2503, DECEMBAR 17 1998

CENA INATA

MILIVOJE GLISIC

Vazno je da se sprovede politicka volja, docim ljudsko dostojanstvo, intelektualno postenje i moralni principi nisu od znacaja; oni su samo dosadna prepreka politickoj volji i zato ih valja skrsiti odlucnom pesnicom vlasti. Steta se ne racuna...

Citat: Samo oni koji imaju politikantske potrebe da se destabilizuje ovaj fakultet i koji te potrebe stavljaju iznad interesa studenata i profesora da uce i da se bave naucnim radom mogu da budu protiv odrzavanja redovne nastave.

Tim recima je predsednik Upravnog odbora Filoloskog fakulteta u Beogradu dr Zivorad Djordjevic objavio izvesne izmene Statuta i povratak organizacije Fakulteta u predjasnje stanje. Posle svega, pretnja! Ni slova o dosad nacinjenoj steti, o otkazima profesorima, o ponizavanju nastavnika i studenata, o izgubljenom semestru... A upravo je taj Upravni odbor, blago receno, tolerisao takozvane reforme i necuvenu aroganciju dekana Marojevica. Pretnja, jasno, nije upucena dekanu Marojevicu, nego onima koje je Marojevic, uz precutnu podrsku i "uporiste u zakonu", mesecima ponizavao i koji bi mogli da zatraze svaku vrstu satisfakcije pre no sto se vrate u nastavu.

Sto se politikantskih potreba tice, ima li vece od nastojanja da se po svaku cenu odrzi dekan ciju ostavku ili smenu traze studenti, sindikat fakulteta i 104 nastavnika i saradnika!

Najzad, kakvih se principa drzi covek (dekan Marojevic) koji je suspendovao 13 profesora i asistenata, a sada ih poziva da se vrate. On cak ide dalje, kaze: ucinjen je ustupak koji ne narusava principe od kojih je posao!

Bice da su u pravu suspendovani nastavnici koji, uprkos pretnji predsednika Upravnog odbora, ne nameravaju da se vrate u nastavu bez pravno valjanog resenja; dekanu, jednostavno, ne veruju. Traze satisfakciju i za otpustene. A studenti porucuju: Nema pogodbe ni sa kim!

Poslednji dogadjaji na Filoloskom fakultetu upucuju, medjutim, na slutnju da ima neceg trulog u trojnoj koaliciji na vlasti. Pojedini clanovi Upravnog odbora trazili su da dekan Marojevic, kadar radikala, podnese ostavku. Narocito su se isticali SPS-ovci i JUL-ovci! Cepa li se to "narodno jedinstvo", koliko ce dugo dr Vojislav Seselj i dr Milovan Bojic da dele istu klupu?

Levica to radi tako da ostane nevina...

Prepustila je radikalima da (joj) srede univerzitet i stampu, uz vrlo, vrlo diskretnu podrsku. Posle ce da se odrekne podrske. S druge strane, radikalima se dopalo to sto rade. Pali su pod uticaj sopstvene pameti...

Dobit je, opet, i za jedne i za druge sumnjiva i kratkotrajna. Evropska unija kaznjava redom. Upravo je objavljeno da je Savet EU usvojio listu 19 srpskih politicara, "odgovornih za pripremu, implementaciju, zagovaranje ili politicku zloupotrebu Zakona o javnom informisanju", kojima se do daljeg nece izdavati vize za ulazak u zemlje clanice EU. Po tom spisku, u tih 15 evropskih zemalja nece moci da udju Vojislav Seselj, potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vucic, ministar za informisanje, Vucicevi zamenici Miljkan Karlicic, Dusanka Djogo-Antonovic i Miodrag Popovic, zatim ministar pravde Dragoljub Jankovic, generalni sekretar SPS Gorica Gajevic, ministar kulture Zeljko Simic, clan SPS Zivota Cvetkovic, portparol SPS Ivica Dacic, clan SPS Slavko Veselinovic, clan SRS Stevo Dragisic, potpredsednik Vlade Tomislav Nikolic, predsednik Odbora SRS za Sumadiju Natasa Jovanovic, potpredsednik Vlade Milovan Bojic, glavni urednik (crvene) "Borbe" Zivorad Djordjevic, portparol JUL-a Ivan Markovic, predsednik Patriotskog saveza Beograda Milorad Radevic i predsednica Saveza zena Jugoslavije Bratislava Buba Morina.

Kompletno tvrdo jezgro!

Mnogi od njih izjavljuju, s ponosom, da su casno obavljali svoju duznost na braniku otadzbine. Neki drze da se patriotizam meri inatom, a neki kazu da je Zakon uredjen bas prema evropskim merilima. Sta vredi, ohola Evropa, u nasem posebnom slucaju, ne postuje sopstvena merila, nego Savet Evropske unije najavljuje cak prosirenje liste, "ukoliko vlasti u SRJ ne ispune zahteve EU o dovodjenju srpskih propisa o informisanju u sklad sa evropskom praksom".

Bice, znaci, da Zakon nije uradjen bas sasvim prema evropskim merilima, nego malo drukcije, malo rigidnije i malo boljsevickije...

Inace, u preambuli stampa je slobodna, Evropskoj uniji se verovatno ne svidja praksa i primena.

Nema sumnje, EU je cesto, cak vrlo cesto, kada se radi o Srbiji i Saveznoj Republici Jugoslaviji vrlo stroga i pristrasna, ali patriotizam se ne meri inatom, niti se nacionalni interes moze ostvariti inatom. Niti je inadzijska vlast u nacionalnom interesu.

Svako prosirenje bilo koje liste, bilo kojim imenom - pogadja sve.

Hocemo li svi u geto?

Draga mama

Levica radi tako da ostane nevina. Prepustila je radikalima da (joj) srede univerzitet i stampu, uz vrlo 
diskretnu podrsku. Posle ce da se odrekne podrske. S druge strane, radikalima se dopalo to sto rade. Pali 
su pod uticaj sopstvene pameti...



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.