2499, NOVEMBAR 19 1998

INTERVJU

MILORAD DODIK, PREMIJER RS
Zaludno kupovanje vremena
Kada se cinilo da je Republika Srpska zadobila poverenje medjunarodne zajednice, narod je, po misljenju 
Milorada Dodika, premijera RS, pogresio. Glasao je za dr Nikolu Poplasena, predsednika Srpske 
radikalne stranke RS, koji, postavsi predsednik RS, pokusava da na politicku scenu vrati Srpsku 
demokratsku stranku koja je za medjunarodnu zajednicu najveca prepreka za integraciju Bosne i 
Hercegovine

Danima predsednika Republike Srpske Nikolu Poplasena opominje medjunarodna zajednica ne bi li popustio u svom radikalizmu i konacno poceo da saradjuje. I Vlada RS ocekuje da gospodin Poplasen, vodja radikala RS, bude kooperativan, narocito u dogovorima o novoj vladi. Medjutim, Poplasen radi ono sto Medjunarodna zajednica ne ocekuje od njega.

Ugostio je dr Vojislava Seselja, potpredsednika Vlade Srbije, zatim je predlozio Dragana Kalinica, predsednika Predsednistva Srpske demokratske stranke, za novog mandatara, sto je izazvalo revolt medjunarodne zajednice koja je izjavila da Kalinica nece podrzati. Za ovim primerom povele su se neke partije u RS koje, doduse, nisu izjavile koga ce podrzati, ali su zato kazale da to u svakom slucaju nece biti Kalinic.

Konacnog raspleta, kako se cini, nece biti skoro, jer ce, po svemu sudeci, skupstinska procedura verovatno trajati u nedogled ukoliko se strani faktor, ciji je favorit Milorad Dodik, sadasnji premijer RS, ozbiljnije ne umesa.

Sa Miloradom Dodikom razgovarali smo u Banskim dvorima u Banjaluci, 17. novembra, o najnovijim politickim dogadjajima u RS.

Kada ste postali premijer RS, obecali ste da cete zastititi celovitost RS, da cete stati na put kriminalu 
i da cete se potruditi da RS dobije sto vise medjunarodne pomoci za obnovu i razvoj. Prvo ste obecanje 
ispunili; sta je ucinjeno u borbi protiv kriminala i u korist obnove RS?

- Borba protiv kriminala je izrazito regionalan problem koji je na isti nacin prisutan ne samo u RS vec i u njenom okruzenju. Takodje, postoji identifikacija inkriminisanih grupa sa grupama na vlasti koje su, koristeci odredjene zakonske mogucnosti vrsile velike malverzacije. Za nas nije kriminal kada neko ukrade kokos komsiji, vec kada se otudje znacajna drzavna sredstva i kada ne postoji mogucnost da ta sredstva dodju u blagajnu drzave. Medjutim, takve strukture nema samo RS vec i Hrvatska, Federacija BiH i Srbija i tek kada prestanemo da se bavimo sami sobom, moci cemo uspesno da se borimo protiv jedne takve pojave kao sto je organizovani kriminal.

Ipak, polozaj RS u regionu je takav da ona predstavlja mozda i jedinu vezu izmedju Hrvatske i Srbije 
koje nemaju gotovo nikakve ekonomske odnose, sto za RS moze da bude, ako vec nije, ekonomski od 
velikog znacaja.

- Bilo bi suludo da se u takvoj situaciji ne ponasamo pragmaticno. Mi se nismo preterano bavili uredjivanjem ekonomske sfere, ali smo u ekonomskim odnosima sa Federacijom obezbedili stalni suficit. I u odnosima sa Hrvatskom, koja za nas ima pre svega tranzitni znacaj, imamo elemente poboljsanja odnosa sto koristimo kao mogucnost da sto pre izadjemo na italijansko trziste. Sto se tice odnosa sa SR Jugoslavijom, oni su najintenzivniji. Preko 60 odsto nase ukupne prodaje robe ide preko Jugoslavije, a ni vlada Jugoslavije ne krije da je RS najznacajniji spoljnopoliticki partner.

Upravo ovih dana SRJ je ukinula platni promet sa RS, jer je time, navodno, RS ugrozila stabilnost 
dinara, a po izjavi Zorana Lilica, potpredsednika vlade SRJ, ugrozen je i sporazum o specijalnim 
odnosima SRJ i RS. Da li je RS, zaista, ugrozila SRJ ili je to mozda pokusaj Beograda da se oslabi 
RS?

