2467, 09 APR 1998

(nastavak sa prve strane)

NEDELjNIK

NA PATOSU

Jevdjevicu je, uostalom, tako lakse. Gradi kucu...

Drzavna agencija Tanjug vidi apokalipticnu sliku NIN-a i posvecuje joj seriju u nastavcima, u tzv. generalnom servisu. Kaze: Cinjenica je... da je NIN u poslednjem periodu od dolaska novog rukovodstva i glavnog urednika Milivoja Glisica pao na niske grane, po oceni novinarskih krugova u Beogradu, pretvarajuci se u novinu koja osim traceva, poluistina i svog nekada slavnog imena tesko da bilo sta drugo moze ponuditi. Kako je konkurencija na trzistu tracerske i zute stampe izuzetno jaka, tako ni NIN cak ni u ovoj kategoriji vise ne predstavlja relevantan faktor, sto najbolje pokazuje tiraz, koji je u poredjenju sa nekim drugim periodima ocajan.

Sutradan istovetni pasus: Cinjenica je, medjutim, da je NIN u poslednjem periodu, itd. Drzavnoj agenciji dopala se sopstvena misao, pre svega se dopala Jevdjevicu, a ono sto se dopada na tako visokom nivou, mora se ponoviti.

To je bilo u petak. U utorak se citirana misao blago modifikuje (S obzirom na nastavljen sunovrat tiraza, i uverenje medju poznavaocima da je ovaj nekada cenjeni list spao na nivo petparacke zute stampe...), ali ideja vodilja ostaje netaknuta: Istovremeno, cinjenica je takodje da je u poslednjem periodu od dolaska sadasnjeg rukovodstva i glavnog urednika...

Leksika i metaforika tipicno tanjugovska: u poslednjem periodu, niske grane, relevantan faktor, zuta stampa... I argumentacija tanjugovska: po oceni novinarskih krugova u Beogradu... Kada su i gde to "novinarski krugovi u Beogradu" ocenjivali NIN? Ko je vodio sastanak? Gde su zakljucci, sta je sa zapisnikom?

Tu je i nepoznavanje jezika. Imenica novine nema jedninu. Takav slucaj se - neka i Tanjug utuvi - naziva pluralija tantum.

Zasto Tanjug navodnoj propasti i padu NIN-a posvecuje toliko prostora, energije, zalosti i znanja (!)? Zao mu NIN-a? Ne, Tanjug nije zalio ni propast i pad Srpske Krajine, ni Istocne Slavonije, pa zasto da zali NIN! Tanjug je u nastavcima jedino pratio samit u Dejtonu, kome je Jevdjevic ekskluzivno prisustvovao, stedeci dnevnice da otvori butik. Tanjug je tople reportaze posvecivao samo odabranim podvizima izbeglica na putu od Knina do Beograda; posrecilo im se, valjda, da na tom ponizavaucem putu pokazu srpsku snalazljivost i kuraz!

Tanjug zali NIN, i tanjugovske suze lije, zato sto NIN ne pristaje na Tanjugovu sliku sveta; nece da se omedji sivilom i jednoumljem, ne drzi se jednog, jedinog i neprikosnovenog, politickog stanovista.

Tanjug je seriozan i dosadan. NIN je, pak, zut, jer po Tanjugu, sve sto nije jednoumno, zuto je. Tanjug razume i neguje samo ono politicko novinarstvo koje se drzi principa Pazi, tako da ostanem nevin(a)!

Istina o NIN-u je proverljiva, istina o Tanjugu se krije. (Konacno, NIN predlaze Tanjugu razmenu zavrsnih racuna, radi objektivnog uvida u to ko je koliko propao). Dve marketinske agencije, MARK PLAN i PARTNER, istrazivanjem javnog mnjenja, nedvosmisleno su ustanovile da je, u celokupnoj periodicnoj stampi, NIN magazin kome se u Srbiji i Jugoslaviji NAJVISE VERUJE, dok je u Beogradu NAJCITANIJI politicki nedeljnik, a medju magazinima svih zanrova drugi po citanosti, iza "Bazara".

Podatke proveriti kod MARK PLANA i PARTNERA!

Firma NIN, pritom, nikom nista ne duguje.

Da vidimo, opet, kako stvari stoje sa Tanjugom. Na dan 8. aprila 1998. godine, ovlasnim prelistavanjem dva najtiraznija dnevna lista u Beogradu (Blic i Dnevni telegraf), i golim okom se moglo ustanoviti sledece - po broju objavljenih informacija, agencija BETA vodi protiv Tanjuga sa 32:0, a agencija FoNet sa 28:0! Posto je i Tanjug agencija, i trebalo bi da zivi od prodatih informacija, ovde se lepo vidi kakav je Tanjugov tiraz, i kakav mu je ugled!

Jasno je da s takvom prodajom informacija i takvim ugledom Tanjug zivi na tudj racun, od dotacija, iz budzeta, znaci, na racun svih nas. Tanjug, dakle, placamo svi, a NIN samo oni koji hoce!

I na kraju, ljupka indiskrecija za ljubitelje tog zanra: direktor Tanjuga Jevdjevic ocigledno je ljut sto je NIN (iz pera glavnog urednika) objavio pricicu o njegovom podviznistvu, kao i o iskusenjima njegovih novinara, na koja ih je osobno stavio. Sada Jevdjevic pokusava, putem Tanjugove mreze, da uzvrati udarac.

Promasuje, sam od sebe leti na pod.

A uskoro ce i kadrovske promene...

Milivoje Glisic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.