2496, OKTOBAR 29 1998

CRNA RUKA NA INTERNETU

VIRTUELNI APIS
Rat na svetskoj kompjuterskoj mrezi vodi se uveliko. Srbi su (konacno) poceli da pobedjuju

Svet je u panici, Albanci pogotovo: Srbi ne "haraju" vise samo po Kosovu, poceli su i na Internetu. I tu nikakav Holbruk nece pomoci.

Krenulo je pre dve nedelje, kada je neko upao na Internet sajt "Glasa Kosova" ("Zeri i Kosoves") i izbrisao sve sto se na sajtu do tada nalazilo. Umesto fotografija pripadnika "UCK" (u herojskoj pozi, sto bi rekle patriote Beograda) i pokislih albanskih izbeglica, na sajtu njnjnj.zik.com pojavio se novi tekst: "Dobrodosli na veb sajt najvecih svetskih lazova i ubica". Albanski dvoglavi orao bio je prekriven nasim, a ispod je pisalo i da ce "ovaj grb ostati na vasoj zastavi dok god se vi, kosovski Albanci, nalazite u blizini".

Da bi se zastitio i otkrio ko mu se mesa u uredjivacku koncepciju, Internet provajder iz Svajcarske, posredstvom koga je "Glas Kosova" i postavljen na mrezu, organizovao je dopunsko obezbedjenje posle ovog upada. Trag ih je doveo do Poljske. Preko Interneta otkrili su nekoga ko tvrdi da je jugoslovenski student iznerviran onim sto se nalazi na mrezi i da je, stilom Zoroa, resio da stvar preuzme u svoje ruke. Usput, pripretio je i svajcarskim istraziteljima da ce ih ukinuti ako oni sami ne skinu njnjnj.zik.com. Svoju pretnju ilustrovao je bez mnogo reci: unistio je hard-disk u kancelariji svajcarskog provajdera, sa udaljenosti od hiljadu i vise kilometara.

Medjutim, sada je ponovo sve po starom. Sa Internet adrese njnjnj.zik.com posetioca posmatra grb "Oslobodilacke vojske Kosova" i fotografija "oslobodilaca" na smotri, i nekoliko recenica u kojima se, i ako ne znate albanski, mogu prepoznati dve reci: Srbi i teror.

Hakovanje

Za utehu istraziteljima, nepoznati student ostavio je trag o sebi: Internet vezu svoje E-mail adrese (adrese na elektronskoj posti) i organizacije koja sebe naziva "Crna ruka". Tako se, posle osamdesetak godina, Apis po drugi put nasao medju Srbima.

Ko su moderni Apisi? Svajcarci su za slucaj "Glas Kosova" optuzili srpske vlasti. Odnosno, kako pisu svajcarski mediji, "receno je da su hakeri bliski srpskoj tajnoj sluzbi", odnosno da je ovo sto se desilo samo deo "etnickog ciscenja" koje se nad Albancima sprovodi ne samo na Kosovu (tako tvrde oni, ne NIN), vec, eto, i na Internetu. Medjutim, oglasila se i Crna ruka. Rekli su da ce se "prvi na udaru naci sajt njnjnj.kosova.com", i da "nece postedeti ni rezimske sajtove", jer su "isprovocirani hajkom na nezavisne medije". I zaista, sajt njnjnj.kosova.com bio je nakratko zaposednut. Umesto albansko-patriotskih sadrzaja, posetioce je docekivao tekst "Ovaj sajt je hakovao srpski hakerski tim Crna ruka. Zivela Velika Srbija!" Kasnije se i na ovoj adresi sve vratilo u normalu, tj. na ono kako je bilo pre "hakovanja". Ostalo je, ipak, nedoreceno: sta je Crna ruka? Koliko ima clanova, i ko su oni? Kako je sve pocelo?

NIN je uspeo da stupi u kontakt. Ne uzivo, doduse, konspiracija tako nalaze, niti telefonom jer se oni mogu prisluskivati, vec preko IRC-a (program na Internetu preko koga se moze uzivo razgovarati sa drugim korisnicima mreze koji to zele). Da bi dokazali da su stvarno ono za sta se predstavljaju, pre razgovora su "ishakovali" jedan od zvanicnih sajtova Vlade Bosne i Hercegovine.

Pre nadrealnog razgovora koji je uz zvuk tastature kompjutera vodjen u noci izmedju ponedeljka i utorka (samo tada se mogu pronaci srpski hakeri, naravno na Internetu; danju spavaju), clanovi Crne ruke zahtevali su potpunu anonimnost. Toliku da su zabranili cak i da se navedu "nikovi" (nadimci) pod kojima se pojavljuju na IRC-u. "Naravno da mora anonimno", rekla su oba pripadnika Crne ruke s kojima smo stupili u kontakt. Jednostavnosti radi, zvacemo ih Clan 1 i Clan 2.

A konspirativnost nije slucajna. Iako kompjuterski kriminal do sada nije bio zakonski regulisan, kazne koje su predvidjene nacrtom novog idu od tri meseca pa do citavih 12 godina zatvora. Srecom za hakere, dva oka u nasoj glavi, Srbija i Crna Gora, nikako da se dogovore hoce li takav zakon doneti, ili ce se sve zavrsiti na nacrtu.

Muska posla

"Krenulo je slucajno", kaze Clan 1. "Povod za mene bio je sledeci: drug mi je poslao adresu njnjnj.zik.com. Inace ne volim takve sajtove, ali kada sam video slicice pune krvi potpisane sa 'Srpski teror nad NEDUZNIM Albancima'... Razbio sam njnjnj.zik.com, a onda je uleteo i jos jedan moj ortak sa faksa. Hakovali smo njnjnj.kosova.com. Onda nas je na IRC-u jedan Skopljanac povezao sa Beogradjanima. I to je to. Saradjujemo veoma uspesno."

Crna ruka za sada nije brojna. "Ima nas pet-sest, jedan vise ili manje", kaze Clan 1. Vecinom su studenti (Clan 1 studira na Elektronskom fakultetu u Nisu), i muskarci. "Da, ovo je muski posao", kaze Clan 1. "Devojke? Pa, ima jedna. Moja sestra, ponekad mi skuva kafu. Cure nisu za kompove (kompjutere)."

Kako su nam objasnili Clanovi 1 i 2, prosecan dan srpskog hakera-razbijaca pocinje nocu. "Spavamo po 6 sati dnevno, nekad ni toliko", kazu. "U sobi je uvek zvuk ventilatora i kulera za kompjuter, lonac kafe... Cura zove na ICLj (takodje program za komunikaciju) jer je telefon blokiran zbog Interneta. U grad izadjemo jednom u nedelju dana, 'skoknemo' s kolegama na pivo i dogovore oko 'akcija', i to je sve."

Zelja virtuelnih crnorukaca za obracunom sa rezimskim medijima izgleda da je, ipak, opala. "Jugoslovenske sajtove ne diramo... Dok oni ne dirnu nas", kaze Clan 1. "A kazem vam sledece: ako se i jednom clanu Crne ruke desi nesto, citav JU domen leti sa Interneta." Znaci, "lete" i predstavljanje MUP-a Srbije, JUL-a, Savezne vlade, NIN-a, mozda...

NIKOLA VRZICCopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.