- Ne bih da polemisem o tom pitanju, ali mislim da je greska sto je ukinut platni promet. Po mom misljenju, to je jedna nervozna odluka SRJ. Mislim da nasa odluka koja se odnosi, u sustini, na obavezu poreskih obveznika RS, odnosno na akcize i poreze na robu koju RS kupuje za devize po kursu jedna konvertibilna marka za 7,5 dinara, nema veze sa monetarnim sistemom SRJ. Nije istina da smo mi usli u monetarni sistem Jugoslavije.

Kako komentarisete izjave politicara iz Jugoslavije koji su protumacili vasu odluku kao narusavanje 
stabilnosti jugoslovenskog dinara?

- Kao da je jedva cekano da se tako nesto dogodi. Mislim da je tu evidentan uticaj snaga u Srbiji i Jugoslaviji koje vode politiku stalnog suprotstavljanja svima koji nisu trabanti, odnosno poslusnici. Na svu srecu, taj okvir se suzava i oko samog Seselja koji sada moze da ode jos samo u Donju malu. Ocigledno je da Seselj vise nigde nije pozeljan, a koliko je to tacno, najbolje pokazuje to sto se sam Seselj sedam dana hvalio da je bio u Rusiji, jer niko drugi nije hteo to ni da pomene.

Vama je, kao premijeru Republike Srpske, obecano mnogo novca za obnovu zemlje. Koliko je novca 
zaista stiglo u RS?

- Suma je milijardu 230 miliona dolara, sto prevazilazi obecanja koja su RS data na donatorskoj konferenciji a to je bilo oko 500 miliona dolara. Preko 80 odsto su donacije, znaci samo 20 odsto su kreditni aranzmani preko Svetske banke, Evropske komisije i nekih drugih institucija. Posebno mi je zadovoljstvo da kazem kako je Evropska komisija, kada je ocenjivala namenski utrosak sredstava u Republici Srpskoj, utvrdila da nije bilo nikakve manipulacije.

Medjunarodna zajednica najavila je da ce smanjiti pomoc Bosni na predstojecoj donatorskoj 
konferenciji u Madridu. Da li se to odnosi samo na Federaciju BiH ili i na RS?

- Nazalost, i mi smo usli u probleme politicke prirode. Pre svega, nismo uspeli da na izborima odrzimo kontinuitet vlasti, a ojacale su nacionalisticke partije, sto je navelo i samu medjunarodnu zajednicu da sa vise ozbiljnosti donosi odluke o tome gde i kako plasirati sredstva.

Da li je to samo neophodna mera opreza?

- Medjunarodna zajednica od pocetka tvrdi da je spremna da podrzi sve one cija su opredeljenja sprovodjenje Dejtonskog sporazuma. U Federaciji sada ima mnogo problema. RS je imala ekspanziju u pribavljanju donatorskih sredstava, ali posle izbora grupacija SDS i radikali vratila se na politicku scenu. Postoji neizvesnost oko izbora vlade. Predlog mandatara za predsednika vlade koga ne prihvata medjunarodna zajednica, a imali smo i ekscese koji su ranije vidjeni na ovim prostorima i sasvim je sigurno da ce odnos medjunarodne zajednice prema RS biti nesto drugaciji nego do sada.

Da li je od velikog znacaja sto je umesto Momcila Krajisnika na mesto predsedavajuceg 
Predsednistva BiH dosao dr Zivko Radisic, koji je,smatra se, umerenijih politickih stavova?

- Sa gospodinom Radisicem prisno sam saradjivao i pre nego sto je postao predsedavajuci Predsednistva. Mislim da je dobro za RS sto je Radisic izabran, ali je sasvim moguce, ne zbog njega samog vec zbog nasih unutrasnjih problema oko formiranja vlade, da ce se na gospodina Radisica vrsiti veliki pritisak kako bi se funkcija i ovlascenja koja su dosad pripadala entitetima, prenele na zajednicke organe. Sasvim sigurno znam da ce se on ponasati u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Verujete da gospodin Radisic nece zloupotrebiti polozaj predsedavajuceg Predsednistva BiH?

- Potpuno sam siguran u to, sto za gospodina Krajisnika nisam mogao reci.

Razmisljali ste, u jednom trenutku, da izdate saopstenje povodom incidenta sa Seseljem. Koliko je nedavni dolazak Seselja stetan po RS?

