2493, OKTOBAR 8 1998


SRPSKA VEZA

SRPSKA VEZA

Postoji li veza izmedju drzave i droge, i u kojoj meri to utice na rat na Kosovu

Najcuveniji jugoslovenski carinik Mihalj Kertes, direktor Savezne uprave carina, pohvalio se nedavno da nasa policija na jugoslovenskim granicama zapleni vise droge od bilo koje druge evropske policije. Mada je ova smela tvrdnja, izrecena samouvereno kako i dolikuje predstavniku ovakve vlasti, prosla gotovo nezapazeno, uspela je ipak da pokrene nekoliko pitanja. Na primer, koliko se droge u Jugoslaviji godisnje stvarno zapleni, i sta se radi sa zaplenjenom drogom? Jedan od odgovora daje narodna mudrost: "Dok je bilo Tita, bilo je i 'sita', a kod Slobe, samo 'lobe'(kokaina)."

Nasa prica se nastavlja


NOC DUGIH JEZIKA
Da li sezona lova na domace izdajnike predstavlja samo pokrice za tajne pregovore o Kosovu ili, jednostavno, vracanje u proslost?

VOCKA NA VETRU
Napadi na koaliciju "Zajedno" i s leva i s desna sve su zesci, a odnosi lokalnih partnera vidno se hlade. Da li ce na kraju biti u pravu oni koji tvrde da je demokratija ovde kao slamka medju vetrovima

MREZA, PROTIVTEZA
Veran Matic, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, o atmosferi linca, radiju B 92, o propagandi i slici Srbije u svetu

KAKO NASLIKATI SVETLOST
Jedan od najznacajnijih danasnjih ikonopisaca protojerej Stamatis Skliris kaze da ikona, stvorena u otvorenom odnosu prema Bogu, uvek omogucuje ulazak u "drugi svet"

STO NAM TO RADE?
Igra se velika partija ajnca nad nasim glavama. Najjaca svetska postava vuce poslednje karte, a ulog je - baciti ili ne baciti nesto bombi po nasim glavama.

OSTAJEMO MIRNI
Nacelnik Generalstaba VJ Momcilo Perisic: "Delicemo sudbinu naroda"

IMA LI KRAJA PROPADANJU
Nema poboljsanja bez velikih preokreta, kazu sagovornici NIN-a, dugogodisnji funkcioneri Kongresa srpskog ujedinjenja i osnivaci Veca za demokratske promene. Deprimirani srpskom apatijom i mirenjem sa sudbinom, oni su ipak dosli iz Amerike s planom cije bi ostvarenje, veruju, izvelo Srbiju iz zatvora

OD SKLONISTA DO SKLADISTA
Opstinski krizni stabovi ubrzano rasciscavaju sklonista u glavnom gradu, a vecina Beogradjana, razapeta izmedju histerije i ravnodusnosti, i ne pomislja da ih poseti ako zatutnji. Da li ce tako biti u trenutku stvarnog vazdusnog napada?

HOLIVUDSKA PRICA
"Melani i ja smo za mnoge ljude postali dosadni bracni par pa nas pomalo vec i ostavljaju na miru"



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.