2476, 11 JUN 1998


KRVAVA PREDIGRA

KRVAVA PREDIGRA

Objavljene kaznene mere protiv Srbije, "srpskih" firmi i imovine u inostranstvu mogle bi biti samo uvod u zestoki vojni udar avijacije NATO na "srpske" ciljeve. Zasto bi nacionalizam i etnicko ciscenje trebalo da budu odvratni samo kada se sprovode u interpretaciji rezima u Beogradu, a ne i kada su usmereni protiv Srba?

Kako je do sada najzesci oruzani sukob od izbijanja kosovske "krize" -onaj u decanskom kraju - postepeno jenjavao, a oruzane formacije kosovskih Albanaca (OVK) uzmicale pred specijalnim jedinicama policije, diplomatska akcija pod parolom "spreciti etnicko ciscenje i krvoprolice" je sve vise dobijala na zamahu: generalni sekretar UN Kofi Anan ("masakr", "etnicko ciscenje", "agresija"), papa Jovan Pavle II, brojni evropski i ostali ministri inostranih poslova i odbrane i jos brojniji diplomati kao da su se takmicili ko ce ostrijim recima optuziti zvanicni Beograd za "prekomernu upotrebu sile" protiv albanskog civilnog stanovnistva na Kosovu. I, ko ce pre signalizirati da bi Srbija trebalo da se nadje na udaru NATO avijacije!

Nasa prica se nastavlja


NASILJE ODUVALO DIJALOG
Pravi rat se ozbiljno priblizio Kosovu i Metohiji. Talas nasilja zahvatio je vise od trecine teritorije juzne pokrajine Srbije. Iz dana u dan se otvaraju nova zarista sukoba policije i ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova (OVK). Broj zrtava u neobjavljenom ratu niko sa sigurnoscu ne moze da kaze.

VREME VERSKOG TRZISTA
To sto smo se vratili veri, ipak nije znacilo da smo se dokopali "boljeg zivota". Naprotiv. Pa gde je, onda, "pravi put"?

BEZ LIDERA, MOLIM
Na krilima Djukanovicevog uspeha, po svemu sudeci, uzletece i novi opozicioni savez u Srbiji. Ako se stranke dogovore



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.