2502, DECEMBAR 10 1998

SUDBINA SAVEZNE DRZAVE

FAMILIJA IZ DVA DELA
Savezna skupstina nije prihvatila predlog saveznog poslanika SPO Milana Komnenica da se hitno 
raspravlja o odnosima izmedju Srbije i Crne Gore. Odluceno je, glasanjem, da se saceka na rad nasih 
pravosudnih organa. Kad ce oni "presuditi" - ne zna se

Na poslednjoj sednici Savezne skupstine nije bilo poslanika vladajuce koalicije Crne Gore. Podatak dovoljan ako ne za uzbunu onda, svakako, za zabrinutost. Kuda ide Jugoslavija?

Moglo bi se reci da skupstinska vecina i nije mnogo zabrinuta sto nekih poslanika iz Crne Gore nema, jer nas savezni parlament "normalno" radi. Onda je za skupstinsku govornicu izasao Milan Komnenic, predsednik poslanickog kluba Srpskog pokreta obnove i upozorio poslanike da je vec duze vreme nasa federacija u krizi, a odnosi medju federalnim jedinicama zategnuti. "Dovoljno je da bacimo pogled i na danasnje zasedanje; zaseda, zapravo, krnji parlament, u oba doma" - rekao je Komnenic. I upozorio da opaska - koga nema, bez njega se moze, nije dobra.

"Istovremeno je neodgovorno i nedemokratsko htenje da se iz Veca republika Savezne skupstine iskljucuju predstavnici gotovo polovine gradjana Crne Gore i da se saveznoj drzavi ispostavljaju ultimatumi u stilu - ili ce se prihvatiti jednoumna i monolitna delegacija Crne Gore u Vecu republika, sa unapred, ocigledno, ciljem blokade saveznog parlamenta, ili ce Crna Gora bojkotovati sve organe savezne drzave. Srpski pokret obnove predlaze da se po hitnom postupku sazove zajednicka sednica oba veca saveznog parlamenta, sa jednom tackom dnevnog reda: Odnosi medju federalnim clanicama i stanje u saveznoj drzavi. Srpski pokret obnove predlaze parlamentarnu raspravu o ovom ozbiljnom pitanju, uz direktan televizijski prenos, pa neka gradjani Srbije i Crne Gore cuju sve", rekao je poslanicima Milan Komnenic.

I jos: ne bude li resenja ni u saveznom parlamentu, neka spor hitno rese nadlezni savezni sudski organi.

Odgovorio je predsednik Veca gradjana Milomir Minic. Rekao je da savezni parlament i poslanici znaju da je resavanje "problema konstituisanja Veca republika i mandata u njemu pred nadleznim pravosudnim organima ove zemlje", i rekao je kako on misli da bi trbalo sacekati "njihov rad" i da se tada ima u vidu inicijativa poslanika Komnenica.

Poslanici su glasali i inicijativa poslanika Komnenica nije usla u dnevni red. Zasad.

Inace, poslanik Komnenic porucuje braci Crnogorcima da oni znaju kao i on da su kosovsko opredeljenje, mit i ep rodjeni i iznova rodjeni pod Lovcenom.

"Draga braco, bez obzira kojoj stranci pripadate, duzni ste da razumete kako ste danas Crnogorci onoliko koliko ste Srbi i da ste danas Srbi koliko ste Crnogorci. Odozgo, iz vecnosti, gledaju vas i Lazar i Milos i Petar Cetinjski i Njegos i kralj Nikola. Nikome ne pada na pamet da vas poziva da se prikljucite ma kojoj stranci ili pojedincu u Srbiji ili Crnoj Gori. No, ceo nas narod ocekuje od vas da ne izneverite principe zbog kojih ste postali nasa perjanica. Ko ovo ne razume, bojim se da malo razume..."

Pominje i ostrascene sadasnjicom koja je u mnogo cemu mizerna.

"Mozda neki ne razumeju sta zelim reci u ime Srpskog pokreta obnove, posebno kao srpski Crnogorac ili Srbin sa Vucjeg dola. Hocu reci ovo: obaveza je svih da postujemo volju naroda. Ta volja u Crnoj Gori rekla je da je Milo Djukanovic, kolenovic iz Katunske nahije, gde su ponikli izdanci kosovske legende, dobio parlamentarnu vecinu u Crnoj Gori. To se mora postovati. Istovremeno, gotovo polovina naroda u Crnoj Gori na izborima izjasnila se za Momira od soja Bulatovica. I tu cinjenicu mora svak da postuje... Trazimo od celnika lovcenske Sparte da svoje prolazne sujete i nadgornjavanja podrede neprolaznim interesima otadzbine", reci su Komneniceve. A kraj glasi: za sve nesporazume nadlezni su Lazar i Njegos.

