2480, JUL 9 1998

DIPLOMATI NA TERENU

SETNJA BEZ RIZIKA

Simbolicna trocasovna misija ambasadora zemalja clanica Kontakt-grupe, pojacana ambasadorima iz Austrije, zemlje predsedavajuce Evropske unije, i Norveske, gotovo da se poklopila sa pocetkom ozbiljnih sukoba na tri-cetiri kilometra jugoistocno od Peci. U tim borbama, za ciji pocetak se dve strane medjusobno optuzuju, poginula su, prema podacima od utorka, dva policajca, a sestorica su ranjena. Albanski izvori pominjali su, do tada, samo smrt jednog sunarodnika na podrucju sela Lodj, tri kilometra od Peci.

Ambasadori su, polazeci ispred Americkog informativnog centra u Pristini, rekli da je cilj misije izgradnja poverenja na Kosovu, a na jednom od policijskih kontrolnih punktova sef americke misije u Beogradu ambasador Ricard Majls rekao je novinarima da "posmatracka misija mozda nece spreciti konflikte, ali ce omoguciti da se bolje razumeju zbivanja na Kosovu".

Njihova, 130 kilometra duga marsruta, nije nimalo bila rizicna. Prolazili su podrucjima koje kontrolise policija, a od nekog bliskog susreta sa pripadnicima ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova (OVK) nije bilo ni naznake. Policija nije pravila probleme misiji, a kod punkta u selu Gornja Klina, nedaleko od Srbice, gde se odvaja put za Pec, Majls je kazao da je to prvo opasnije mesto i da se tu policajci nalaze nadomak prve linije sukoba.

Ambasadorska misija bila je na nekih pet do sest kilometara od kontrolnog punkta ilegalne OVK, kada je stala i dvadesetak minuta se zadrzala na policijskom punktu Poljance, nedaleko od Srbice. Taj punkt je na 18 kilometara od Glogovca. Policajci su kazali da konvoj, ako zeli, moze da ide i dalje, ali se misija okrenula i vratila prema Srbici.

Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova i njegov Demokratski savez Kosova (DSK), ubedljivo najjaca od desetak relevantnih politickih partija kosovskih Albanaca, pozdravili su pocetak misije. Izvori u Rugovinom savetodavnom timu, grupi nazvanoj G-15, kazu da promotivna misija ipak nije uspela, jer nisu posecene oblasti koje kontrolise ilegalna OVK.

Suprotstavljena su, inace, dva siptarska koncepta resavanja pitanja zajednicke strategije i stavljanja OVK pod neophodnu politicku kontrolu. Jedan zastupa Rugova i njegov savetodavni tim G-15, a drugi lideri Parlamentarne partije Kosova (PPK) i novoformiranog Albanskog demokratskog pokreta (ADP), Adem Demaci i Redzep Cosja.

Rugovina ekipa smatra da OVK treba da se kontrolise preko paralelnog parlamenta i nove vlade kosovskih Albanaca. Taj parlament izabran je u martu, ali jos nije konstituisan. Protivnici tog resenja isticu, medjutim, da se ni prethodni paralelni parlament, izabran 1992. godine, nije nijednom sastao. Oni traze da se osnuje nacionalno vece kosovskih Albanaca, u koje bi usli predstavnici svih stranaka, pa da se tako kontrolise i ilegalna OVK.

Iz Rugovinog tabora odbacuju takav predlog. Smatraju da se na taj nacin zeli ponistiti izborna volja kosovskih Albanaca i u martu ponovo potvrdjeni legalitet i legitimitet Ibrahima Rugove. Za to vreme ilegalna OVK, koja jos vazi za veliku nepoznanicu, i dalje ne odgovara na stranacke ponude da joj te organizacije budu politicki pokrovitelji.

Holbruk je, kako se saznaje iz dobro obavestenih albanskih izvora u Pristini bliskih vrhu DSK, predlagao nekakvu kompromisnu formulu, koja bi trebalo da zadovolji obe strane. Po toj formuli, konstituisao bi se i paralelni parlament kosovskih Albanaca i izabrala nova vlada, ali bi se formiralo i nacionalno vece kosovskih Albanaca.

Milos Jevtovic

(Beta)



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.