2483, JUL 30 1998

VREMENSKA PROGNOZA VELIKE ALBANIJE

Da nije siptarskih medija, pre svega dnevnih listova "Koha Ditore" i "Bujku" verovatno ne bi bilo tzv. Oslobodilacke vojske Kosova koja se prema njihovom pisanju bori za obespravljeni albanski narod na okupiranoj teritoriji republike Kosova.

Zanimljivo je da cak i vremensku prognozu koriste ne bi li Siptarima na Kosovu ojacali svest o jedinstvu svih Albanaca. Bilo da sunce sija ili kisa pada, "Bujku", dnevne novine koje se stampaju o trosku drzave, daju meteorolosku sliku velike Albanije koja u sastavu ima ne samo teritoriju Kosova i Metohije vec i delove Crne Gore, Makedonije i Srbije. Pored albanskih novina, kojih ima oko 50, antisrpsku propagandu siri i Kosovski informativni centar u kome su novinara NIN-a docekali tako sto su siptarske kolege pogasile kompjutere pre nego sto je on presao prag Centra, a glavni i odgovorni urednik Enver Maljoku lagano je izgurao pridoslicu izvan Centra (valjda zato da bi siptarski novinari mogli da nastave pisanje) i pre nego sto je rekao dobar dan, poceo je gotovo da vice na gosta.

"Evo sta radi srpska policija Albancima", rekao je Maljoku, poturajuci novinaru pod nos fotografiju mrtvog muskarca o kome nije hteo nista da kaze. Novinar je glasno primetio da se na fotografiji vidi da je autopsija vec izvrsena, pa je smatrao da je normalno da upita sta je uzrok smrti tog muskarca umotanog u cebe, na cijim su se ramenima coveka videle modrice, ali nije bilo drugih tragova. Nigde rane od metka, posekotine ili uboda od noza.

Urednik Maljoku nije bio raspolozen da kaze nista o nacinu funkcionisanja Centra, tako da je jedva izustio deklarativnu recenicu:

"Mi nikoga ne diskriminisemo i zato svi kod nas dolaze, a sve sto vam treba mozete da nadjete na Internetu, ako umete da ga koristite." Kada je bio zamoljen da nam da adresu sajta, rekao je kako ne moze da nam da najnoviji bilten (njnjnj. kosova.com), pa je novinar NIN-a morao da se zadovolji biltenom od prethodnog dana, na albanskom jeziku. Na Internetu je pronasao vesti od tog dana, ali nije bilo fotografije mrtvog muskarca koga je, navodno, na smrt pretukla srpska policija.

U Pristini, pored KIC, u hotelu "Grand", postoji i srpski Medija centar, ciji je glavni urednik Milivoje Mihajlovic koji kaze da je ovaj centar osnovan da, pre svega, pomogne stranim novinarima.

"Mi ne objavljujemo vesti, ako nismo prvi", kaze Mihajlovic, potvrdjujuci da vesti iz MC kasne ne zato sto policija mora da da odobrenje, vec zato sto je potrebno dosta vremena za proveru.

Sledece nedelje trebalo bi da pocne rad novi srpski centar za informisanje i agencija, a jedan od suosnivaca je Momcilo Trajkovic, predsednik Srpskog pokreta otpora, koji kaze da su ovih dana otvorili sajt na Internetu.

L.K.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.