2478, 25 JUN 1998

NIN U NOVOM BROJU:

VOJSKA I POLICIJA

U RALJAMA POLITIKE

Zasto policajci odbijaju da idu na Kosovo, zasto protestuju majke vojnika i moze li se vojnom silom razresiti kosovski cvor

Ovih dana, dok siptarski teroristi napadaju pripadnike Vojske Jugoslavije i srpske policije, dok se diplomatska masinerija zahuktava da nadje resenje koje bi zadovoljilo svakoga, a sve pod pretnjom aviona NATO-a, jedna vest, nevezana za ovo podrucje a ipak u nekoj vezi s njim, obisla je svet i skoro svuda primljena sa odobravanjem. Gotovo svi mediji su objavili da je grupa od pet Amerikanaca zbog separatistickog delovanja osudjena na preko tri stotine godina robije. Pokusaj nekih Amerikanaca da otcepe drzavu Teksas od SAD kaznjena je rigorozno a na teret im je stavljeno, kao narocito otezavajuca okolnost, sto su za svoje ciljeve koristili teroristicke napade, otmice i zaposedanje privatne imovine. Kao na Kosovu.

Za razliku od SAD, koje su klicu separatizma sasekle u korenu, ne dozvoljavajuci ni primisao da se razbukti i pretvori u veliki problem, drzava Srbija je, narocito poslednjih 10 godina, skoro zmurila pred kosovskom dramom i tako uspela da ga pretvori ne samo u svoj vec i u veliki svetski problem. Prvi put posle 50 godina Srbija je izgubila inicijativu na Kosovu i nema resenje kako da iz ovog problema izadje.

"Srbija nudi pregovore a ne kaze kakve pregovore, Srbija je za miran dijalog a ne kaze kakav dijalog. Najveca greska i jeste u tome sto Srbija sada hoce dijalog sa separatistima", reci su Bozidara Spasica, nekadasnjeg glavnog inspektora za specijalna dejstva Sluzbe drzavne bezbednosti prema teroristickim organizacijama poreklom iz Jugoslavije. "Taj dijalog je trebalo da se vodi ranije ali na sledeci nacin: da se da rok od sest meseci za predaju sveg oruzja koje poseduju teroristi, da se da rok od tri meseca za proglasenje amnestije za sve pripadnike OVK (Oslobodilacke vojske Kosova), da se da rok od mesec dana za prestanak svih nasih akcija naspram tih jedinica. Gubeci inicijativu i ovde i u svetu Srbija ce izgubiti mogucnost da diktira cak i ove uslove. Moja procena je da ce siptarski teroristi uskoro legalizovati svoj status, predstaviti se i traziti ravnopravan status u razgovorima. Imace i oni inicijativu."

Ta mogucnost verovatno nije daleko jer se vec javljaju razlicita tumacenja da li se na Kosovu vodi rat ili se radi o borbi teroristickih bandi sa organima vlasti. Mnogi teoreticari borbe na Kosovu svrstavaju u takozvane lokalne ratove kakvih je bilo ili se vode sirom sveta (Afrika, Nagorno Karabah, Cecenija...). "Na Kosovu se svaki dan ubije nekoliko policajaca i vojnika. Veliki je broj zrtava, neadekvatan merama koje se postizu akcijama vojske i policije. Cinjenica da u jednoj zemlji ginu ljudi, ginu vojnici, policajci i civili znaci rat i nista drugo", kaze jedan od njih.

U nedostatku dobre drzavne inicijative ceo kosovski problem je pao na ledja vojske i policije. Na Kosovu se nalazi jedna divizija policije, deset do petnaest hiljada policajaca je angazovano u operacijama, logistickoj podrsci, u izvlacenju jedinica koje se nalaze u okruzenju. Jedan deo je neposredno na vatrenoj liniji, drugi deo na vatrenoj liniji, a treci deo je logisticka podrska. Velikoj skupini policajaca ogromnu logisticku podrsku pruza Pristinski korpus Vojske Jugoslavije, koji je pojacan specijalnim vojnim jedinicama.

Za analiticare terorizma je neobjasnjivo da je u poslednja dva meseca toliko policajaca poginulo u zasedama. Jednostavno nije jasno ko kome tamo pravi zasede. Ako policija ide da se bori protiv terorista, onda bi ona trebalo da pravi zasede a ne da upada u njih. "Podsetio bih da je kapetan Lesi pravio zasede balistickim bandama, a ne balisti kapetanu Lesiju i nasoj Udbi", kaze Spasic. "Zasto je policija napravila punktove, cemu oni sluze? Policija treba da pravi zasede. Upravo ono sto radi vojska na granici."

Sve obucenija i dobro opremljena OVK pocela je napade i na vojsku. Pre samo nekoliko meseci komandant Pristinskog korpusa govorio je da nema nikakvih problema sa OVK. Posle toga mu je poginulo oko 20 vojnika. Treba podsetiti da je pocetkom eskalacije oruzanih borbi, pre tri meseca, celokupno rukovodstvo SPS-a i njima srodnih partija, busajuci se u grudi, govorilo da se radi o grupici terorista koja ce biti lako razbijena. Ministar policije Vlajko Stoiljkovic, umesto da se obrati naciji, kao svaki ministar u svetu, novinarima je (koji su ga jurili po skupstinskim hodnicima) samo rakao "da ce policija biti efikasnija". Posle te izjave sedam policajaca je poginulo. Da li je, kako cinici kazu, mislio da ce policija efikasnije da gine?

Nase gradjane posebno zabrinjava cinjenica da vlada i nas parlament nisu odrzali nijednu vanrednu sednicu i pored toliko poginulih vojnika, policajaca, gradjana. Otete i ubijene stanovnike Kosova i Metohije kao da niko i ne broji. Samo poslednjih dana oteto je devet rudara iz rudnika Belacevac.

OPSIRNIJE U NIN-U!

ISKORISTITE MOGUCNOST I PREPLATITE SE ZA NIN!

GODISNjA PRETPLATA ZA INOSTRANSTVO

dostava obicnom postom 270,00 DEM

dostava avionskom postom 420,00 DEM

ili protivvrednost ostalih valuta

Pretplata se vrsi preko DEUTSCHE BANK AG Frankfurt/M (BLZ 500 700 10)

na racun EKSIM BANKE,

Beograd, br.935 92 58 u korist NIN, Cetinjska 1,

11000 Beograd, Jugoslavija

NIN SE CITA I CUVA!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.