2489, SEPTEMBAR 10 1998

PREDIZBORNI INTERVJU: ZIVKO RADISIC, KANDIDAT KOALICIJE "SLOGA"

DEJTON KAO BIBLIJA

Mislim da je Krajisnik propustio da uradi mnoge stvari koje su od interesa za RS i srpski narod. Ja cu raditi na deblokadi rada Predsjednistva i zajednickih institucija jer mislim da se u njima moze i treba boriti za ostvarivanje interesa RS. Dejtonski sporazum daje takve mogucnosti i mi ga moramo dosljedno sprovoditi

Zivko Radisic (1946), prvi covjek Socijalisticke partije Republike Srpske (SP RS), ulazi u trku za srpskog clana u Predsjednistvu BiH kao zajednicki kandidat Koalicije "Sloga", koju cine SP RS, Srpski narodni savez (SNS) Biljane Plavsic i Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) premijera Milorada Dodika. Ove tri politicke partije su, nakon proslogodisnjih vanrednih parlamentarnih izbora, konstituisale vladu i preuzele izvrsnu vlast na republickom nivou.

Radisic je politicar sa dugogodisnjim iskustvom i covjek u cijoj politickoj biografiji ne postoji mrlja. Politicki protivnici ga uvazavaju do te mjere da se ne usudjuju da mu prigovore ni na dugogodisnjem partijskom i funkcionerskom stazu u Savezu komunista. Bio je gradonacelnik Banjaluke u dva mandata, a zatim sekretar za narodnu odbranu u Vladi Socijalisticke Republike BiH. Rat ga je zatekao u Beogradu na funkciji sekretara Privredne komore Jugoslavije, odakle se vratio u Banjaluku i zajedno sa dva sina ucestvovao u ratu.

Pricu o nastanku Koalicije "Sloga" Radisic pocinje podsjecanjem na himnu "Boze pravde": - Srpski narod se obraca Bogu da ga spasi tako sto ce mu obezbijediti pravdu i slogu. Ove dvije vrijednosti Srbima tradicionalno nedostaju. Jedan broj politicara i politickih partija u RS shvatio je mnogo prije ovih izbora da se RS mora spasavati slogom.

Ni sudbina Srpske Krajine nije bila dovoljna opomena srpskoj neslozi u RS. Poslije zaustavljenog rata dolaze nove podjele - dva administrativna dijela RS, dva parlamenta, dvije policije koje se sukobljavaju kod Prnjavora, dvije televizije... Pred takvom opasnoscu okupili smo demokratske, progresivne i konstruktivne snage u jedinstven front za odbranu Republike. U tom frontu naslo se i ono sto na prvi pogled izgleda neprirodno i neobjasnjivo: i lijevi i desni, i monarhisti i ovi drugi. Uspjeli smo da ucinimo bitan zaokret izborom nove vlade. Posto smo se uvjerili da smo sa takvim frontom uspjeli i ucinili dobar izbor u odbrani demokratije, cjelovitosti i jedinstva RS, doprinijeli njenoj obnovi i razvoju, smatrali smo to dovoljnim razlogom za stvaranje izborne koalicije "Sloga".

Gospodine Radisicu, cini se da "Sloga" nije sasvim jedinstvena: za Parlament RS koalicioni partneri idu samostalno?

- Sasvim svjesno smo se opredijelili da sa zajednickim kandidatima idemo za mjesto predsjednika i potpredsjednika RS, clana Predsjednistva iz RS i listom za Predstavnicko vijece Parlamenta BiH, a sa posebnim listama za Narodnu skupstinu RS. Procijenili smo da cemo pojedinacno smanjiti cijepanje birackog tijela i da ce svaka partija uzeti svoj biracki dio koji ce u zbiru biti veci od onog sto bismo dobili da smo isli sa zajednickom listom. Poslije izbora mi cemo ponovo ici na koalicionu vladu koja ce nastaviti zapocetu politiku unutrasnjih demokratskih reformi, jacanje funkcija drzave i jedinstven ustavno-pravni poredak.

Da li ste se u "Slozi" dogovorili o licnosti mandatara za sastav Vlade?

- Nismo. To ce zavisiti od odnosa snaga u Parlamentu. Mi vjerujemo da cemo dobiti mnogo vecu podrsku biraca nego na prethodnim izborima. Ako obezbijedimo vecinu u Parlamentu, lako cemo se dogovoriti o mandataru. Sigurno cemo imati u vidu uspjeh koji je do sada postigao premijer Dodik i njegova vlada i ne bi trebalo nikoga da iznenadi ako predsjednik Republike povjeri mandat sadasnjem premijeru.

