2500, NOVEMBAR 27 1998


SUDAR NA BRVNU

SUDAR NA BRVNU
Poslednja svadja medju srpskim radikalima moze ozbiljno 
da ugrozi njihov opstanak u vlasti gde su optuzbe bivse 
ministarke Rade Trajkovic, uperene protiv samog vrha ove 
stranke, vise nego ozbiljne

Cinilo se, bar prema dnevnom redu, da ce nedavna sednica Narodne skupstine Srbije proteci onako kako se vec duze vreme valja - monotono. Vlada ce predlagati gomilu zakona, poslanici Srpskog pokreta obnove uglavnom ce biti protiv (protiv zakona o informisanju bili su vrlo protiv), ali ce skupstinska vecina, slozno, kao tri drugara planinara, izglasavati predlozeno, ostavivsi, redovno, narodu da se cudi i krsti levom. A onda je na scenu stupio slucaj komedijant, tako cest kad je o radikalima rec, i na svetlo dana izbacio jedan njihov sukob, koji ne izgleda nimalo naivan. On izgleda kao da je prepisan iz neke nase komendije o vlasti i ministrima.

Nasa prica se nastavlja


GUTENBERGOVO PLEME
Secate li se jos one zime kada smo svakodnevno setali ulicama Beograda, Novog Sada, Nisa, Kragujevca, Cacka...? Secate li se kako su mnogi tada govorili da su oko sebe, najednom, otkrili neka potpuno nova lica? Sugradjane, komsije, koji ce kroz ovo zajednicko iskustvo steci punije ljudske obrise i za koje ce se ispostaviti da su, zapravo, lepi, pametni, uctivi, hrabri, posteni, uvek spremni da pomognu?

KAKO SACUVATI KOSOVO
"Nista nije izgubljeno dok ne bude izgubljeno. Teskoca ima i premnogo, ali kad ih nije bilo?! Zar ih nije bilo za turskog zemana? Istina, onda smo bili verniji sebi i tradiciji, privrzeniji Hristu i veri, ali to ne znaci da opet ne mozemo biti. Moramo raditi na sebi i svojoj istrajnosti" kaze duhovni poglavar Srba

RUZNI, TUZNI - OHOLI
Srbi vole da priznaju "iznad sebe samo Nebeski Jerusalim a na zemlji nista", cak i kad se pametan time ne bi ponosio. Tako prema NIN-ovom istrazivanju oni danas lazu vise nego nekad - svakako, vise nego narodi Zapadne Evrope - sigurno i vise nego komsije s Balkana - ipak. A sta je istina?

CIME SE PONOSIM
Pred moj sut nastao je muk na stadionu. Jedan navijac, verovatno moj Era, vikne: "Uzicani su prvi pucali u Nemce, prvi ce i ovde!" Tako su me prozvali "srpski bek". Golman me je procitao, ali sutirao sam topovski. Lopta mu je okrznula vrhove prstiju i stativu, i usla u gol

KALENDAR ZA GODINE KOJE SU PROSLE
Najpoznatiji zivi srpski komediograf odlucio je da se poigra datumima i cinjenicama proslosti kako bi zaklirio: "Otkricima nema kraja, unapred i unazad". Knjiga - kalendar, raskosno opremljena, pojavljuje se pod znakom "Stubova kulture"

LJUBAVNA PRICA
"Uzalud ste prosli kroz zivot ako dusu niste nahranili i ako deo radosti i bola niste u sebi zadrzali i pretvorili makar u jednu boru, u jednu sedu vlas"

VIRTUELNI NEGATIVCI
Uloge terorista, zlikovaca, svercera oruza i agresora koji ugrozavaju ostali dobrocudni svet sada su u mnogim produktima industrije kompjuterskih igara koje su preplavile svet najcesce rezervisane za Srbe, a cak i jugoslovenska kosarka se jednostavno ignorise

STA NAM SE SPREMA
Aktuelna ekonomska i politicka situacija u zemlji, pritisnuta bremenom dubokih razlika u gledanju na sve strateske teme, pocev od onoga sto se zove tranzicija i privatizacija, odnosno korenitih lomova kroz kakve su - sa manje ili vise oziljaka - vec prosla sva drustva u nekadasnjoj Istocnoj Evropi, kriza na Kosovu, medjunacionalni odnosi, sukobi u federaciji, obracun sa nepocudnim medijima, politicke cistke u Srbiji..., teme su za koje danas, verovatno, nema relevantnijeg i zanimljivijeg sagovornika od predsednika Crne Gore Mila Djukanovica.

LIST NA VETROMETINI
Dozivljavajuci ritmicne potrese i udare, NIN je cesto stavljan na optuzenicku klupu. Njegovi celni ljudi drzali su se razlicito u razlicitim vremenima, i razlicito urednikovali ali - kad se svode racuni - mora se reci: nedeljnik koji je i u vremenu partijskog monizma bio "nesto drugo", osvajao je slobode za sebe i za druge listove



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.