2489, SEPTEMBAR 10 1998

MOMCILO KRAJISNIK

SPAVACEMO KRAJ KUTIJA

Momcilo Krajisnik, jedan od osnivaca Srpske demokratske stranke (SDS) i poslednji od "petoro velikih" (Karadzic, Krajisnik, Koljevic, Plavsic i Buha) koji je ostao u vrhu stranke. Tokom rata vodio Skupstinu RS kroz "Scile i Haribde" medjunarodnih planova o zaustavljanju rata u BiH. Ucestvovao u pregovorima u Dejtonu i prisustvovao potpisivanju sporazuma, nakon kojeg prvi saopstava Srbima da je cela zona Sarajeva ostala u drugom entitetu. Na prvim posleratnim izborima nadmocno pobedio Mladena Ivanica u trci za srpskog clana Predsednistva BiH. Potpisao Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama sa SRJ. "Preziveo" novi sukob u vrhu stranke sa Aleksom Buhom i ponovo postao kandidat SDS za funkciju koju sada obavlja. Nakon ubistva Srdjana Knezevica na Palama aktuelne vlasti u RS dovode ga u vezu s celim slucajem, a mediji u oba entiteta "dopisuju" optuzbe. Odbio da MUP-u RS da izjavu o slucaju Knezevic, ali mu je, kao visokom funkcioneru RS i BiH, ostavljena policijska pratnja. I dalje privlaci Srbe na mitinge SDS-a koji su, po opstoj proceni, najposeceniji skupovi u ovoj predizbornoj kampanji. Ovi izbori poslednja su mu prilika da se domogne cetvorogodisnjeg mandata u Predsednistvu BiH.

- Vrlo prijatno sam iznenadjen. Ponovo se desio narod u RS. Na proteklim mitinzima doziveli smo gotovo plebiscitarnu podrsku SDS-u, slicno kao 90. ili 96. Cak smo na nekim skupovima doziveli mnogo vecu podrsku nego u to vreme. Ono sto se danas desava, odgovor je naroda na mnoge negativnosti u izbornom procesu, pritiske na SDS-a i servilnost nove vlasti. Aktuelna vlast u RS ucinila je ogromne greske, pogotovo kad je rec o dramaticnom skrnavljenju suverenosti RS; tacnije, o prenosenju nadleznosti koje iskljucivo pripadaju RS na BiH.

Vasa prognoza rezultata izbora?

- Uprkos pokusajima da se oblati SDS-a i njeni kandidati, narod je dao svesrdnu podrsku RS. Verujem u pobedu SDS-a i SRS-a. Medjutim, hocu da dodam i ovo: nezavisno od toga sto ocekujemo potpunu pobedu na svim izbornim nivoima, ja smatram, i za to cu se boriti, da je nuzno prevazilazenje unutarsrpskih raskola i pomirenje. Stoga cemo ponuditi i patriotskim strankama iz koalicije "Sloga" da raskinu koaliciju sa strankama iz Federacije BiH u Skupstini RS i da s nama formiraju vlast. To nudimo pre izbora, mada ne verujem da oni smeju to da urade jer su pod patronatom odredjenih krugova unutar medjunarodne zajednice. Ono sto sigurno znam - vlast cemo podeliti sa nekoliko patriotskih stranaka iz Banjaluke. One ce uci u vlast s nama, neovisno kakve ce rezultate postici na ovim izborima.

Za izbore u RS registrovan je i ove godine veliki broj glasaca van RS. Ne bojite li se izborne prevare?

- Oko 830 hiljada glasaca evidentirano je u RS. Van nje evidentirano je preko 450 hiljada. Ne znamo koliko je od toga broja muslimana, a kolko Srba. Ne zelim da kalkulisem, ali gotovo je sigurno da je tu najveci broj muslimana. Nemamo nista protiv da glasaju oni gradjani koji na to imaju pravo, ali zelimo da ne bude nikakvog izbornog inzenjeringa. Dobili smo od g. Bernija (sef misije OEBS u BiH) obecanje da cemo imati konacne biracke spiskove i da cemo moci da kontrolisemo glasanje i u RS i u Federaciji BiH i u centru OEBS u Becu, te da ce prebrojavanje glasova "iz vreca" biti obavljeno u centru u Lukavici, a ne na drugom mestu. Ako bude moguce, nasi posmatraci ce i spavati kraj birackih kutija.

Vise puta ste, tokom izborne kampanje, zajedno sa liderima SRS-a RS, isticali da se kampanja odrzava u neregularnim uslovima. Kako komentarisete optuzbe koje suprotna strana upucuje na racun SDS-a i vas licno?

