2483, JUL 30 1998

JUNACI NASEG DOBA

POSLE TITA

Rezim u Beogradu, tvrdi Azem Vlasi, pristace i na intervenciju NATO snaga, samo da bi Zapad drzao za rec

Da nam je Tito ziv, danas bi imao 106 godina, kao i sansu da dostigne Mojsija u biblijskoj duzini zelenog trajanja. Na nase krajnje zaprepascenje, pa i na uzas celokupnog covecanstva, vec u 88. godini zivota zavrsio je letalno. S druge strane, besmrtni nikad ne umiru; do nasih dana ostao je njegov duh, poduprt njegovim delom i njegovim protokolom (vidi Kongres JUL-a), samo mu se lik izgubio.

Ali Dedinje zivi!

Titovo delo ostaje na delu (vidi Kongres JUL-a).

Broz je, znaci, umro iskljucivo fizicki, mada se ni tome nismo nadali. Ni on se nije nadao. Kada je na jednom kongresu partije legendarni Svetozar Vukmanovic Tempo zavapio u mikrofon "Dajte, drugovi, da resimo probleme dok nam je Tito ziv", Tito ga je odmah, na licu mesta, streljao svojim gvozdeno plavim pogledom i Tempo je nestao sa politicke pozornice. Tito nije verovao u to sto je cuo. Tempo se jos ponekad javi, ali privatno. Sam je govorio: covek bez funkcije nije nista. (Tu misao sledi Gorica Gajevic i ona joj pomaze u daljem radu).

Danas vidimo - sta? Vidimo potop. Tito je Srbima otvorio nebeske slavine za sudnji dan...

Da je Tito ziv, Kosovo bi odavno bilo republika, a Azem Vlasi, uprkos zauzetosti u radu sa omladinom, njen predsednik. Zato sto je Azem rekao: "Za mene su Tito, Kardelj i Veljko Vlahovic bili i ostali najveci uzori. Zbog svog revolucionarnog dela, kao mislioci i humanisti". A lepe reci se nagradjuju.

Da je Tito ziv, Rugova, pak, bio bi samo filolog-saradnik kod Halita Trnavcija, ukoliko bi ga dekan Marojevic primio po novom Zakonu.

Poznajem Vlasija, vidjam ga u Beogradu, sa njim se moze razgovarati. Saglasni smo da je tragedija duboka i obostrana. I da su obe strane krive. Za razliku od mnogih sa obe strane, ispostavlja se da Azem Vlasi ima vise pameti nego strasti.

Uprkos razlikama!

Upravo na Vlasijevom slucaju predsednik Milosevic je pokazao drzavnicku odlucnost. Jedne veceri obecao je da ce iste noci Vlasi biti uhapsen. I bi (Vlasi) uhapsen!

Bilo je to u ono slavno doba kad su svi isli na svoje radne zadatke, kad je skupljan zajam za preporod Srbije i projektovana slobodna carinska zona Beograd-Pancevo-Smederevo, nekoliko godina pre Kineske cetvrti i Europolisa. Tada je Slobodan Milosevic imao nacionalni konsenzus i zato je strasno postupio prema Vlasiju.

U medjuvremenu se sve promenilo: sada svi nasi susedi iz nase prethodne Jugoslavije, narodi i narodnosti, bivsa braca, imaju nacionalni konsenzus. Svi osim Srba. Pokazalo se da su bivsa braca sklona egoizmu, Srbi mazohizmu.

Srbija se i dalje preporadja!

Zato je Vlasi u pravu kad kaze da Srbija dugorocno nema izgleda da silom zadrzi Kosovo pod svojom jurisdikcijom. Ali je u pravu i kad kaze da im (Albancima) medjuanrodna zajednica sve otvorenije daje do znanja da ih ne podrzava u zahtevima za nezavisnoscu. Moguci pragmatski prilaz (tako se izrazio kao bivsi politicar), Vlasi vidi u resenju kosovskog pitanja u okviru krhke konfederacije ili federacije sa ravnopravnim drzavnim statusom sa Srbijom i Crnom Gorom.

Cvor, veli, moze da se odresi samo pritiskom medjunarodne zajednice.

Azem Vlasi proniknuo je u srpsku dusu, i ucio se na srpskom mentalitetu, jos kao mlad covek, na funkcijama u Beogradu, ali prava znanja utemeljio je izucavanjem prirode i psihologije srpskog rezima. Otud je i vlastan da (pravilno) zakljuci: "Nisu vise rezim i njegova propaganda tako alergicni na mogucu intervenciju NATO snaga, samo se potencira da do toga ne dodje bez odluke Saveta bezbednosti UN. Forma neka bude u redu. A racuna se da ta intervencija nece biti samo protiv oruzane sile Srbije, vec i protiv Oslobodilacke vojske Kosova. 'Neka bude i protiv nas, samo ako ce biti i protiv njih' - stara je logika srpskog inata".

Rezim u Beogradu, pretpostavlja Vlasi, zaostravace oruzanu opciju, da bi iznudio intervenciju NATO-a, a posle toga pokusace da drzi Zapad za rec da nece prihvatiti nezavisnost Kosova. (Ukoliko Zapad ima rec!?).

To, veli Vlasi, za Srbe i ne bi bilo tako lose. Zakljucak: niko jos ne zna koliku bi cenu trebalo platiti, ali se sve krece u pravcu da se za Kosovo iznudi neki specijalni status. Kao prelazno resenje i za neko vreme...

Vlasi misli kao ozbiljan Albanac.

Kako biste, uostalom, vi mislili da ste Albanac ili barem ozbiljan Srbin?

Podsecam: diplomirani pravnik Azem Vlasi rodjen je 1948. u Rubovcu kod Kosovske Kamenice, da bi, kad je odrastao, u dva mandata bio predsednik Saveza socijalisticke omladine Jugoslavije, kojom je prilikom u vise navrata predavao Titu titovu stafetu, sto ga je kasnije uclanilo u ce-ka es-ka jugoslavije i dovelo na polozaj predsednika pe-ka es-ka kosova, dok ga Slobodan Milosevic nije strpao u istrazni zatvor, gde je boravio 14 meseci. Nije trazio pomilovanje, ali je pomilovan.

Danas je Vlasi advokat u Pristini.

Cujem da je Azem Vlasi, preko televizora, nedavno nadmudrio i samog Seselja!

Ne bih verovao da mi nisu rekli...



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.