2504, DECEMBAR 24 1998

IZBORI I PRAVOSUDJE

BANETOV PROCES

"Pojela maca" - bio je najkraci moguci novinarski komentar proslonedeljne oslobadjajuce presude, izrecene bivsem potpredsedniku gradske vlade, bivsem funkcioneru lokalnih socijalista i vecitom niskom pekaru Branku Todorovicu - Bata Banetu.

Predsednik krivicnog veca Opstinskog suda u Nisu Snezana Milosevic tada je saopstila da je ono odlucilo, "vecinom glasova", da Todorovica oslobodi optuzbe za krivicno delo falsifikovanja izbora i rezultata. "U toku postupka nije dokazana optuzba da je Todorovic izvrsio ovo krivicno delo tako sto je 17. novembra 1996. godine, kao predsednik birackog odbora na birackom mestu 134 u Nisu, odneo dzak sa glasackim listicima, bez popunjavanja i potpisivanja zapisnika", rekla je ona.

Tako je okoncan prvostepeni postupak protiv jedinog coveka u Srbiji kome je uopste sudjeno zbog opstepoznate kradje na lokalnim izborima, daleke '96. Epilog je iznenadio i zagovornike politicke odmazde i zaljubljenike u gradjanski protest, koji su verovali da Todorovic "mora pasti", bar zbog toga sto je bio jedini socijalisticki funkcioner u Srbiji koji se usudio da javno i detaljno prizna da je organizovane izborne kradje doista bilo. Neki drugi ljudi procenjivali su da ce on iz sudnice izaci slobodan k'o ptica na grani".

Optuzni predlog protiv Todorovica podnela je krajem prosle godine opstinski javni tuzilac Slobodanka Djordjevic, na osnovu krivicne prijave PO "Zajedno". Kroz sudnicu je prodefilovalo vise clanova i zamenika birackog odbora iz ove koalicije, koji su uglavnom tvrdili da je Todorovic, u stilu rasnih desperadosa, upao na biracko mesto, uzeo dzak sa celokupnim izbornim materijalom, uleteo u upaljeni auto koji ga je cekao ispred biralista i nestao u nepoznatom pravcu.

Posteno brojanje

Clanovi birackog odbora iz SPS-a su, pak, tvrdili da je Todorovic, u skladu sa funkcijom predsednika birackog odbora, normalno uzeo glasacke listice i popunjen zapisnik, da bi ih uredno prosledio u zgradu Skupstine grada, na posteno brojanje. Todorovicev branilac, advokat Radojica Jovanovic je smatrao da su svedocenja dokazala da njegov branjenik nije izvrsio krivicno delo, koje mu se stavlja na dusu, te da ga zbog toga treba osloboditi.

"Ne osecam se krivim. Nisam uradio nista protivzakonito. Prihvatam odbranu mog branioca i njegov predlog da budem oslobodjen", rekao je na sve to Bata Bane, koji je u toku postupka umeo da dobaci i svakojake komentare svedocima koji su pobijali ovakve tvrdnje.

Zastupnik koalicije "Zajedno", advokat Jovan Rancic je zatrazio da se Todorovic oglasi krivim, ali kazni samo sudskom opomenom. "Nema svrhe da jedino on u Srbiji bude kaznjen zbog kradje na lokalnim izborima, koje je bilo u celoj republici", obrazlozio je ovako mekan zahtev za kaznjavanje.

"Ovo je politicka presuda na koju cemo se zaliti. U sudskoj praksi se retko desava da sudija naglasi da je presuda doneta 'vecinom glasova'. Na osnovu toga pretpostavljamo da su dva porotnika, koja su glasala za oslobadjajucu presudu, nadglasala sudiju Milosevic, koja je imala drugacije misljenje", rekao je novinarima nakon izricanja oslobadjajuce presude advokat Rancic.

On dodaje da je ovakva presuda i nelogicna, tim pre sto je kradja na lokalnim izborima u Srbiji priznata i kroz izvestaj Felipea Gonzalesa i kroz donosenje famoznog leks specijalisa. "Jasno je da je ona organizovana iz centra u Beogradu, a da se samo sprovodila u unutrasnjosti. Takodje je izvesno da ovakva izborna kradja dovodi u sumnju i legalnost svih ostalih izbora u ovoj zemlji", smatra Rancic.

Upravo je tek oslobodjeni Bata Bane, u intervjuu "Nedeljnom telegrafu", datom u vreme gradjanskog protesta, saopstio da je izborna kradja organizovana u Beogradu. Prema njegovim recima, za izborne vragolije bili su zaduzeni visoki funkcioneri SPS-a Gorica Gajevic i Nikola Sainovic, a njihovi "izvrsioci" u Nisu bili su sadasnji nacelnik nisavskog okruga dr Jovan Zlatic, sadasnji potpredsednik lokalnih socijalista Goran Nikolic i bivsi partijski funkcioner i generalni direktor MIN-a mr Milovan Krivokapic.

U ovoj "ispovesti" Todorovic je amnestirao sebe, tvrdeci da on sa izbornom kradjom nije imao "blage veze", ali i tadasnjeg neprikosnovenog predsednika niskih socijalista Mileta Ilica. Njegov "amnestirani" politicki i licni prijatelj Ilic je ubrzo nakon toga, po nalogu iz partijske centrale, abdicirao sa mesta predsednika partije u Nisu i svih ostalih partijskih funkcija.

Nepostene prijave

Nakon pada Mileta Ilica, Todorovicevog novinskog priznanja da je izborne kradje bilo i donosenja leks specijalisa kojim su priznati autenticni izborni rezultati, lokalna koalicija "Zajedno" je poverovala da ce se sud prisetiti bar nekih krivaca. Njeni pravnici su podneli oko osamdeset krivicnih prijava protiv predsednika i clanova Gradske izborne komisije i birackih odbora, koje su imenovali socijalisti.

Medju gomilom krivicnih prijava nasla se i ona protiv predsednika Okruznog suda u Nisu Branislava Nesica, koji je tog novembra '96. bio i predsednik Gradske izborne komisije. Zbog ove okolnosti, bio je "angazovan" Opstinski sud u Leskovcu, koji je sproveo istrazne radnje povodom eventualne direktne umesanosti Nesica i ostalih clanova Gradske izborne komisije u izbornu kradju.

"Prema nasim informacijama, leskovacki Opstinski sud je sproveo sve istrazne radnje, ali je republicki javni tuzilac odustao od gonjenja. Ni krivicne prijave protiv clanova birackih odbora, mada su imale manju politicku tezinu, nisu urodile plodom. Ni protiv jednog clana GIK-a ili birackog odbora nije pokrenut krivicni postupak", kaze Jovan Rancic.

Od svih "osumnjicenih" na optuzenickoj klupi nasao se samo suvise blizak prijatelj politicki ekskomuniciranog Mileta Ilica, koji, uz to, mnogo prica. Ali je i on sa nje ustao kao slobodan covek. Dosadne cepidlake bi opet mogle zakljuciti da u ovoj zemlji samo izbori nisu slobodni i da je samo narod, vec citavu deceniju, na optuzenickoj klupi, i pod ostrom kaznom. Sve ostale krivce moze pojesti maca, ako tako bude odluceno.

ZORICA MILADINOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.