2496, OKTOBAR 29 1998

JUL U OKTOBRU

IAKO NEMA PISANIH TRAGOVA, ZNA SE DA JE NOVI SEF RESORA DRZAVNE 
BEZBEDNOSTI GENERAL-POTPUKOVNIK RADOMIR MARKOVIC SIMPATIZER LEVOG 
BLOKA

Predsednik Republike Srbije Milan Milutinovic je, svojom voljom a na osnovu ustavnih ovlascenja, smenio sefa Resora drzavne bezbednosti Jovicu Stanisica, a na njegovo mesto postavio general-potpukovnika Radomira Markovica. Stanisic je bio civil. Na pitanje sta mu je nudjeno umesto Resora, Stanisic je izjavio:

- Sve sam odbio!

S tim sto je najavio ("Glas javnosti", br. 159) pismeno objasnjenje:

- Sta mislim o svemu sto je uradjeno, reci cu samo putem zvanicnog saopstenja.

Ta najava - preteca zato sto Stanisic mnogo zna - svela se na mlaku izjavu da je radio pod nadzorom Vrhovnog suda Srbije, u nacionalnom interesu. I to je sve.

Stanisic ce ostati upamcen kao covek koji je svezane oficire UNPROFORA skinuo sa bosanskih bandera i poslao kuci. (Tada je, 1995, prema nedemantovanoj novinskoj verziji, rekao Radovanu Karadzicu: "Sloba ti porucuje da ce ti se desiti, ako ne pustis taoce, nesto jako ruzno").

Radomir Markovic je zapazen kada je jednoj dami iz opozicije opalio samar.

Odmah je tzv. nezavisna stampa, koja jos nije bila kod sudije za prekrsaje, pocela da nagadja sta se krije iza Stanisiceve smene. Zaboravlja Lenjinovu misao da kadrovi resavaju sve! General-potpukovnik Rade Markovic simpatizer je i kadar JUL-a.

(Mada za ovu tvrdnju nema pismenih dokaza, pod udar novog Zakona o informisanju mogli bismo pasti tek ako bi general-potpukovnik Rade Markovic naveo da nije simpatizer JUL-a i da mu je gornjom recenicom povredjen ugled).

Ne bi trebalo smetnuti s uma da je Rade Markovic, po zavrsetku Pravnog fakulteta, bio inspektor u Odeljenju za teska razbojnistva. Kalio se i u Specijalnom odeljenju za prekidanje medjunarodnih kanala droge, to jest, po tom pitanju je saradjivao sa svetom. Odatle se preselio na Aerodrom Beograd, kao sef policijske posade, zatim je bio nacelnik GSUP u Beogradu i pomocnik ministra unutrasnjih poslova Srbije.

Jednom je Rade Markovic otkrio malu poslovnu tajnu: "Zna se da policija ima svoje saradnike medju kriminalcima, kao i svaka policija u svetu. Ali policija ne stiti svoje saradnike tako sto im oprasta krivicna dela. Policija ne moze da oprosti krivicno delo. Niko nije jaci od Zakona, a Zakon nigde ne propisuje oprastanje krivicnog dela. Jedino sud moze da oprosti resenjem o pomilovanju..."

Od ostalih znacajnijih Markovicevih misli, izdvajam sledecu:

- Mi nemamo nista licno protiv novinara!

Tu je i optimisticka izjava koju je praksa ovih dana potvrdila:

- Ne postoji nijedno mesto u Srbiji koje nije pod kontrolom policije i vlasti!

Bitno je reci za odlazeceg Stanisica da je, na funkciji, brzo mislio, imao je sjajne informacije i odlicno je pucao iz pistolja! Njemu bliski izvori tvrde da je bio najinformisaniji covek u drzavi. Stanovao je na Senjaku, preko puta stadiona "Partizana", a navijao za Crvenu zvezdu. Starinom je Crnogorac, rodjen u Backoj Palanci, u komsiluku Brace Kertesa. Vrlo vaspitan decko, govorile su komsije.

Kad je diplomirao na medjunarodnom smeru Fakulteta politickih nauka u Beogradu i zaposlio se u policiji, kontraobavestajac Stanisic u Sektoru Istok pratio je KGB, a zatim je kao pomocnik u Kontraobavestajnom sektoru hvatao u "Ekscelzioru" cuvenog levicarskog teroristu Sanceza Ramireza Karlosa. Na vrhuncu karijere postao je sef tajne policije.

Partijski se nije javno izjasnjavao.

Rade Markovic, pak, od najranije mladosti pripadao je JUL-u, s tim sto je bio clan Saveza komunista.

Oktobar je, znaci, pripao JUL-u. Uz gornje imenovanje, JUL je minule nedelje imao niz promocija na Sajmu knjiga, punu afirmaciju povezivanja izdavacke delatnosti i naftne industrije preko Verzal presa i nove zgrade NIS Jugopetrola u Novom Sadu, na celu sa Zivkom Soklovackim, kao i seriju kritika na racun kritizera novog Zakona o informisanju.

- Ja stojim u redu pred istorijom sa svima koji budu pisali o ovom vremenu kada ono bude daleko iza njih - skromno je izjavila dr Mira Markovic na promociji svojih slojevitih i viseznacnih dela (Cedomir Mirkovic) koja su prevedena na 20 svetskih jezika.

Ministar turizma Cerovic, iako nema literarnih ambicija, luscidno je primetio da druge stranke prepisuju ideje JUL-a:

- Vrsi se politicki plagijat - naglasio je Cerovic i dodao da su oni duhom bogata, ali materijalno uboga partija, da su svi drugi imucniji, "imaju daleko vise od nas". On jos ceka stan.

Pristina i Pirot (mesni odbori JUL-a) podrzavaju novi Zakon o informisanju. Srbija, kazu, brani dostojanstvo.

Usled nepovoljnih materijalnih okolnosti, nasa malenkost se usudjuje da izjavi kako se nedovoljno plasi novog Zakona o informisanju: nema joj se sta oduzeti, a dodati se ionako nece. Niti bi mogla biti licnost milenijuma, ni ruski akademik, ni menadzer godine - sve to kosta.

Rade Markovic, s druge strane, za novi Zakon nije nadlezan.

Novi zakon, uostalom, i nije strog onako kako sam licno mislio. Sretnem Tijanica, seta. Upadljivo seta. I lepo je, pomislih, da se porodicni nesporazumi ne resavaju kod sudije za prekrsaje, nego u familiji, po srpski, uz prastanje i suze.

Ali po novom Zakonu moje je da cutim.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.