2473, 21 MAJ 1998

(nastavak sa prve strane)

Junaci naseg doba

ZRTVA FIGURE

Doslo je, medjutim, vreme za upotrebu Ustava, iz opravdane bojazni da se Milo Djukanovic sasvim ne otrgne. A za upotrebu Ustava potreban je upotrebljiv covek. Zato je Momir Bulatovic stao na celo savezne vlade; izgleda da se Kontic drzao nedopustivo neutralno. Neutralan Crnogorac, to ipak ne ide!

U slucaju neuspeha Momirove frakcije na izborima u Crnoj Gori, savezni premijer Momir mogao bi da zategne stvar, a ako se Milo pobuni, savezni premijer Momir ima pravo da ustavnim putem vanredno reaguje.

Na kraju krajeva, jos nas je Broz ucio da se ne mora svako drzati ustava i zakona kao pijan plota!

I dok Milo objasni Amerikancima sta se stvarno dogodilo, Momir ce se razbaskariti na Dedinju, a Amerikanci ce Milu objasniti da imaju preca posla. Zure na razgovor sa Milosevicem...

Tu vise ni Holbruk ne moze biti od pomoci...

Ne bi trebalo gubiti iz vida ni ocenu Momira Bulatovica, saopstenu cim je Kontic smenjen, da je smena savezne vlade demokratski cin. Dakle, kao u svakoj razvijenoj, demokratiji, iza smene stoji narod. Oglasio se, na primer, SUBNOR Beograda i osudio politiku Mila Djukanovica, iako Milo jos nije smenjen. Konticu se samo uzgred zamera sto nece da shvati da je njegova smena doprinos kako jedinstvu, tako i teritorijalnom integritetu SRJ. Njegovo smenjivanje zapravo je vid borbe protiv separatizma.

Nova zvezda na tmurnom politickom nebu SRJ, Milovan Bojic iz JUL-a, unela je vise svetlosti u tu stvar. Radi se o tome, rekao je Bojic, da novi mandatar, novi ministri, sveza krv, pokrenu nasu privredu i vanprivredu i sve institucije sistema u saveznoj drzavi.

To je isti onaj Bojic sto je otkrio da je autonomija univerziteta prevazidjena stvar i recidiv samoupravljanja. Autonomija univerziteta poznata je jos u 19. veku, ali do najnovijeg Bojicevog otkrica nije bilo poznato da je i socijalisticko samoupravljanje istovremeno zazivelo.

Iz cele nase dvojedine otadzbine stizu telegrami podrske ideji promene. Svezina se vec oseca. Prema izvestaju Nedeljnog telegrafa, Gorica Gajevic je u kuloarima izjavila: Gde je Baki? Njih dvoje, Gorica i taj Baki, pripadaju svezoj krvi. A sto se tzv. nove savezne vlade tice, transfuzija se jos ceka.

Lecenje privrede i drustva transfuzijom dosad je davalo ocekivane rezultate, s tim sto se pazilo da se ne uvuce kakav virus. Tako je iz Konticeve vlade nedavno ispado Danko Djunic jer je mislio svojom glavom, sto je odudaralo od okoline. Strano telo!

Milo Djukanovic, koga u stvari Momir (i neko iznad Momira) pokusava da smeni zrtvom figure (Kontic), za deo javnosti je reformski izvor svetlosti. Ne preteruje li deo javnosti? Avaj, svi su oni iz iste matrice. Nafta je nafta, viski je viski, a cigarete su cigarete, bilo da su pod Milovom, bilo pod Momirovom kontrolom. Ali Milo bolje pliva u haosu, pa je i narodu crnogorskom zasad malo bolje. I pokazao je zube Centrali, sto Centrala ne voli, a narod ponekad voli.

Istorija nas uci da je i Milo Djukanovic, po nalogu Centrale, posredno ili neposredno, rusio i Dobricu Cosica, i Milana Panica, i Dragoslava Avramovica. Na kraju krajeva, svi su oni (pa i Centrala) Crnogorci. Hocu reci, svoji su.

Radoje Kontic je od iste loze, od Niksica. Karijeru je poceo u Zelezari, na poligonu crnogorskih kadrova. Pre nego sto je izbio u sam vrh, doktorirao je na tehnickim naukama. Zatim je, u odredjenim razmacima, bio clan Djuranovicevog, Mikulicevog i Panicevog kabineta, da bi na kraju formirao sopstveni. Danas mu se zamera i ta neopreznost - sto je bio u blizini Veselina Djuranovica, Branka Mikulica i Milana Panica, koji su, sa stanovista istorije, porazene snage.

S takvim politickim iskustvom, Kontic nije smeo dozvoliti svojoj vladi da ostane "neutralna povodom buducnosti zemlje, jedinstvene ekonomije i informativnog prostora" (misao Ljubise Ristica, JUL). Drugim recima, Rajo Kontic je morao znati ko ce u crnogorskom sukobu pobediti, ili, jos bolje, ciju pobedu Centrala nece priznati. Naivno se upustio u mirenje nepomirljivih, zurio u Podgoricu da posreduje. Zaveo ga je prividni uspeh, jer ga je Momir Bulatovic licno pohvalio "zbog brzog reagovanja i pomoci u iznalazenju resenja".

Ali ubrzo su ga napali oni zbog kojih je pao. Vlada Filipa Vujanovica optuzila ga je za "narusavanje ekonomske politike". Ukratko, Radoja Kontica su srusili oni koji su ga hvalili zbog onih koji su ga napadali. Eros politike!

Kad su se priblizili parlamentarni izbori u Crnoj Gori, krizni stab Momira Bulatovica je seo i rekao: Kontic mora pasti! Momir se nadovezao: Ja odlazim na njegovo mesto, da sprecim najgore.

Receno - ucinjeno. Posle pobede demokratije u Saveznoj skupstini, Bulatovic je obecao da ce ici do kraja u obracunu sa onima koji su naneli toliko stete nasoj napacenoj i jedinstvenoj otadzbini.

Sada je Momir Bulatovic covek za po kuci...

Milivoje Glisic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.