Da li je vlada bas u svemu bila uspjesna? Postoje li ministarstva cijim radom niste zadovoljni?

- Nisam zadovoljan ukupnim naporima u suzbijanju kriminala i privodjenju odgovornosti onih koji su raznim zloupotrebama ostetili RS. Pokazalo se da mi jos nemamo konzistentnu vlast kada je u pitanju dosljednost na republickom i lokalnom nivou. To se posebno pokazalo u oblasti pravosudja. Nismo zadovoljni radom sudova.

U javnosti je bilo prigovora i na kadrovsku politiku koju vode politicke partije i vlada...

- I ja sam nezadovoljan kadrovskom politikom. Jedan broj kadrova SDS-a prilazi strankama na vlasti da bi zadrzao polozaje i funkcije, ili da bi izbjegao odgovornost. Nismo obezbijedili potrebno jedinstvo i principijelne kriterijume. Tu su potrebne znacajne promjene. Moramo u rukovodnim strukturama imati ciste, casne i postene ljude.

Sve cesce se govori i o "postizbornoj patriotskoj koaliciji". Gospodin Krajisnik, a i Vojislav Seselj, takve pozive upucuju vasoj partiji. Da li je o tome bilo govora i kakvo je vase misljenje?

- Razgovora o tome nije bilo. Treba sacekati rezultate izbora. Zelje su jedno, a stvarnost drugo. Ja bih zelio da "Sloga" osvoji vecinu u Parlamentu, ali sta ako ne bude vecine? Logicno je ocekivati da sudbina RS zavisi od parlamentarnih stranaka i drugih politickih subjekata u RS. To ne znaci da je moguce dugorocnu viziju praviti sa svim politickim opcijama. Postoje stranke koje su ispoljile toliki stepen arogancije, iskljucivosti i netolerancije da sa njima nije moguce racunati. Moram reci da je Socijalisticka partija prva izasla s tom idejom. Predlagali smo SDS-u i radikalima vladu nacionalnog jedinstva. Nisu prihvatili. Trazili su dvije trecine ministarstava i predlagali osam ministara prethodnog saziva, i to onih koji su kriminalom najvise ojadili RS. Svih osam su sami kasnije skinuli sa svojih lista.

U dijelu javnosti se manipulise tezom da bi Izetbegovic mogao pozvati Bosnjake da glasaju za Krajisnika. Sta mislite o toj varijanti?

- Tacno je da Izetbegovic nema konkurencije i da mu je, vjerovatno, Krajisnik blizi. Medjutim, postavlja se pitanje kako to obezbijediti? Kako ljude nagovoriti da to urade? Oni moraju doci ovdje da glasaju. Nemam podataka o velicini tog birackog tijela.

Kakva je danas saradnja vase partije sa Socijalistickom partijom Srbije?

- Mi smo potpuno samostalni i razvijamo saradnju na nacin kako saradjujemo i sa drugim socijalistickim partijama Evrope.

Kako saradjujete sa predsjednicom Plavsic? Pitam vas zbog toga sto citaoci NIN-a pamte njen intervju iz vremena prvih parlamentarnih izbora, kada je bila kandidat SDS-a, i kada je o socijalistima govorila dosta ostro i dosta ruzno?

- Ja mislim da je ona cestita, da ima potreban politicki refleks i da zasluzuje nasu punu podrsku. Bez obzira sta je tada govorila, moram priznati da je ona u jednom kriticnom trenutku imala snage i mudrosti da prepozna globalnu opasnost za RS. Danas je nasa saradnja korektna, iskrena, tolerantna i znacajna pretpostavka za optimizam.

U izbornoj kampanji obecavate da necete raditi kao Krajisnik. Sta ce se promijeniti u radu Predsjednistva BiH ako budete izabrani?

- Mnogo toga. Mislim da je Krajisnik propustio da uradi mnoge stvari koje su od interesa za RS i srpski narod. Ja cu raditi na deblokadi rada Predsjednistva i zajednickih institucija jer mislim da se u njima moze i treba boriti za ostvarivanje interesa RS. Dejtonski sporazum daje takve mogucnosti i mi ga moramo dosljedno sprovoditi.

Branko Peric (AIM Banjaluka)



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.