2483, JUL 30 1998

BEOGRADSKE AMBASADE

VIZE ZA DEVIZE

Kad planirate put u inostranstvo, nemojte zaboraviti: vi ste Jugosloven i ma kuda putovali, treba vam viza - a to traje i to kosta. Traje od slucaja do srece, a kosta koliko zivaca toliko i para.

Ako ste odlucili da putujete u neku od zemalja Evropske unije, morate najpre znati da vam za to trba sengenska viza. Vrlo jednostavno. Rec je o sproazumu koji je potpisan pre cetiri godine izmedju zemalja Evropske unije (Nemacka, Italija, Francuska, Spanija, Portugalija, Holandija, Belgija, Luksemburg, Austrija i Grcka) i podrazumeva jedinstveni postupak za izdavanje pasosa i viza. Svi podaci, ako se pasos izdaje u jednoj od zemalja, automatski se arhiviraju i dostupni su svim ostalim zemljama potpisnicama ovog sporazuma. Putnici van granica Evropske unije, dobijanjem sengenske vize mogu bez problema putovati u bilo koju zemlju potpisnicu sporazuma, ali su u obavezi da prilikom dobijanja vize prijave koje zemlje nameravaju da posete. Znacajno je za uvozno-izvozne poslove da dokumenta dobijena za carinu i uvoz u jednu od zemalja Evropske unije omogucavaju nesmetan prolaz robe i kroz sve ostale zemlje. Teoretski, ovo sve zvuci lepo i jednostavno. Ali tako vam sigurno ne izgledaju redovi ispred ambasada i kontakti sa specijalizovanim agencijama poznatih po sloganu - ima vize za devize.

Sengensku vizu, u Jugoslaviji, mozete dobiti samo licno u ambasadi zemlje u koju nameravate da putujete, sem ako se ne odlucite da vam posrednik, pored reda u kojem stojite, ne zavrsi posao na brzinu, naravno uz deviznu proviziju. To jeste najbrze ali i najskuplje jer se cena odredjuje zavisno od klijenta i hitnosti. Tako se za ove usluge placa od 50 do 200 DEM na ruke po prijemu dokumenata.

Zvanicno od ambasade ispred koje cekate za turisticku vizu, to zadovoljstvo kosta po pravilu oko 50 DEM, uz obaveznu uplatu osiguranja koja iznosi, u zavisnosti od zemlje u koju putujete, u proseku oko 1 100 dinara za trideset dana. Pored novca, potrebni su i dokumenti i to: garantno pismo onih kod kojih putujete i fotokopija njegovog pasosa, ugovor o stanu sa prosekom stanarine, potvrda o njihovim primanjima, resenje da ste zaposleni i prosek vasih primanja, vas pasos, tri fotografije i fotokopija radne knjizice.

Posebna prica u prici o vizama su specijalizovane agencije koje izdaju radne, odnosno poslovne vize za period od sest meseci i njihova cena je u rasponu od 3 200 do 4 000 DEM za zemlje clanice Sengenskog sporazuma. Ovakve radne vize, koje se izdaju za period od dvadeset jedan dan, kostaju oko 1 500 DEM, saznaje Tiker od sluzbenika pomenutih agencija. Inace, ove agencije ne "rade" turisticke vize. Pogadjate i zasto.

Kad saberete sve ove brojke i sate cekanja i neizvesnosti, mozda ce vam biti jasnija jedna od novijih dosetki koja se ovih dana cula u redu ispred jedne beogradske ambasade - samo deset miliona ljudi ima srecu da zivi u Jugoslaviji. Ostali tu srecu nemaju, ali imaju sve ostalo.

Tiker

NIN JE VASA TRADICIJA!

ISKORISTITE MOGUCNOST I PREPLATITE SE ZA NIN!

GODISNjA PRETPLATA ZA INOSTRANSTVO

dostava obicnom postom 270,00 DEM

dostava avionskom postom 420,00 DEM

ili protivvrednost ostalih valuta

Pretplata se vrsi preko DEUTSCHE BANK AG Frankfurt/M (BLZ 500 700 10)

na racun EKSIM BANKE,

Beograd, br.935 92 58 u korist NIN, Cetinjska 1,

11000 Beograd, Jugoslavija

NIN SE CITA I CUVA!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.