Nazalost, bice onako kako ovi "danasnji" hoce. Sam sveti Bog zna koliko oni znaju sta je dobro.

Bez polemika

Zasto poslanici Demokratske partije socijalista nisu dosli na sednicu saveznog parlamenta? O tome nam govori Dragan Djurovic (i ne samo o tome), clan Predsjednistva DPS-a Crne Gore i sef poslanickog kluba ove partije u crnogorskoj skupstini.

"Nema tu nista cudno. Da su nas zvali dosli bismo. Ali, na sjednice Vijeca republika se pozivaju neki gradjani Crne Gore koji nijesu poslanici ovog federalnog doma. Njih predvodi Srdja Bozovic, koji se lazno predstavlja za predsjednika Vijeca republika. Pozivaju ih iskljucivo zbog nevidjene lojalnosti i poslusnosti gospodinu Milosevicu, kako bi se izglasali akti koji su potrebni njegovoj licnoj vlasti. Dakle, oni uopste ne pozivaju dvadeset legalno izabranih poslanika iz Crne Gore u ovom vijecu, sto predstavlja grubo ignorisanje volje gradjana Crne Gore. To znaci da je pogresna teza da mi bojkotujemo sjednice saveznog parlamenta. Istina je to da se u ovom slucaju bojkotuje volja crnogorske skupstine, koja je izabrala savezne poslanike po istom zakonskom modelu koji vazi u Srbiji. Ali Saveznom ustavnom sudu je nalozeno da ponisti samo crnogorski zakon, dok ce isti takav u Srbiji ostati na snazi."

Sednice saveznog parlamenta televizija ne prenosi, retko se sazivaju, kratko traju. Tamo gotovo da nema poslanickih polemika, replika...

"Sjednice saveznog parlamenta bi zaista drugacije izgledale sa dvadeset autenticnih poslanika iz Crne Gore. Ne bi se zavrsavale za jedan sat i gradjani Srbije bi mogli izvorno da cuju kakva je oficijelna politika Crne Gore. To bi srusilo predstavu koja se u drzavnim medijima u Srbiji stvara o Crnoj Gori kao leglu izdajnika, separatista, kriminalaca itd. Taj drugaciji demokratski, proevropski glas koji se zalaze za bolji zivot gradjana ne bi prijao nekim usima, unio bi crv sumnje i otvorio oci narodu i zato nas ne pozivaju."

Ni poslanici Veca gradjana iz DPS-a nisu dosli na sednicu. Oni su pozvani. Moglo bi to da lici na bojkot saveznog parlamenta, pa i same savezne drzave...

"Nasi poslanici iz Vijeca gradjana nijesu dosli na sjednicu, jer su znali da ce sve odluke koje tamo budu usvojene biti nelegitimne iz dva razloga. Prvo, predlaze ih nezakonito izabrana savezna vlada, sto znaci da ni njeni akti ne mogu da proizvode pravne posljedice. Drugo, poznato je da odluke saveznog parlamenta vaze ako ih usvoje oba vijeca. Posto je Vijece republika sazvano nezakonito i bez dvadeset legalnih poslanika iz Crne Gore, onda je apsurdno ucestvovati u radu parlamenta u kome se volja jedne federalne clanice ne moze cuti, a kamoli elementarno uvaziti. Prema tome, mi odluke koje se tamo donesu ne mozemo priznati i prihvatiti. Kada bude obezbijedjeno da se postuje Ustav, odluke saveznog parlamenta cemo prihvatiti i one ce nas obavezivati.

No, glavni problem u ovoj zemlji je taj sto autokratskoj vlasti apsolutno ne odgovara sistem parlamentarizma i podjele vlasti i oni bi najvise voljeli da ovih organa podijeljene vlasti nema, pa da vladaju kao carevi. Zato ne zelimo davati legitimitet koriscenju demokratskih mehanizama u antidemokratske svrhe."

Podrske iz sveta

Price nisu od juce a od pricanja ne mozemo pobeci (to je nama od pradedova), da se aktuelna crnogorska vlast ponasa prema saveznoj drzavi onako kako se ponasa, jer za to ima podrsku Amerikanaca i da ta podrska ide i do separatizma. Ima li tu istine? Zna li nas sagovornik nesto vise o tome?