- Mi smo deset meseci ziveli normalno dok Seselj nije poceo da harangira po RS. Nismo imali nijedan incident sa SFOR-om, dok se nije pojavio Seselj. On dobro zna da je ovde nepozeljan i uprkos tome, sebi dozvoljava ne samo da dodje u RS, vec i da prica sve najgore o Vladi RS. Zamislite kako bi to izgledalo kada bih ja dosao u Srbiju i pricao sve najgore o Vladi Srbije? Svojim dolaskom Seselj je najvise naudio gospodinu Poplasenu.

Kako komentarisete Seseljevu izjavu da je RS pod americkom okupacijom i da to ne bi bilo moguce 
da nije srpske nesloge, odnosno sluga, sto je verovatno bila aluzija na vas, Vladu RS...

- Cak i da jesmo, bolje nam je pod americkom okupacijom nego da nam Seselj kroji politiku.

Znaci, smatrate da je gospodin Poplasen napravio veliku politicku gresku time sto je pozvao Seselja 
na inauguracioni prijem?

- To sto gospodin Poplasen ignorise preporuku Kancelarije visokog predstavnika za Bosnu, stvar je njegove politicke procene i rekao bih sada politicke buducnosti. Medjutim, zbog Seselja prijem je napustio ceo diplomatski kor, sto je diplomatski skandal koji ima daleko vecu tezinu nego sto je jedan Seselj izbacen iz RS. Treba se zapitati ko je uopste taj Seselj?

On je potpredsednik Vlade Srbije.

- Tim gore po Srbiju. Ali, on nema prava da ovde pravi nered i ja mislim da ga je trebalo izbaciti i trajno mu zabraniti da dolazi ovde. Bolje je sto ga je SFOR izbacio, inace bih ja to uradio.

Pomenuli ste da je ukazano gostoprimstvo Seselju pitanje politicke buducnosti gospodina Poplasena 
koji je, da se posluzimo sportskim recnikom, sada dobio drugi zuti karton od medjunarodne 
zajednice...

- Kad dobijete dva zuta kartona, to znaci automatski da ispadate iz igre, jer imate crveni karton koji u slucaju gospodina Poplasena jos nije objavljen. Mislim da je sve to njegova stvar.

Mozda, ali ne moze se ignorisati cinjenica da je gospodin Poplasen trenutno predsednik RS?

- Mi nismo ocekivali da ce na to mesto doci neozbiljan covek.

Gospodin Poplasen predlozio je za novog mandatara Dragana Kalinica iz SDS-a, koga nije podrzala 
medjunarodna zajednica. Da li je to mozda pokusaj da, preko odugovlacenja procedure u Skupstini RS, 
kupi vreme ili se radi o nedostatku politickog lukavstva predsednika RS?

- Ovde se samo moze prodati vreme i time definitivno izgubiti sansa koju nam je dala medjunarodna zajednica. Ne moze gospodin Poplasen nista da kupi, mozda samo da nahrani svoju sujetu i sujetu svojih nalogodavaca...

Ko je nalogodavac gospodina Poplasena?

- Ovaj koji je bio ovde.

Mislite na Seselja?

- Da. Nazalost, vreme ce pokazati Srbima da su radili u korist svoje stete. Imali su predsednicu Plavsic i vladu koju je prihvatala medjunarodna zajednica, ali narod je pogresio - izabravsi za predsednika coveka koga ne prihvata svet.

Zar nije riskantno tvrditi da je narod pogresio?

- Pogresili su oni koji su glasali za radikale i SDS. Medjutim, posledice nece trpeti samo oni koji su glasali za gospodina Poplasena, vec svi. Meni se ne svidja sto je gospodin Poplasen izabran za predsednika, ali ja ne sporim cinjenicu da on to jeste i da kao takav treba da bude postovan sa stanovista njegovih prava i obaveza. Sta ce biti sa gospodinom Poplasenom, zavisi od njega samog, jer je on taj koji diktira odnose i nas iz politickog bloka koji se zove "Sloga" i mene licno kao sadasnjeg premijera, kao i odnose sa medjunarodnom zajednicom. Ako taj odnos bude odnos sa nivoa predsednika drzave, a ne sa nivoa predsednika stranke, moci cemo mnogo toga da uradimo. Ukoliko ne bude u stanju da se uzdigne iznad interesa radikalne stranke, onda ce imati permanentan sukob sa svima.

LIDIJA KUJUNDZICCopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.