2506, JANUAR 1 1999

MEDIJI

GLAS SUDBINE Medjusobno suprotstavljene istine bivsih i sadasnjih urednika, direktora i vlasnika beogradskog dnevnika "Glas javnosti" najbolje pokazuju neizvestan polozaj medija u Srbiji

Upravni odbor "Glasa javnosti" pozeleo je novinarima tog lista srecnu novu godinu na prilicno upecatljiv nacin. Poslednjeg dana godine, koja ce ostati upamcena po sudjenjima, pritiscima, plenidbama, gusenjima i gasenjima redakcija, smenjen je glavni i odgovorni urednik "Glasa" Manojlo Vukotic, sest urednika i nekoliko novinara je suspendovano. Dok vlasnici tvrde da je smena izvrsena zbog nelikvidnog poslovanja, niskog tiraza i gubitaka a druga strana da Vukoticeva smena ima politicku pozadinu, slucaj "Glas" jos jednom pokazuje neizvestan i pomalo tugaljiv polozaj medija, razapetih izmedju trzisne ekonomije, recidiva samoupravljanja i nedemokratske vlasti. U takvom okruzenju svaka smena mora imati vise pozadina.

Posle iznenadne smene, redakcija, ciji veci deo cine novinari koji su pre samo osam meseci sa Vukoticem napustili "Blic", pocela je da se osipa. Svoje nezadovoljstvo objasnjavaju "cudnom okolnoscu da je smena izvrsena uoci praznika i potpuno neocekivano", navodeci da im novi direktor na poslednjem sastanku nije odgovorio na pitanje kako novine s tolikim tirazem mogu da prave gubitke.

Bocni odlivi

Novopostavljeni urednik Milan Becejic, dosadasnji zamenik glavnog urednika "Blica", uspeo je da, s okrnjenom redakcijom, nastavi da radi. Novine su posle praznika izasle s povecanim brojem agencijskih vesti. Mada je list i u narednim danima nastavio da se drzi dosadasnje koncepcije, "suprotna strana" smatra da ce se uredjivacka politika ovog dnevnika promeniti.

"Politiku ne vidim u razlozima smene ali vidim u ovim spletkama koje se desavaju sada", kaze Milan Becejic. "U pitanju je neka fantomska igra u kojoj mozda ima politike, ali svi ti uplivi koji idu negde s boka za mene su na nivou spletke. Moje je da ucinim da ove novine izgledaju sto bolje i da povecaju tiraz, a uredjivacka koncepcija se nece menjati. Za mene je ovaj posao poceo u nedelju kada sam dosao da radim, a predistorija me ne zanima."

Predistorija price o "Glasu" pocinje u maju, kad je prvobitno registrovano preduzece "Novi Blic", zbog sukoba sa vlasnicima starog "Blica", moralo da se preregistruje u "Glas javnosti", kao deo preduzeca NIP "Glas". U suvlasnicki odnos tada su usli Manojlo Vukotic, vlasnik stamparije "Glas" Radisav Rodic i advokat Slobodan Vukovic. Pre desetak dana je "Glas javnosti" registrovan kao posebno drustvo koje je trebalo da pocne sa radom od 1. januara. Za direktora je postavljen Vukotic, kome je, potom, 31. desembra, kadrovska sluzba urucila otkaz.

"Iza ovoga se krije politicki pritisak koji dolazi iz istih krugova koji su izmislili zakone o informisanju i privilegijama", kaze Manojlo Vukotic. "Verovatno zbog zelje da se novine uvedu u pristrasnije vode, jer se, valjda, smatra da je ukoliko dodje do politickih smena, bolje da se 'Glas' ne cuje, jer je on bio drugaciji od drugih listova, drugaciji i od NIN-a."

U obrazlozenju otkaza pise da je "zbog propusta u dosadasnjem radu naneta steta redakciji i osnivacu", Upravni odbor doneo odluku o razresenju duznosti. Vukoticu posle toga nije dozvoljeno da udje u svoju sobu, niti da uzme licne stvari koje su tamo ostale. Prema njegovim recima, Upravni odbor do sada nije postojao - nije poznato ko su clanovi, niti kada je odrzan sastanak, otpusteni nisu videli nikakav zapisnik.

Direktni otkazi

Suspendovanim urednicima obezbedjenje je nalozilo da napuste redakciju, niko nije imao vremena da ih primi, a odluke su im poslate postom. Kao razlog navedeno je da su izazvali pad tiraza i kvaliteta lista jer nisu postovali koncepciju, kao i da su nesavesno obavljali duznost. "Izgleda da su oni imali neku koncepciju za koju mi nismo znali", kaze Dejan Djordjevic, jedan od suspendovanih urednika. "Nismo dobili nikakvo suvislo objasnjenje, cak ni za dve plate koje nismo primili, a zaradili smo ih dok smo bili 'dobri'. Ocigledno da nasa ekipa nije po volji nekome van kuce."

Dok se deo novinara koji podrzavaju Vukotica osipa iz redakcije i pise peticiju osnivacima trazeci da vrati otpustene urednike, druga strana poziva se na velike finansijske gubitke i niske tiraze. Novopostavljeni direktor Slavoljub Kacarevic, direktor stamparije "Glas" i nekadasnji novinar "Politike", kaze da je zatekao ogromne dugove, da se trenutno samo stampariji duguje oko sest miliona dinara, plus jos jedan i po do dva miliona za zaostale plate i honorare. Novine ce zbog toga morati da poskupe, vikendom ce kostati 4 dinara, ne bi li se bar malo popravila finansijska situacija. "To su razlozi ove smene, koliko ja znam, a ako Vukotic misli da je rec o politickoj pozadini, neka je sam objasni", kaze Kacarevic.

Predsednik Upravnog odbora NIP "Glas" Radisav Rodic tvrdi da Vukotic nema nikakvog udela u vlasnistvu novina, da je u pocetku zeleo 50 odsto, ali je na kraju odustao od toga. Razlozi smene, prema njegovim recima, leze u gubicima a Vukotic je i sam prihvatio argumente koji su mu izneti. Nova ekipa i Rodic nemaju nameru da u uredjivackoj politici ista menjaju, osim onoga sto ce biti u interesu povecanja tiraza i ugleda lista. Tehnicka novina je povecan broj strana vikend broja, koji ce donositi i dodatak "Market oglasi" u kojem ce se besplatno stampati mali oglasi.

Pitanje ingerencija oko finansija i vlasnistva novina izgleda za sada potpuno nejasno. Sukobljene strane medjusobno se optuzuju za pokusaj prisvajanja lista i iznose potpuno suprotne podatke o stvarnom stanju preduzeca. Prema Vukoticevim recima, tiraz lista bio je oko 117 000, od cega se prodavalo oko 90 000, sto je moralo donositi oko 23,5 miliona dinara samo od prodaje. Kako su proracuni, nad kojima on nije imao nadleznost, pokazivali da firma ipak ne posluje rentabilno, doneta je odluka da se cena poveca na 4 dinara. "Takav je dogovor postignut tada, a sada kada sam smenjen odjednom vidim da moze da ostane i na tri dinara. Moje akcije bile su 15 odsto, Rodiceve 65, a Vukoviceve 20. Moracemo da vodimo sudski spor mada mi se u to ne ulazi. Ovo su trece novine koje sam napravio i ostavio privatnicima. Moja je satisfakcija da sam uspeo na profesionalnom planu, ako to jos iko priznaje, osim mene samog."

IVANA JANKOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.