2503, DECEMBAR 17 1998

SLUCAJ KOSARKASA NIKOLE BULATOVICA

SPORTISTA ILI KRIMINALAC?
Iako je od samog pocetka istrage Bulatovic negirao da je silovao devojku, sud je na osnovu nalaza sudskih 
vestaka-ginekologa utvrdio da je do prinudnog odnosa ipak doslo, pa ga je osudio na tri godine 
zatvora

Nikola Bulatovic, kosarkaski reprezentativac Jugoslavije i igrac KK "Buducnost", osudjen je u beogradskom Okruznom sudu na tri godine zatvora zbog silovanja maloletnice.

Posle izricanja presude Bulatovic je odbio da komentarise osudjujucu presudu, dok je njegov advokat Dragan Subasic najavio zalbu Vrhovnom sudu Srbije.

Jedna od olaksavajucih okolnosti za Bulatovica, osim ranije neosudjivanosti, bila je "sto je uzoran sportista visokog ranga i clan reprezentacije koja osvaja medalje". "Otezavajuca okolnost je posttraumatski tretman ostecene koja ima odredjene psihicke probleme. Postoje nalazi Zavoda za mentalno zdravlje u Palmoticevoj ulici gde je odlazila jednom nedeljno na terapiju. Sve otezavajuce i olaksavajuce okolnosti potiru jedna drugu, pa nije doslo do ublazavanja, vec je izrecena minimalna kazna", rekao je sudija Slobodan Rasic obrazlazuci presudu.

Kada je u medijima pocetkom aprila objavljena vest da je protiv Nikole Bulatovica, kosarkaskog reprezentativca Jugoslavije i igraca "FMP Zeleznika", podneta krivicna prijava zbog silovanja maloletnice, prvi utisak bio je da se radi o "novinarskoj patki". Potvrda je, medjutim, usledila ubrzo.

Pritvor

Bulatovic je dao izjavu u policiji 28. marta, dan nakon sto je devojka prijavila silovanje. Nije zadrzan u pritvoru. U ovakvim slucajevima, uobicajeni postupak je da policija osumnjicenog, zajedno sa krivicnom prijavom, posle maksimalna tri dana pritvora od dana privodjenja, preda dezurnom istraznom sudiji. Organi unutrasnjih poslova, uglavnom, do poslednjeg trenutka rade na dobijanju iskaza. Umesto krivicne prijave, na kojoj je tuzilac insistirao, policija je najpre poslala izvestaj o ovom dogadjaju. Okruzno javno tuzilastvo stavilo je, potpuno neuobicajeno u ovakvim slucajevima, zahtev za sprovodjenje istrage, na osnovu izvestaja MUP-a. Krivicna prijava iz policije stigla je tek posle nekoliko dana, ali bez Bulatovica.

Prvo saslusanje osumnjicenog pred istraznim sudijom Okruznog suda Dobrivojem Gerasimovicem propraceno je velikom guzvom. Naime, ispred sudijine kancelarije sjatila se celokupna ekipa "FMP Zeleznika", sa direktorom kluba Nebojsom Covicem, na celu, trenerima i ostalim klupskim funkcionerima, "radi pruzanja podrske kolegi". U pauzi saslusanja, sudija Gerasimovic je, kada je video Covica ispred vrata svoje kancelarije, samo prokomentarisao: "Vidite, kada ste bili gradonacelnik niste imali vremena da me primite, a sada vi cekate ispred mojih vrata."

Tokom istrage, Bulatovic je negirao da je silovao devojku tvrdeci da je "sve to izmisljotina gimnazijalke i njene majke".

Nekoliko dana posle saslusanja pred istraznim sudijom, Bulatovic je, proletevsi kroz crveno svetlo imao tesku saobracajnu nesrecu, iz koje je izasao nepovredjen, a njegova kola potpuno su unistena.

Optuznica

Optuznica je bila sakrivena od ociju javnosti sve do pocetka sudjenja, 19. oktobra. Najcesce objasnjenje koje su novinari dobijali bilo je da se optuznica nalazi u pisarnici suda, da nije stupila na pravnu snagu, da nije za objavljivanje zbog tezine krivicnog dela, kao i radi ocuvanja diskrecije tuzilje. S druge strane, od Bulatovicevog advokata Dragana Subasica dobijen je direktan i nedvosmislen odgovor: "Ne mogu da vam dam optuznicu na uvid jer to nije u interesu mog branjenika". Ipak, sadrzaj optuznice identican je zahtevu za sprovodjenje istrage, na osnovu kojeg je optuznica i podignuta. Bulatovic se tereti da je 27. marta ove godine, u svom stanu, u Beogradu, posle krace svadje i batina, silovao petnaestogodisnju ucenicu jedne beogradske gimnazije. Devojka, inace, prati kosarku za gimnazijski list i zamolila je Bulatovica za razgovor. Nekoliko dana kasnije pozvala je telefonom optuzenog i dogovorili su se da se nadju u jednom kaficu, popiju pice i urade intervju. Posle razgovora u kaficu, Bulatovic je pozvao devojku u svoj stan da tamo zavrse razgovor. Ona je na to pristala. Umesto nastavka intervjua, optuzeni je u svom stanu nasrnuo na devojku i silovao je. Dan kasnije, devojka je, u pratnji majke, prijavila slucaj policiji.

Tumacenja

Kako je to uobicajeno u slicnim slucajevima, svako od posrednih ili neposrednih aktera imao je svoje tumacenje dogadjaja, kao i njegove pozadine. Medju "upucenima" suskalo se da je majka, zeljna novca, nagovorila cerku da prijavi Bulatovica, ali i da su sve iskonstruisali mocnici iz kosarkaskih fotelja, koji su na ovaj nacin zeleli da eliminisu najboljeg kosarkasa "FMP Zeleznika" u jeku plej-ofa i borbe za titulu sa "Crvenom zvezdom".

