukida Uredba o finansijskoj disciplini. Takve je, veli, za deset dana postigla efekte, da bi sve ostalo bilo preterivanje, to jest, preteralo bi se sa efektima, a to u ovom trenutku nije potrebno. Od viska bi bolela glava. Eto zasto se u krugovima bliskim Vladi ocenjuje da je Marjanoviceva Vlada najuspesnija u Evropi, ako ne i sire. I eto zasto se Marjanovicu nudi jos jedan mandat: da postigne vise, brze, bolje, levlje.

Kad je videla da je efekat dvesta odsto, Leva koalicija SPS - JUL - SPO - Slobodan Milosevic - Vuk Draskovic odlucila je da dodje na vlast (da udje u Vladu).

Dusanu Mihajlovicu laknulo - i njega zvali na popravni. (U politickom zargonu: konsultacije).

Zvali i Seselja, ali Seselj nece na popravni, smatra da se dokazao.

Penzioneri i taksisti, koji se ispred Skupstine ponekad vidjaju u grupicama, samo su dekor veselog drustvenog ambijenta.

Mladom Rastovicu iz Glavnog odbora - mlad, a vec socijalista - aplaudirali su na omladinskom kongresu PASOK-a u Grckoj, narocito kada bi u nadahnutom govoru pomenuo predsednika Milosevica. Radio televizija Srbije nije mogla da sakrije odusevljenje tom cinjenicom, nego je radosnu vest ponavljala dok mi se nije prispavalo.

Konacno, ali nikako na kraju, belezim i jedno istorijsko otkrice drugarice (u daljem tekstu dr) Mire Markovic. Prethodna Jugoslavija se, glasi sustina, nije raspala u socijalizmu (koji je nesto najhumanije sto smo imali, ljudskog lika), vec se raspala u sistemu koji je u nju uveden posto je socijalizam ukinut, ustanovila je dr Mira Markovic analizirajuci prvih deset godina posle Osme sednice.

No comment!

I da ne zaboravim: onaj Zivorad Igic sa Kosova, glasna zica Slobodana Milosevica (imitira ga u govoru, ali tako da se dopadne) bice naimenovan za ambasadora u Norveskoj, posto ga Albanija nije htela. Kadrovi sve resavaju!

Lepe novosti, rekoh.

A sada losa vest: Dr Mira Markovic jos tuguje za Novim Beogradom, odakle se, ni sama ne zna zasto, odselila 1980. godine. Tamo bi, veli, sa terase, prvo ugledala velike plave masnice, pa kikice, pa tek onda svoju kcer na plavom biciklu, dok se vraca iz muzicke skole...

O, nemilosrdna prolaznosti! Toga vise nema, ali za dr Miru Markovic Novi Beograd ostaje simbol Nove Jugoslavije, one iz Jajca, koje takodje vise nema...

Cemu ocaj, glavu gore! Uvek ima resenja, pa i za setno secanje i nostalgiju dr Mire Markovic. Moj predlog: hitno dati oglas u novinama i sigurno ce se naci neka budala koja bi pristala da Novi Beograd menja za Dedinje!

U medjuvremenu je uhapsen dr Nenad Djordjevic, doskora bliski saradnik dr Mire Markovic, visoki funkcioner JUL-a. Prijavila ga Leposava Milicevic. Prica se, zbog pljacke...

Jugoslovenska levica jednodusno je pozdravila hapsenje, izrazavajuci zadovoljstvo. I Aleksandar Vulin, i dr Milovan Bojic, kao i druge ugledne licnosti JUL-a, a pridruzio se i premijer Marjanovic, isto misli, pretpostavljam, i Radmilo Bogdanovic. Kazu, to je u redu i drze se zakona kao pijan plota. Ne hapse ga oni iz pizme, opsti je stav, nego principijelno. Jedan mangup u njihovim redovima manje (po Lenjinu). Pronose se glasovi da je dr Djordjevic u jednom trenutku poceo da pripada tzv. reformskoj struji u levom pokretu. Aha, primetila je Leposava Milicevic, levo skretanje!

Ne zaboravite, JUL (Djordjeviceva zgrada) povezan je direktno koaksijalnim kablom sa centralom policije u 29. novembra!

A mozda je odbio da placa reket u skladu sa troskovima zivota.

U svakom slucaju, hapse ih kad ih potrose.

Sta se to dogodilo u coveku? Njime su se u JUL-u ponosili, na celu sa dr Mirom Markovic. Eto, govorili su u podtekstu, ako prihvatite program JUL-a, i vi cete biti takvi. Idejno potkovani, plus bogati. Dr (drugarica) Mira ga je isticala kao primer, a on sam se hvalio da je tezak 120 miliona maraka. Zacudo, niko se nije setio da pita otkud skromnom predavacu u Visoj policijskoj skoli pocetni kapital. Kako je stekao prvih milion maraka?

Neko mudar (zaboravio sam ko) rekao je da je na pocetku svakog velikog bogatstva - pljacka. Cak i u kapitalizmu, o tranziciji da i ne govorimo.

Uhapsenik je jednom izjavio: "Zalazem se za drustvo bogatih gde veliki broj pojedinaca bogatstvo gradi svojim pocetnim kapitalom, znanjem i umecem, svojim radom i rezultatima rada, a ne pljackom i lopovlukom". I jos je rekao da je kapitalizam Istocnoj Evropi doneo samo pljacku i stanje blisko anarhiji. Kao da je prizivao djavola!

Uhapsen je neposredno, na ulici, posle sastanka u JUL-u. Da li je nesto predosecao, da l' ga je zigalo u kolenu!?

Za grehe prema krivicnom zakonu i svojoj partiji, biznismen Djordjevic cak je dvaput uhapsen o istom trosku. Ili je Leposava Milicevic naknadno prosirila optuznicu, sto je za njenu karijeru, van svake sumnje, dodatno ubrzanje.

Pocelo je, pocelo...

Sto rekao onaj Slovenac na kongresu Partije kad se raspadala prethodna Jugoslavija - sledeci neka pripremi se!

Milivoje Glisic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.