2479, JUL 2 1998

SKUPSTINA DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

ULUDO TROSENJE ENERGIJE

Problem svih stranaka je sto se vladaju kao da se neprijatelj nalazi unutar a ne izvan njih

Ocekivalo se da ce sukob unutar Demokratske stranke Srbije kulminirati na saboru, bar tako su tvrdili mediji i deo stranke koji je nezvanicno dobio ime "grupa mladih funkcionera". Realno, prica je zavrsena jos pre mesec dana na Glavnom odboru koji je vecinom glasova odbacio predlog iza koga je nezvanicno, kao idejni tvorac stajao sada vec bivsi potpredsednik stranke Mirko Petrovic.

Jedna mogucnost je ipak ostala - predlozeno je da "mladi funkcioneri" krenu uobicajenim putem, izrade svoj program, predloze svog predsednickog kandidata i s tim se pojave pred skupstinom. Na taj nacin bi skupstinari Demokratske stranke Srbije mogli da biraju izmedju dve opcije, dva programa i dva predsednika.

Zavrsena prica

Od ove ideje se odustalo, a umesto nove platforme na skupstinu je stiglo samo pismo (poslato je i svim redakcijama) u kome Mirko i Drasko Petrovic obavestavaju da nece prisustvovati skupstini jer je narusena i demokratska i skupstinska procedura, te da joj unapred osporavaju legitimitet. Vecina skupstinara nije se slozila s tom ocenom, Skupstina je odrzana, izvrsene su blage kadrovske i organizacione promene, a "skandal" je ostao na marginama kosovskog problema - glavne teme Skupstine.

Zasto se odustalo od paralelne platforme za NIN objasnjava Vojislav Kostunica: "Mislim da bi to bio najbolji nacin da se dilema razresi. Ocito da nije bilo dovoljno smelosti da se u tome ide do kraja ili je postojala procena da je to bitka koja se ne moze dobiti. Posto nije mogla da bude dobijena tamo gde se dobija, ona je vodjena na drugom mestu - u medijima. Medjutim, za politiku jedne stranke merodavni su samo njeni organi. Cela prica zavrsena je sledecim cinjenicama; da li je Skupstina odrzana uz prisustvo vecine skupstinara - jeste; da li je na Skupstini bilo prilike da se posle dva meseca izjasnjavanja o politici predsednika stranke jos jednom glasa o njoj - jeste. Sve sto se sada desava vise nije pitanje DSS-a i njenih organa vec razgovor koji neko vodi sam sa sobom."

Lider Demokratske stranke Srbije istice i to da demokratiju cine dve stvari: odredjena politicka nacela i efikasnost, a da bez drugog nacela dobijamo anarhiju i haos. Zbog toga je doneta odluka da je 12 glavnih odbora imalo dovoljno prilika da raspravi ono sto je grupa "mladih funkcionera" zelela da raspravi i po trinaesti put.

Kosovo kao prioritet

Vec prilikom pozdravnog govora gostiju i samog predsednika stranke Vojislava Kostunice, postalo je jasno da eventualna deoba stranke (jedna od mogucnosti koju su pominjali mediji) nije predmet skupa i da je polozaj i stanje u Srbiji, opoziciji, i pre svega na Kosovu ono sto ce okupirati skupstinare. U programskoj deklaraciji Demokratske stranke Srbije, koja je usvojena, ali i u samom govoru Vojislava Kostunice u nizu politickih pitanja Kosovu je posvecena najveca paznja. Za to, po recima Kostunice, ima mnogo razloga jer se za dva dana koliko je trajala Skupstina toliko toga desilo sto prilikom pripreme Skupstine nisu mogli ni da predvide.

"Licno sam veoma rano posumnjao u stav sadasnje americke administracije i odnos prema resavanju kosovskog pitanja, jos onog trenutka kada je specijalni izaslanik americkog predsednnika Robert Gelbard, pre nekoliko meseci, najavio da bi takozvana Oslobodilacka vojska Kosova mogla rizikovati da se nadje na spisku teroristickih organizacija, ako nastavi sa svojim aktivnostima. Po mojoj oceni to je bilo mnogo vise od izbegavanja da se da prava kvalifikacija OVK. Pokazalo se da ta neodredjenost nije bila slucajna i da se iza nje krila odredjenost koja je na svetlost dana izbila kada je americka administracija ocenila jednu teroristicku organizaciju kao legitimnog ucesnika u pregovorima o Kosovu i kada smo saznali da je doticni gospodin Gelbard u petak pregovarao sa OVK", kaze Kostunica i dodaje da je to razlog sto je tokom prvog dana Kosovo samo pominjano u programskoj deklaraciji, dok je drugog, po konstituisanju Glavnog odbora situacija na Kosovu pomenuta na znatno konkretniji nacin uz izvestaj funkcionera sa Kosova, uz nabrajanje pojedinih srpskih sela izlozenih etnickom ciscenju i uz potpunu pasivnost snaga bezbednosti i nemogucnosti da nesto ucine.