- Postoje odredjene pretnje nasim kandidatima iz tajnih izvora. Meni licno preti se i najgorim merama, ali se nadam da je to samo verbalno zastrasivanje i da ce medjunarodna zajednica voditi o tome racuna. Osim toga, svi nasi kandidati blate se u medijima, a ostrica je ponovo uperena protiv mene. Jos nisam proglasen izdajnikom, nisu napisali da se drogiram ili da sam, ne daj boze, nastran. Te optuzbe i neistine katastrofalne su i nemam reci da opisem sve ono sto se desava u nasim medijima. Ali, narodna poslovica kaze: posle svake poplave reka se vraca u svoje korito. Svako ce za ono sto pise morati da snosi moralnu odgovornost.

Predstavnicima OEBS ukazali smo i na skandal koji se desio u Milicima, gde je poverenistvo koje je postavila gospodja Plavsic zabranilo odrzavanje mitinga nasim koalicionim partnerima iz SRS-a. Nama je takodje stiglo upozorenje tog poverenistva da tamo, kako kazu, iz bezbednosnih razloga ne drzimo miting.

U poslednje vreme skidaju se posteri nasih kandidata i postavljaju posteri Radovana Karadzica. Ocito je da neko i na taj nacin zeli da diskvalifikuje SDS, zbog cega smo veoma zabrinuti.

Odakle dolaze te, kako kazete, tajne pretnje?

- Ne mogu da kazem da li je to iz tabora gospodje Plavsic, ali mogu da kazem da imamo pouzdane informacije iz odredjenih krugova MUP-a, gde ima dobronamernih ljudi, da postoji cak i plan moje likvidacije. Ipak, ne bih mogao da govorim o necemu za sta nemam dovoljno argumenata i sto bi bilo neozbiljno.

Koje su osnovne smernice vaseg izbornog programa za funkciju clana Predsednistva BiH iz RS?

- Maksimalno cu se zalagati za potpunu implementaciju Dejtonskog sporazuma. Ali, to mora biti dosledna implementacija, bez pokusaja revizije tog sporazuma. Sto se SDS-a tice, moramo odrzati sva obecanja koja smo dali biracima na izborima '96. godine. Moramo da smestimo srpske izbeglice, da izbeglicama omogucimo ostvarenje i prava na zamenu i pravicnu nadoknadu za imovinu koje im pruza aneks 7. Dejtonskog sporazuma, da se oduzimo borcima, porodicama poginulih i invalidima rata. Takodje zelimo dobru saradnju sa medjunarodnom zajednicom koja mora uvideti da je SDS najbolji partner za provodjenje Dejtonskog sporazuma. mi nismo nikakva nacionalisticka stranka, vec stranka ciji patriotizam nije stetan, niti ide u pravcu mrznje prema druga dva naroda, vec je usmeren u odbranu i ostvarivanje prava srpskog naroda.

Ko bi vam, ako budete izabrani, odgovarao u buducem Predsednistvu BiH?

- Meni odgovaraju oni kandidati koje ce izabrati hrvatski i muslimanski narod. Imao sam dobru saradnju sa g. Zubakom, ali sa g. Zubakom koji je bio clan HDZ-a. Ja postujem sve one koji brane interese svog naroda i zbog toga bih voleo da se nastavi politika HDZ-a. Sve ove nazovigradjanske i mondijalisticke opcije stetne su jer se time otvara lazna nada o mogucem bratstvu i jedinstvu u BiH. Nepostene su stoga propagandne price iz muslimanskih krugova koji kazu da u Predsednistvu treba da ostanu muslimanski i hrvatski nacionalni lideri, ali da Srbi treba da izaberu komunistu. Zasto komunista? Zato sto smatraju da s njim mogu lakse zavrsiti sve poslove. Kakve poslove? One koji bi bili na stetu srpskog naroda. Ja, naprotiv, mislim da ni muslimani ni Hrvati ne mogu traziti nikakvu korist ukoliko i Srbi ne zadovolje svoje potrebe.

Kako onda tumacite zahtev Alije Izetbegovica da muslimani i Hrvati postanu konstitutivni narodi u RS?

- Izetbegovic nije u pravu i to nije nimalo korektno. U Dejtonu smo jasno rekli da je RS republika srpskog naroda, a Federacija muslimanskog i hrvatskog. Tako je konstituisano i birano Predsednistvo BiH. Sada se Izetbegovic pravi nevest, kao da takav dogovor nije postignut.

ZORAN ZUZA

(Beta)



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.