2499, NOVEMBAR 19 1998

JUNACI NASEG DOBA

BEZ RECI
Smenjeni potpredsednik SPS Milorad Vucelic opet cuti; tesko je verovati da ce se cutanjem ponovo 
vratiti

Vucelic nece nista da kaze, brani se cutanjem. A sta je onda rekao, ne bih vam smeo reci; nisam ovlascen od Gorice Gajevic kojoj je psovka upucena. Drugo, psovka je po sebi izraz defetizma cije je sirenje, putem nezavisne stampe, strogo zabranjeno. Temeljnom analizom same psovke, kao i okolnosti u kojima je data, moglo bi se zakljuciti da je Vucelic hteo sto pre da ode, kako iz Skupstine, tako i iz Partije. Ponudio je povod.

Taj povod njegova Partija oberucke je prihvatila. Milorad Vucelic, potpredsednik Socijalisticke partije Srbije, radikalno je iskritikovan na Izvrsnom odboru kao nedolican u ponasanju (psuje!) i kao neradnik (ne radi!). Da stvar bude teza, a krivica veca, ostao je srdacan sa aktuelnim (antijugoslovenskim!) crnogorskim rukovodstvom, sto je Gorica Gajevic zapazila u uvodnoj reci. Uvodna rec je podrzana. Iako nije srpski cutati, Vucelic ni tom prilikom nije uzeo ucesca u diskusiji. Onda su ga jednoglasno smenili. Gorica Gajevic je i ovaj posao obavila sa odlikom. Istice se, ocenio je Izvrsni odbor celokupan rad Gorice Gajevic.

Suprotno ocekivanju, Vucelic se bio bas na nju ispizmio. Hajde sto je odbio zahtev Dragana Tomica da u Skupstini podrzi Zakon o informisanju, nego je i Gorici otkazao poslusnost, i to onim recima. Odustati od diskusije - to znaci pasivnost i nerad!

Lako je sada pricati da je vec bio vidjen za odstrel, trebalo ga je odstreliti...

Nije ovo prvi put da Vucelic odlazi s cutanjem. Jednom je otisao, godinu i po cutao, pa se vratio.

Bice da ce ovoga puta cutanje potrajati, takve su kvalifikacije. Ne ide se svake godine na popravni...

Milorad Vucelic prvi put je smenjen 1995, posle Dejtona, sa Mihailom Markovicem i Borisavom Jovicem u paketu, da bi se olaksao nacionalni, a ojacao dejtonski kurs. Povukao se u biznis. Licno ga je, kazu, Slobodan Milosevic izvukao iz tisine i rehabilitovao, u aprilu 1997, s tim sto je, s autoritetom potpredsednika SPS, imao zadatak da primiri nadolazeceg Mila Djukanovica i da Zorana Djindjica privede izborima. Milo se, medjutim, oteo, Djindjic takodje. U oktobru, dr Mira Markovic je, u prisustvu stampe, saopstila Vucelicu: "Ja vama sve zameram". Bio je to prijateljski ukor.

Sada tzv. politicki analiticari tvrde da je to bio ukor pred iskljucenje. Zar je profesorka kriva za svaki kadrovski pomak u SRJ!

Kao ni posle Dejtona, mir ni sada nema alternativu. U interesu mira, Partija se odrice nacionalno obojenih kadrova, ukoliko imaju neke primedbe u vezi sa Kosovom. Na tom talasu je otisao i Vucelicev prijatelj Jovica Stanisic, sef resora drzavne bezbednosti, isti talas povukao je i samog Vucelica. Protivili su se, poluglasno, prevelikim ustupcima na Kosovu, u smislu suvereniteta i drzavnog integriteta, kazu izvori.

Paradoksalno je da nacionalno obojeni kadrovi u SPS-u predstavljaju ujedno liberalnu struju. Liberalni su onoliko koliko je dozvoljeno, samo se ponekad zanesu, sto je karakteristicno za liberalizam. Nisu za teoriju krvi i tla, ali ni za rezervnu formulu da Kosovo nije u teritoriji, nego u srcu. Krv bez tla bice samo krv! Moze li dusa bez tla?

Glavu gore, nasa malenkosti, ne postavljaj pitanja, defetizam i patetika ne vode nikuda!

Dusevan nebeski narod - odlican je, uostalom, predlozak za buduci kosovski ciklus.

Milorad Vucelic bio je moralno fleksibilan covek, u onom smislu da danas kaze jedno, a sutra drugo, cime se rasni politicari zadrzavaju u igri, u vecnom stremljenju ka vrhu. Letopisci s dobrim pamcenjem podsecaju kako je Vucelic bio za to da se nepodobni pesnik danas uhapsi, a sutra oslobodi, kako je prijateljevao s Dobricom Cosicem, da bi, kao direktor RTS-a, postavio pitanje Slobodanu Milosevicu da li je Dobricin kormilar napolju...

(Nije valjda pitao Goricu Gajevic gde je kormilar danas?)!

Intelektualac, cak i partijski, a Vucelic je nesumnjivo takav, zna da postoji prag ispod koga se ipak ne moze. Drzim da Vucelic nije mogao ispod. Nije se ugradio u Zakon o univerzitetu, niti u Zakon o informisanju. Odbio je diskusiju...

Nije, najzad, postovao ni izborne rezultate JUL-a, mada se nekada druzio sa Ljubisom Risticem na bliskoj idejnoj i estetskoj osnovi.

Jednom je cak rekao: "U Socijalistickoj partiji i u njenoj nomenklaturi postoji nekakva svest da je vlast Slobodana Milosevica vecna, da ne treba nista ciniti, da je potrebno samo se rasporediti unutar te vlasti i dobiti neki bolji polozaj, zauzeti neko vece i bolje mesto, smestiti se bolje i udobnije, imati bolji status, ili ovo ili ono. I da to bude skopcano sa sto manje rizika. Ima i onih ljudi, sigurno, koji ne znaju sta bi radili u nekoj drugoj politici koja bi bila politika veceg demokratskog otvaranja, sirih krupnijih reformi. Jednostavno se za tu vrstu politike ne osecaju sposobnim. Oni nemaju kondiciju za demokratske dijaloge ili demokratske dogovore, za uvazavanje razlika u misljenjima, za postovanje institucija i pravila. Inerciju pretpostavljaju invenciji."

A jednom se, po povratku posle prvog odlaska, naljutio na pitanje zasto je bio uklonjen: "Iz SPS se uklanja voljom njenog predsednika i ostalih organa stranke. To su pretpostavke koje mogu biti interesantne hronicarima. Smesna je ova nasa vrsta novinarstva koja stalno nesto istrazuje. Kada bude za to vreme, ja cu objasniti sta se dogadjalo i kako se dogadjalo. Sve ove teze nemaju osnova. Stvari su sasvim drugacije tekle, ali sada nije prilika da se o tome govori..."

Prilike, izgleda, nece ni biti. Istorija se necijom voljom ponovila...

NIN JE VASA TRADICIJA!

ISKORISTITE MOGUCNOST I PREPLATITE SE ZA NIN!

GODISNjA PRETPLATA ZA INOSTRANSTVO

dostava obicnom postom 270,00 DEM

dostava avionskom postom 420,00 DEM

ili protivvrednost ostalih valuta

Pretplata se vrsi preko DEUTSCHE BANK AG Frankfurt/M (BLZ 500 700 10)

na racun EKSIM BANKE,

Beograd, br.935 92 58 u korist NIN, Cetinjska 1,

11000 Beograd, Jugoslavija

NIN SE CITA I CUVA!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.