A sta Demokratska stranka Srbije moze da ucini sa zakljuccima do kojih je dosla u stanju medijske i materijalne izolacije, nametnulo se kao pitanje za Kostunicu. Jednostavno, da upozorava kao sto cine i sve druge stranke koje se nalaze u slicnoj situaciji. I jos nesto - da javno postavlja pitanje sta "sirokogrudost" koju medjunarodna zajednica nudi zalazuci se za nepromenjive granice, znaci za srpski narod u buducnosti. Da li je to protektorat kao nad Bosnom i Hercegovinom, nesto za sta se i Albanci zalazu, i da li je nas interes da zivimo sa narodom koji ne zeli suzivot sa nama i to pod jakim nadzorom medjunarodne zajednice, pa mozda i "okupacije".

"Moramo razmisliti o jos necem, da se pitanje Kosova i Metohije resi i za danas i za sutra na taj nacin sto bi zbog te 'sirokogrudosti' ostali u sastavu Jugoslavije.Da budem otvoren - zasto u okviru postojecih granica? Zasto se ne bi granice menjale tako da se stvore kompaktne srpske opstine na Kosovu i da se zivot srpskog naroda na tom podrucju ucini bezbednijim", kaze Kostunica.

O saradnji i koalicijama

Pitanja koja Vojislav Kostunica postavlja sama po sebi se namecu, kao problem koji bi trebalo resavati u okviru saradnje sa drugim strankama. Jedna od optuzbi "mladih funkcionera" bila je i ta da vrh stranke odbija saradnju, koalicije i saveznistva. Ne, izricit je Kostunica, on jeste za saradnju sa svima s kojima se moze saradjivati, a kada su koalicije u pitanju zalaze se iskljucivo za programske.

Ipak, Demokratska stranka Srbije i njen lider vaze za nekoga ko je "tezak" kada su savezi u pitanju. Uz takvu pretpostavku bilo je interesantno videti da je na Skupstini jedan od gostiju bio Goran Svilanovic, potpredsednik Gradjanskog saveza Srbije koji je u pozdravnom govoru pomenuo da je Vesni Pesic veoma zao sto zbog poslovnih obaveza ne moze da prisustvuje licno. U najmanju ruku, delovalo je kontradiktorno - na jednoj strani DSS vazi za nekoga s kim je tesko ostvariti kontakt, na drugoj veoma uspesna saradnja sa strankom koja je na potpuno razlicitim pozicijama.

"Gradjanski savez Srbije je stranka koja ima dozu neophodne odgovornosti u politickom zivotu, koja je pouzdana u razgovorima i prirodno je da se sa strankama te vrste (one koje u politickom zivotu ne ucestvuju povrsinski i vasarski) mogu imati ozbiljni odnosi cak i kada su uocljive razlike. Ipak moram da kazem da su neke od razlika danas mnogo manje. Podsetio bih na veliko iznenadjenje i zanimanje koje su u poslednje vreme izazvale neke izjave Vesne Pesic, a koje su se odnosile na Kosovo i Metohiju. One su mnogo blize poziciji DSS-a nego sto je to ranije bio slucaj. Normalno, prilike se menjaju i mi se menjamo u skladu s njima", kaze Kostunica. Ostaje pri stavu da tehnicke koalicije ne vode nikuda, da grupa oko Milana Panica dokazuje da se ne moze povezati ono sto je nespojivo, ali da ce nastaviti saradnju sa strankama s kojima je i do sada saradjivao i da se nada ujedinjenju sa Sabornom narodnom strankom.

Dakle, Skupstina Demokratske stranke Srbije nije donela nista spektakularno. Promenjeno je nekoliko potpredsednika, izabran je novi Glavni odbor; predsednik, principi i stavovi ostali su isti. Izvrsena je blaga promena Statuta, mada je Kostunica do sada isticao da su demokratija i pluralizam podrucje na kome nema prostora za velika eksperimentisanja i da su takve korekcije vise kozmetika nego nesto sto vodi bitnijim promenama."Bilo kako bilo, mi smo se time jos jednom bavili i neke stvari promenili u organizaciji; pre svega smo omogucili da se medju vodecim ljudima stranke nadje vise ljudi koji nisu iz Beograda", kaze Kostunica i dodaje da mu je drago sto medju njima ima i onih koji dolaze sa ratom zahvacenih podrucja sto govori da stranka deluje i u takvim uslovima.

Na kraju - da li je visemesecno medijsko radovanje na pomisao da sledi skandal oslabilo Demokratsku stranku Srbije? Ne, naprotiv, izricit je Kostunica. Smatra da je jedna dosledna politika u ovom trenutku ojacana novim potencijalnim biracima, ali da sve nije proslo bez posledica: "Ono sa cim ne mogu da budem zadovoljan je to sto je deo energije potrosen na nesto na sta nije morao, a mogao je biti utrosen na sta je trebalo. To je problem svih unutarstranackih rasprava, ne samo u DSS-u, u kojima se veliki deo stranacke energije trosi unutar stranaka, kao da se glavni protivnik nalazi u njima a ne izvan njih. U to da li je to slucajno ili namerno, ne bih se upustao."

SANDRA PETRUSIC

Idejni tvorac sukoba: Mirko Petrovic

Bitka je vodjena van stranke: Vojislav Kostunica



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.