2471, 05 MAJ 1998

(nastavak sa prve strane)

KOSOVO

DIJALOG ILI RAT

Intenzivni sukobi poceli su u nedelju, kada je u selu Ponosevac kod Djakovice naoruzana albanska grupa otvorila vatru na cetvoroclanu policijsku patrolu. Dva i po dana su, prema policijskim izvorima, trajale borbe sa "teroristickim grupama". Na podrucju tog sela, desetak kilometara uz jugoslovensko-albansku granicu, novinari nisu mogli da pridju, iz "bezbednosnih razloga", kako su objasnjavali policajci.

Obe strane su bile vidno uzdrzane u objavljivanju detalja o tim sukobima. Kosovski informativni centar (KIC), blizak Demokratskom savezu Kosova (DSK), demantovao je vesti agencije Rojters da se u policijskom okruzenju na podrucju Ponosevca nalazi grupa od 200 naoruzanih kosovskih Albanaca. Albanski izvori u Pristini optuzuju policiju i vojsku da koriste i tesko naoruzanje. Vojne vlasti, medjutim, ponavljaju da je vojska angazovana iskljucivo na obezbedjenju granice, u "sprecavanju ilegalnih ulazaka i izlazaka iz zemlje".

Ubistva

Granicno podrucje izmedju Djakovice i Decana je, kaze jedan vojni strucnjak, pogodno za ilegalne prelaske naoruzanih grupa iz susedne Albanije, odakle se, tvrdi on, kosovski Albanci snabdevaju oruzjem i vojnom opremom. Na tom pravcu su prevoji do 650 metara nadmorske visine i laki su bili za prelaske, sve dok jugoslovenski granicari nisu dodatno ojacali svoje patrole i gotovo zatvorili taj deo granice. Sa suprotne strane su, po njegovim recima, i dve najvece baze za "obuku siptarskih terorista u Albaniji, u gradovima Tropoji i Kukes".

Severno i juzno od tog dela granicnog pojasa su visoki, tesko pristupacni planinski masivi. Zato je u albanskim izvorima u Pristini bilo spekulacija kako policija i vojska pokusavaju uz samu granicu kod Djakovice i Decana da naprave neku vrstu tampon zone i tako sprece jacanje ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) i oruzanog pokreta kosovskih Albanaca.

U dubini Kosova i Metohiji, pocetkom nedelje, ubijeno je nekoliko civila, Srba i kosovskih Albanaca. Sva ta ubistva desila su se uglavnom u selima na podrucju izmedju Kline i Glogovca, na oko 30 kilometara od Pristine. KIC je saopstio da je pocetkom ove sedmice ubijeno desetak civila, da je nekoliko njih ranjeno, medju kojima je predsednik pododbora DSK u peckom selu Barene Ismailj Salja.

Nasilje se, ove nedelje, preselilo i u gradove. U Kosovskoj Mitrovici u sredu unoc, ubijen je jedan policajac, a dvojica su ranjena. Jedan od njih tesko. Poginuo je i jedan od napadaca. Strah od pravog rata i njegovih posledica, izgleda da je sada jedina zajednicka tacka dve strane - vlasti u Beogradu i lidera kosovskih Albanaca.

Dijalog

Iz Beograda su, posle prvih ostrih kritika na racun stavova sa zasedanja Kontakt-grupe za Balkan u Rimu, stigli novi signali - da nije definitivno odbaceno posredovanje u buducem dijalogu sa predstavnicima kosovskih Albanaca. Izgleda da je odlucujuci momenat u pokusajima da se jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic ubedi da prihvati posredovanje nastupio dolaskom specijalnog izaslanika ruskog predsednika Igora Ivanova u Beograd, 5. maja.

Ruski diplomata je nakon sastanka sa Milosevicem novinarima rekao kako je uveren da jugoslovenska vlast ozbiljno razmatra predlog o ucescu misije OEBS-a na celu sa bivsim spanskim premijerom Felipeom Gonzalesom u resavanju kosovske krize. On je preneo Milosevicu da se Rusija u Rimu "u potpunosti saglasila" sa takvim predlogom.

Takvih najava bilo je i ranije. Sef norveske diplomatije Knut Volebek rekao je sredinom minule nedelje u Pristini da se nada da "Milosevicevo odbijanje medjunarodnih posrednika ne predstavlja i njegovu konacnu rec", dodajuci da je u "procesu pregovaranja moguca promena stava". On je tada izrazio nadu da ce se i u ovom slucaju to dogoditi.

Istog dana kada je Ivanov bio u Beogradu, za strano posredovanje poceo je otvoreno da "navija" lider najvece opozicione partije u Srbiji, Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic, pozvavsi vlast da prihvati Gonzalesovu misiju. Draskovic je, kao i visoki ruski diplomata, tvrdio da to nije u suprotnosti sa referendumom. Lider SPO-a tumaci da misija OEBS-a ne bi direktno ucestvovala u resavanju kosovskog problema, nego bi "Mi smo u ratu! Pozivamo albanske politicke faktore da razmotre svoje stavove u vezi sa stanjem u kojem se nalazimo i da realno prosude. ... Plasljivce i one koji pokusavaju da nas narod gurnu u razdor i anarhiju, treba sto pre sami da eliminisemo." Ilegalna OVK trazi da i njeni predstavnici "uzmu ucesce u razgovorima sa neprijateljem uz posredovanje trece, medjunarodne strane u pregovorima".

MILOS JEFTOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.