2480, JUL 9 1998

(nastavak sa prve strane)

HAVIJER SOLANA

DIVIM SE RUGOVI!

Vojna intervencija na Kosovu bila bi samo ispomoc diplomatiji

(Specijalno za NIN iz Berlina)

U Berlinu, u dvorcu Belvi, sluzbenoj rezidenciji predsednika Savezne Republike Nemacke, odrzan je, u organizaciji Bertelsman fondacije, 3. i 4. jula cetvrti medjunarodni Bertelsman forum. Cilj konferencije: voditi neformalne razgovore o resenjima za tekuce probleme evropske politike. Oko pedeset vodecih licnosti iz politike i privrede, medju kojima i neki sefovi vlada i ministri, raspravljalo je o najozbiljnijim evropskim problemima. Konferencija je bila zatvorena za javnost, ali se zna da je jedna od glavnih tema posvecena Kosovu i Metohiji.

Medju ucesnicima bili su i predsednik Savezne Republike Nemacke Roman Hercog, predsednik Poljske Aleksandar Kvasnjevski, predsednik Slovenije Milan Kucan, generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, ministar spoljnih poslova Nemacke Klaus Kinkel, ministar spoljnih poslova Turske Ismailj Dzem, bivsi predsednik ruske vlade Viktor Cernomirdin, bivsi ministar spoljnih poslova SAD Henri Kisindzer...

Iz Srbije Bertelsman fondacija pozvala je vladiku rasko-prizrenskog dr Artemija Radosavljevica.

Generalni sekretar NATO-a Spanac Havijer Solana kratko je odgovorio u Berlinu na nekoliko pitanja dopisnika NIN-a.

Upravo ste boravili u Tirani. Koja je bila svrha vase posete Albaniji?

- Da, proveo sam jedan dan u Tirani. Cilj moje posete bio je jasno odredjen zadatak koji NATO ima na tom podrucju da ga uspesno izvrsi.

Kako ocenjujete politicko stanje na Kosovu?

- Situacija je komplikovana i menja se iz casa u cas i mi je budno pratimo. Intenzivno saradjujemo sa Kontakt-grupom. Uskoro treba da se ponovo sastanemo i ja verujem da ce taj susret biti uspesan. U stalnom sam kontaktu i sa Ricardom Holbrukom.

Kada vi kazete "uspeh", sta podrazumevate pod tim?

- Pa, da Kontakt-grupa postigne sledece: prvo, da dodje do prekida vatre, drugo, da se tesko naoruzanje povuce sa Kosova, i trece, da se obnovi razgovor izmedju Srba i kosovskih Albanaca. U tom okviru, veoma je vazno da kosovski Albanci govore jednim glasom. Ja sam ubedjen da Ibrahim Rugova treba ovde da igra vaznu ulogu. Kao sto vam je poznato, ja sam se prosle srede sastao sa dr Rugovom, koji je jedna impresivna licnost i prema kome ja licno gajim velike simpatije i divljenje. Dijalog mi se jos uvek cini kao put koji obecava najveci uspeh.

Koju bi ulogu na Kosovu trebalo da igra NATO?

- NATO je odlucan da intervenise, ako medjunarodna zajednica bude to od nas zahtevala, odnosno, ukoliko sukob dobije takve razmere da ugrozi Albaniju i Makedoniju. Mi nikako ne smemo da dozvolimo da se ponovi bosanska tragedija.

Svi smo spremni da diplomatiji damo prednost i sansu da resi kosovski sukob. Da, mi dajemo prednost mirnom resenju. Vojna intervencija, ako do nje dodje, bice pre svega samo kao pomoc nasoj diplomatskoj aktivnosti, a nikako kao svrha po sebi.

Nameravate li da se sastanete sa tzv. Oslobodilackom vojskom Kosova?

- Ne. Ja licno ne!

NIKOLA ZIVKOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.