"Tacno je da aktuelnu crnogorsku politiku podrzavaju ne samo Amerika, nego i Rusija i zemlje Evropske unije. Ali, ne radi se o podrsci vlastima, jer velike sile podrzavaju politicke procese, a ne vlast. Vlast je od danas do sutra, sto zavisi od demokratski izrazene volje gradjana, i ona mora raditi u korist svoga naroda osluskujuci i predvidjajuci ne samo dogadjaje u svojoj zemlji nego i globalne svjetske procese. Prema tome pogresna je teza o inostranoj podrsci navodnom crnogorskom separatizmu, jer njega jednostavno nema u zvanicnoj drzavnoj politici Crne Gore.

S druge strane, iduci logikom vaseg pitanja, moglo bi se govoriti o mnogo znacajnijem uticaju upravo Amerike na gospodina Slobodana Milosevica. Naime, poznati su njegovi veoma cesti kontakti sa specijalnim americkim izaslanicima, obicno tajni, a njihove posljedice su katastrofalne za srpski narod. Poslije tih tajnih razgovora, o kojima nista ne zna ni Savezna vlada, ni Savezna skupstina doslo je do gubitka Srpske krajine i Slavonije, potkopala se stabilnost Republike Srpske. Poslije Milosevicevih tajnih dogovora imacemo Kosovo na kome ce dojucerasnji teroristi postati policajci, a Kosovo ce imati vise prava u Jugoslaviji nego Srbija ili Crna Gora. To je kljucno pitanje, a ne zbog cega Crna Gora ima podrsku medjunarodne zajednice. Ima je zbog ozbiljnosti svoje politike, jer svaka zrela drzava mora imati jasnu unutrasnju i spoljnu politiku. Crna Gora ima unutrasnju politiku kojoj je prvenstveni cilj da njeni gradjani, ziveci u demokratskom ambijentu i politicki slobodno, imaju bolji i kvalitetniji zivot."

Vec vidjeno

Kao da se istorija ponavlja. Nekada u Beograd na sednice nisu dolazili poslanici iz Hrvatske (pre rata, naravno), onda su, posle rata, i pre ovoga nasega rata, Slovenci bojkotovali Centralni komitet, danas Crnogorci ne dolaze u Beograd (poredjenje nije sustinsko, nego je vise prostoga primera radi), i uvek je to vodilo raspadu drzave.

"Poznato je da se nasa partija zalaze za Jugoslaviju upravo onakvu kakva je definisana Saveznim ustavom. Ne trazimo nista vise od toga, ali ne pristajemo ni na manje. Prema tome, spekulacije o nasem antijugoslovenstvu i podsjecanja na neke istorijske primjere su apsolutno bez osnova. Vlast u Crnoj Gori nije napravila nijedan potez protiv Jugoslavije. Pozivam da se javno kaze koji je to antijugoslovenski potez iniciran iz Crne Gore.

Ovih su dana gradjani Srbije dobili nove zakone, sto, prevedeno na jezik naroda, znaci da ce bogati biti sve bogatiji a siromasni sve siromasniji, i tako do sudnjega dana (to izusti, pa dusicu, namucenu i gladnu, pusti). Ako tome dodamo i ogranicavanje slobode stampe pa i misljenja, Srbija, zbilja, postaje demokratsko i ekonomsko dno Evrope i sveta. Moze li zajednicka istorijska proslost, nasi mitovi i legende, slavne bitke i pobede, da zadrze Crnu Goru u Jugoslaviji, ako njeno rukovodstvo oceni da taj put vodi i njih u propast? Odgovor nije lako dati...

"Crna Gora je nezaustavljivo krenula putem ekonomskih reformi i stvaranja uslova za bolji zivotni standard gradjana, putem daljeg razvoja demokratije i ljudskih prava i putem kojim ide njeno evropsko okruzenje. Celnici Crne Gore su ponudili da, ukoliko to prihvati Srbija, ovim putem krene i nasa zajednicka drzava. Oni koji krenu drugacijim, anticivilizacijskim putem, drzeci svoj narod izolovano, u bijedi i siromastvu, svakako ce biti kocnica i njihov politicki vijek bice veoma kratak", kaze Djurovic.

Veliki poznavaoci Njegosevog dela kazu da je vladika bio optimista, sto mali poznavaoci velikog pesnika nikada ne bi rekli. Njegov optimizam vidi se u onom cuvenom stihu - Neka bude sto biti ne moze... Dva oka u glavi sve su razrokija, ali valjda ce se naci neki ocni lekar koji ce da izmisli naocari, da bismo ostali zajedno danas, radi sutra.

PETAR IGNjA



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.