2504, DECEMBAR 24 1998

RASKRSNICA SVETA

MILUTIN MRKONJIC, DIREKTOR SAOBRACAJNOG INSTITUTA CIP, NAGRADIO JE PREDSEDNIKA MILOSEVICA ZA LICNU PODRSKU GRADITELJSTVU I STVARALASTVU

Sve je, kazu, zaradio sa svojih deset prstiju, ali je mnogo zaradio. Mislio je perspektivno, odbio je da udje u Panicevu vladu. To mu se, posle, pozlatilo.

Generalni direktor Saobracajnog instituta CIP Milutin Mrkonjic, o kome je ovde rec, ovako se izrazio u pismu Milanu Panicu: "Susret sa vama za mene je bio impresivan i zivotno koristan. Nazalost, prinudjen sam iz porodicnih razloga da ne prihvatim ponudjeni resor".

Gde jos ima da se portfelj odbija iz porodicnih razloga!? Ima, tamo gde se zna sta je pozeljno ciniti, gde se misli na buducnost.

Nije proslo mnogo godina, to jest ovih dana, a Milutin Mrkonjic je, povodom 50-godisnjice CIP-a, nagradio predsednika SRJ Slobodana Milosevica Pocasnom jugoslovenskom nagradom. Mrkonjic je u obrazlozenju naglasio: "za veliku licnu podrsku graditeljstvu i stvaralastvu". Na jubilarnoj svecanosti premijer Mirko Marjanovic je zakljucio da je Srbija raskrsnica sveta! "Realizacija velikih i znacajnih infrastrukturnih projekata koje planiramo u narednom periodu omogucice valorizaciju i geostrateskih prednosti nase zemlje koje ona ima zbog vaznosti medjunarodnih saobracajnih koridora koji povezuju evropski sever i jug, istok i zapad", istakao je premijer.

Ova misao ne bi trebalo nikoga da cudi, jer je Petar Gracanin doneo iz Vijetnama vest da Vijetnam pruza bezrezervnu podrsku politici predsednika Milosevica. "Istovremeno, kontakti sa Komunistickom partijom Vijetnama ce takodje uroditi plodom", zakljucio je Gracanin.

Svecanoj akademiji povodom 50-godisnjice CIP-a prisustvovala je i Gorica Gajevic!

Saobracajni institut uvek ulazi u grandiozne radne poduhvate i postize jos grandioznije radne pobede. Objekti koje projektuje CIP svecano se otvaraju i po nekoliko puta, vise godina zaredom!

Da bi postigao to sto postize, Milutin Mrkonjic mora da ima odgovarajuce uslove. Drzava se postarala da mu ih obezbedi. Vila CIP-a na Dedinju poseduje bazen, kao i dva odvojena ulaza: jedan za visoke goste, drugi za poslugu. Vila je u komsiluku, Uzicka 25. Tu se stvaralacki radi u potpunoj tisini, niko nezvan ne moze da pridje. Tu su zacrtane i brze pruge Srbije!

Nekad je u vilu dolazila i gospodja Dafina Milanovic, poznata narodna dobrotvorka, vise ne dolazi.

Aleksandar Rankovic se iz vile iselio posle istorijskog Brionskog plenuma, a vila je dodeljena bivsoj jugoslovenskoj republici Makedoniji. Po raspadu prethodne Jugoslavije, CIP zaupljuje vilu na odredjeni broj godina...

To je dalo izvanredne rezultate, jedino brze pruge kasne. "Sankcije su presekle evropske saobracajne arterije", izjavio je inz. Milutin Mrkonjic u Londonu. "Mi zelimo da se radujemo kao Danci koji uskoro novom zeleznickom vezom nece biti ostrvo, kao Englezi i Francuzi koji su postali blizi za nekoliko casova voznje, i mnogi drugi narodi sveta koji zele prosperitet svoje zemlje kroz razvoj saobracaja".

S druge strane, "stvoreni su uslovi da Beograd bude centar, odnosno pul, za izgradnju brzih pruga za jugoistocni deo Evorpe. Za to smo dobili podrsku od Medjunarodne zeleznicke unije i njenog predsednika, zahvaljujuci pre svega zavrsetku podzemne zeleznicke stanice Vukov spomenik i zato sto sankcije nisu zaustavile modernizaciju zeleznice u Srbiji".

CIP je institucija koja zivi od onoga sto radi, a za to ima mnogo dokaza u Srbiji i sirom sveta, skromno je dodao Mrkonjic.

U tisini i hladu dedinjskih kestenova, u neposrednoj blizini bazena, rodila se i ideja za realizaciju Europolisa. Ideja Europolis pozdravljena je u komsiluku. Od svih je prihvacena kao svoja. "Do 2000. godine mora biti zavrsen Beogradski cvor, pruga Beograd - Subotica i oslobodjeno zemljiste za izgradnju Europolisa", zavetovao se 1995. direktor Centra za istrazivanje i projektovanje. Dvehiljadita je na pragu, hoce li Mrkonjic biti brzi?

Hoce, ustalom, igrao je kosarku.

Milutin Mrkonjic (rodjen 1942) zavrsio je Gradjevinski fakultet i igrao u beogradskom Radnickom. Kao direktor CIP-a, primio je Nagradu Avnoja kojom je CIP nagradjen. Angazovao se na realizaciji projekta Vidasil, rukovodio poslovima u Libiji, Gabonu i Kini. Kad su gospodinu Mrkonjicu iz kuce ukrali sto pedeset hiljada maraka, on je poceo da stedi, pa je taj gubitak nekako nadoknadio.

Inzenjer Milutin Mrkonjic je i rukovodilac Koordinacionog tima za saobracaj u Vladi Republike Srbije. Tim povodom kaze: "Koordinacini tim za saobracaj Vlade Republike Srbije preduzeo je sve potrebne mere da podstakne i organizuje pokretanje realizacije saobracajne infrastrukture. Zajedno sa modernizacijom zeleznicke infrastrukture, a prema usvojenom programu, o cemu je nasa javnost dovoljno upoznata, neophodno je pristupiti realizaciji projekata autoputeva. Projekti modernizacija zeleznicke infrastrukture su u punom zamahu, a upravo su u toku prirpeme za izgradnju transjugoslovenskog autoputa".

Lepo receno.

Prvi put CIP je pedesetogoidsnjicu proslavio devedeset pete. Isti taj jubilej, pedesetogodisnjicu, proslavio je i ove, devedeset osme, kojom prilikom je predsedniku Milosevicu i dodeljena Pocasna jugoslovenska nagrada.

Na mnogaja ljeta!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.