2502, DECEMBAR 10 1998

ANTRFILE

MILAN KOMNENIC: LOVCEN I ZUTA GREDA

Srbija i Crna Gora su nesravnjivo vise od svega najviseg i vece od svega najveceg sto pojedinacno postoji u njima. Nadgornjavanja, sujete samodrzaca, licni interesi, okrutna podmetanja, bezobzirnost i odsustvo solidarnosti uzimaju maha. U znak odmazde, pojedini cinioci bi hteli da sprece da kilo brasna udje u Crnu Goru jer im nije bilo dozvoljeno da uvezu vagone izandjale ideoloske starudije. Isto tako, momci sa "Zute grede" treba jos da stasaju da bi se merili lovcenskim arsinom.

Dobronamerne gradjane zabrinjavaju pojave u odnosima dveju clanica koje po mnogo cemu podsecaju na pojave uoci raspada SFRJ.

Ostaje nam da se nadamo da nas nece ocoraviti isti oni koji su, samo neku godinu unazad, govorili o Srbiji i Crnoj Gori kao o dva oka u glavi.

Politicke struje u Crnoj Gori koje se deklarisu za ocuvanje Jugoslavije neoprezno su svoj patriotski stav obojile ideoloski tako da se njihova orijentacija shvata kao jedinstvo sa rezimom u Beogradu a ne kao jedinstvo sa Srbijom.

Crnogorski rezim uproscava stvari jednaceci Srbiju sa njenom aktuelnom vlascu i gledajuci u Milosevicu olicenje srpskog naroda.

Ako smem primetiti, izmedju srpskog i crnogorskog rezima postoje kudikamo vece slicnosti nego razlike. Izmedju Milosevica i Djukanovica takodje postoje podudarnosti.

Odgadjanje da se federalni cvor razmrsi ide na ustrb stabilnosti drzave. Da su odnosi zdravi i stabilni, Jugoslavija bi se s vecim samopouzdanjem i legitimitetom suocila sa mnogim iskusenjima i lakse prebrodila goleme politicke i ekonomske teskoce. O odbrani Kosova da i ne govorimo...



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.