Sam Bulatovic podizanje optuznice prokomentarisao je "kao sok" zbog kojeg se "uhvatio za glavu, ne verujuci da se to njemu dogadja". "Gledao sam svoju sliku i naslove po novinama i sam sebe ubedjivao da je rec o 'Skrivenoj kameri'. Nikad mi u zivotu nije bilo, niti ce biti teze. Dokazacu svima da mi je savest cista i da sam sportista, a ne kriminalac", izjavio je pocetkom juna jugoslovenski reprezentativac.

Posle podizanja optuznice spekulisalo se da ce Bulatovic, eventualnim odlaskom u podgoricku "Buducnost" ili u neki od inostranih klubova, pokusati da izbegne sudjenje. To se pokazalo delimicno tacnim jer je Bulatovic u toku letnjeg prelaznog roka potpisao za klub iz Podgorice.

Mozda najveci udarac, pre pocetka sudjenja, za Bulatovica je bio kada posle osvajanja zlatne medalje na Svetskom prvenstvu, zajedno sa Zeljkom Obradovicem, trenerom kosarkaske reprezentacije Jugoslavije, nije, sa ostalim kolegama, Ukazom predsednika SRJ Slobodana Milosevica, promovisan u ambasadora dobre volje. Jedan od uslova koji su navedeni u Statutu jeste da "ambasador" nije krivicno gonjen i da nije osudjivan.

Po svemu sudeci, nalaz sudskih vestaka-ginekologa bio je presudan u donosenju osudjujuce presude. Vestaci su utvrdili brojne povrede i krvne podlive oko devojcinih genitalija, povrede na glavi od udaraca pesnicom, a potvrdili su i ranije iznetu pricu o razdevicenju.

Sudjenje

Sudjenje u Okruznom sudu u Beogradu, pred Krivicnim vecem sudije Slobodana Rasica, bilo je zatvoreno za javnost. Prvom zakazanom pretresu, 23. septembra, Bulatovic nije prisustvovao "zbog klupskih obaveza". Na drugom glavnom pretresu, 19. oktobra, on je puna dva casa iznosio svoju odbranu. Tada je priznao poznanstvo i intimni odnos sa petnaestogodisnjakinjom, ali je u potpunosti iskljucio mogucnost da ju je tukao i silovao, tvrdeci da je sve bilo "na dobrovoljnoj osnovi". Predoceno lekarsko uverenje o povredama na devojcinom telu Bulatovic nije umeo da objasni. Posle odlaganja sudjenja, Bulatovic je odbio da razgovara sa novinarima prebacujuci kontakte na svog advokata. Advokat Subasic izjavio je tim povodom da je "Nikola sudu detaljno objasnio sve elemente njihovog odnosa" i da misli da se oni, "u interesu njihove intimnosti i diskrecije, moraju sacuvati od javnosti". "Devojcina majka se malo cudno ponasa. Dan posle navodnog silovanja, kontaktirala je Bulatovica i trazila da se vidi sa njim. Nasli su se sutradan i ona je, u prvom trenutku, pred Nebojsom Covicem (direktorom "FMP Zeleznika" i bivsim gradonacelnikom Beograda, p. a.), ispricala jednu pricu, a vec uvece, kada je bila prisutna i maloletnica, doslo je do druge price. Tvrdim da Nikola Bulatovic nije pocinio delo koje mu se stavlja na teret", izjavio je Subasic.

Kazna

Za krivicno delo silovanja maloletnice, Krivicnim zakonom Republike Srbije predvidjena je kazna zatvora u trajanju od tri do petnaest godina, dok se uslovna kazna ne moze izreci. Inace, zakonski, seksualni odnos sa maloletnicom nije kaznjiv ukoliko devojka nije dobrovoljno pristala.

Bulatovicev slucaj nije usamljen medju profesionalnim sportistima. Pridruzen je neslavnoj galeriji atleta koji su visak energije pretocili u nasilje, poput Majka Tajsona i O Dzej Simpsona, velikih zvezda profesionalnog boksa i ragbija. Tajsonu, bivsem svetskom sampionu u super-teskoj kategoriji, sudjeno je u dva navrata zbog silovanja. Prvi put, odlezao je dve godine zatvora, dok je drugi put oslobodjen optuzbe. Tajson je za silovanje, prema americkim zakonima, mogao da bude osudjen na kaznu zatvora do 15 godina. Posle maratonskog sudjenja, O Dzej Simpson oslobodjen je optuzbe da je ubio svoju suprugu i njenog prijatelja. Dok je Tajson negirao sve navode iz optuznice, Simpson se tokom citavog sudjenja branio cutanjem.

Najsuroviju ocenu Bulatovicevog slucaja dali su beogradski navijaci, popularne "delije", koji su pocetkom maja, na finalnim utakmicama plej-ofa Prvenstva Jugoslavije izmedju "FMP Zeleznika" i "Crvene zvezde" iz sve snage uzvikivali :"Silovo si dete, Nikola!"

ALEKSANDAR ROKNIC

NIN JE VASA TRADICIJA!

ISKORISTITE MOGUCNOST I PREPLATITE SE ZA NIN!

GODISNjA PRETPLATA ZA INOSTRANSTVO

dostava obicnom postom 270,00 DEM

dostava avionskom postom 420,00 DEM

ili protivvrednost ostalih valuta

Pretplata se vrsi preko DEUTSCHE BANK AG Frankfurt/M (BLZ 500 700 10)

na racun EKSIM BANKE,

Beograd, br.935 92 58 u korist NIN, Cetinjska 1,

11000 Beograd, Jugoslavija

NIN SE CITA I CUVA!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.