2479, JUL 2 1998

RAPORT IZ AVIJANA

SA OSIROMASENIM URANOM

Bojeve glave koriscene u Bosni, kazu u Komandi NATO-a za juznu Evropu, ni po jednoj konvenciji nisu zabranjeno oruzje

(Specijalno za NIN iz Trsta)

Americki brigadni general Timoti Pepe u ovom trenutku je najmerodavniji da odgovori na pitanje sta NATO namerava da cini na Kosovu. General je licno leteo i komandovao vezbom, odnosno svojom eskadrilom, iznad Albanije i Makedonije, i ucestvovao je u izradi planova za napad na jugoslovenske vojne ciljeve. Novinaru je, medjutim, saopsteno da je Pepe americki, a ne NATO-ov oficir, i da bi se zato trebalo obratiti Glavnoj komandi NATO-a za juznu Evropu u Napulju.

Iz Napulja je najpre stiglo obavestenje da su pitanja "nezgodna" i da se na njih gotovo i ne moze odgovoriti. Zatim su ipak pristali da im se faksom postave sest pitanja. Faksom su i odgovorili. Odgovorio je portparol Vojne komande NATO-a za juznu Evropu u Napulju, potpukovnik Tom La Rok.

NATO baza u Avijanu vec nekoliko nedelja je u stanju pripravnosti. Sta se, u stvari, ceka?

- Pravila sluzbe nalazu nam da nikada ne komentarisemo stanje pripravnosti. Nase snage su uvek spremne za zadatke koje im naredjuju politicki lideri.

Avijano je glavna baza za akcije u istocnoj Evropi. Hoce li to biti i u eventualnoj intervenciji na Kosovu?

- Avijano je godinama jedna od vaznijih baza NATO-a. Borbeni avioni mnogih zemalja-clanica ovde su smesteni i trenirani su borbeni zadaci. Prema pravilima sluzbe, ne mozemo da spekulisemo, niti bilo sta da govorimo o nasim buducim planovima.

Posle vezbe iznad Albanije i Makedonije izjavljivali ste da niste videli nijedan "mig", ali ste svakako primetili da vas prate radarima. Sta kazu vasi analiticari, moze li Vojska Jugoslavije da vam nanese znacajnije gubitke?

- Da li nas je jugoslovenska protivvazdusna odbrana (PVO) pratila za vreme vezbe, morate pitati jugoslovensko Ministarstvo odbrane.

Nema sumnje da ste na toj vezbi odredili ciljeve koje cete prve unistiti. Da li je broj tih ciljeva veci na teritoriji Kosova ili na teritoriji Srbije i jeste li vec priblizno analizirali koliki bi mogao da bude broj civilnih zrtava prilikom te akcije?

- Poslednjih nedelja NATO je pokazao spremnost da vojnim udarima pomogne diplomatiji i da suprotstavljene strane prisili na pregovore. Vojna vezba od 5. juna demonstrirala je sposobnost NATO-a da brzo dovuce vazdusne snage u zonu Kosova, da se provuce kroz sve zamke, da savlada sve prepreke, izvrsi zadatak i vrati se u bazu. Kako je nedavno rekao nas generalni sekretar (Solana), "sve dok medjunarodna zajednica ne bude stvorila uslove za ozbiljne pregovore, mi cemo preduzimati vojne mere, ne izuzimajuci nijedan cilj i nijednu opciju".

Prema izjavama politicara zemalja-clanica NATO-a, ako su ozbiljno mislili, vojne mere preduzece se i protiv kosovskih Albanaca, ne budu li poslusni. To znaci da je NATO morao da pravi dva plana za napad, jedan protiv Srba, a drugi protiv Siptara. Kazete da je plan napada na Srbe vec spreman; da li je spreman i plan protiv Albanaca?

- Ponavljam! Pravila sluzbe ne dozvoljavaju nam da komentarisemo buduce akcije.

Bez obzira na vasu spremnost i preciznost, ako budete upotrebljavali radioaktivne bombe, kao sto ste to cinili u Bosni, pogodicete upravo ono za sta optuzujete Srbe i zbog cega se spremate da sa njima ratujete, a to je ETIKA?

- NATO u Bosni nije koristio radioaktivne bombe. Bombe punjene osiromasenim uranom NATO je upotrebljavao da bi unistio utvrde i bunkere ilegalne blokade Sarajeva i da bi prisilio zaracene strane na primirje i pregovore. Bojeve glave punjene osiromasenim uranom, ni po jednoj konvenciji, nisu zabranjeno oruzje. Mnogo opasnija oruzja i orudja upotrebljavale su zaracene strane i frakcije. Iza sebe su ostavile veliki broj mina i neeksplodiranih granata, a to je ogromna opasnost za civile.

DjOKO MALINIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.