2508, JANUAR 21 1999

STAP I SARGAREPA

STA SE VERIFIKUJE

Sa svakim novim zapletom na Kosovu iskrsnu dve stalne dileme: sta Verifikaciona misija treba da verifikuje i, drugo, kako cemo jacati poverenje u saradnji sa OEBS-om ako je sve ociglednije da razlicito vidimo sopstvene i medjunarodne nadleznosti u resavanju kosovske krize, a na osnovu istih sporazuma.

Do juce su nasi zvanicnici tvrdili da ce nam objektivna svedocanstva Verifikacione misije pomoci da puna istina, do koje nam je toliko stalo, prodre u svet. Sada se, sa najviseg mesta, sef te misije naziva lazovom koji samovoljno izlazi iz okvira svojih nadleznosti, a vlada donosi odluku o njegovom proterivanju. Opet nam je stalo do istine, a ispada da ce ona lakse izaci na videlo sa nekim drugim, nego sa Vokerom. Kao da smo u poziciji da mozemo birati. Izabrali smo losu kartu: pogorsanje odnosa sa SAD.

OEBS nije imao uspesan start. Ni posle tri meseca od sporazuma, Verifikaciona misija jos ne funkcionise u potpunosti. Odustalo se od prvobitne procene o 2 000 posmatraca, jer se objektivno ne moze naci vise od 1 600. Sad jos nema ni polovine od tog broja. Nema ni nagovestaja o skorom otvaranju politickog dijaloga, iako se poslo od uverenja da ce upravo prisustvo i ispomoc posmatraca omoguciti brze pregovore o miroljubivom resavanju krize. Posredovanje Amerikanaca je takodje zastalo. Ili, kako je to duhovito primetio sef francuske diplomatije Iber Vedrin, "Hil vrlo dobro radi, ali njegova satl-diplomatija ne daje rezultate". U medjuvremenu, napetost je porasla.

Po svemu sudeci, nasi najnoviji sukobi sa Verifikacionom misijom - a to prakticno znaci i sa OEBS-om i, posebno, sa Amerikancima - imaju korene u nejasnim ili uopstenim odredbama zurno sacinjenih sporazuma o Kosovu. Mi ne znamo koliko je, u "aneksu", skrivenih odredbi kojima se precizira - ili zamagljuje - primena sporazuma. Ali se iz prakse zna da u ovakvim slucajevima primena ima prevagu nad odredbama, sto je uvek uslovljeno politickom premoci i cesto podlozno politickim manipulacijama.

Verifikovanje je, po Vujakliji, "proveravanje, utvrdjivanje pravog stanja, istine" ili, u filozofskom smislu, "utvrdjivanje tacnosti jedne pretpostavke". Ova medjunarodna misija je drugacija od svih dosadasnjih. Suocava se sa teskocama slicnim onima sa kojima se SFOR suocio u Bosni, ali sa jednom ogromnom razlikom: verifikatori nisu naoruzani. Njih treba da stite jugoslovenska vojska i policija (iako su im telohranitelji, kao u Vokerovom slucaju, cesto Albanci) i to i na podrucjima koja nisu pod jugoslovenskom kontrolom. Da bi nesto proverili i ustanovili, ovi posmatraci bi trebalo da imaju jasne i precizne naloge koji bi proisticali iz odredbi sporazuma. A zale se da toga nema.

Jugoslovenske snage bezbednosti takodje imaju svoje teskoce, pre svega u nesumnjivom osecaju da je Verifikaciona misija tu ne samo da bi sprecila sukob i omogucila politicki dogovor, nego i da bi zastitila Albance. Ali je jedna obaveza koju je Jugoslavija preuzela nedvosmislena: vojska ce ostati u kasarnama, a policija nece koristiti prekomernu silu. Kad se to zna, svako odstupanje od obaveze znaci prekrsaj sporazuma. A kad se ustanovi da jugoslovenska strana krsi sporazum, svet je vec navikao da nam ne oprasta, makar ponekad i ne bio u pravu. To bismo morali da imamo u vidu pre nego sto se opredelimo za ulogu Kalimera u javnom politickom nastupanju.

Ono sto sada osecamo, jesu posledice maglovitih odredbi. Kad smo pristali na nadzor Verifikacione komisije, na zemlji, i NATO-a, iz vazduha, moralo se racunati i s tim da ce oslabiti kontrola nasih organa bezbednosti nad znatnim delom kosovske teritorije. (Momcilo Trajkovic, predsednik Srpskog pokreta otpora, tvrdi da je 75 odsto kosovske teritorije pod kontrolom albanskih separatista). Drugo, sporo pristizanje pripadnika Verifikacione misije olaksalo je reorganizovanje, pa mozda i jacanje, tzv. OVK. Trece, Amerikanci su, najpre kao posrednici, a sada kao stratezi Verifikacione misije, postali unutrasnji faktor bezbednosti i Srbije i Jugoslavije. Proterivanje Vokera ne znaci i umanjivanje americkog uticaja.

Vrhovni komandant NATO-snaga za Evropu, general Vesli Klark, veruje da se i Srbi i Albanci na Kosovu spremaju za novi rat. On takodje procenjuje da Slobodan Milosevic, samim novim rasporedjivanjem vojske na Kosovu, "mozda priprema siroku ofanzivu". Upozorava da bi odgovor NATO-a na to mogao da se svede na podsecanje da su ovlascenja alijanse za sprovodjenje vazdusnih udara i dalje na snazi.

Zasad prolazimo bez jakih dodatnih pretnji. Zapadni vojni analiticari medju prinudnim opcijama ne iskljucuju bombardovanja iz vazduha, ali ne predvidjaju da bi trupe NATO-a mogle da zaposednu teritoriju Kosova. Bio bi to, kazu, rat sa Srbijom, i to sa dosta zrtava, a podrazumevao bi i prodor kopnenih trupa od 70 000 do 150 000 vojnika, duboko u Srbiju. Ko jos na Zapadu moze za rat da okupi i motivise toliku vojsku?

Zapravo se jos ne zna hoce li potraga sa politickim resenjem kosovske krize biti uspesna ili nece. U tom kontekstu razlozno deluju reci norveskog sefa diplomatije i predsedavajuceg OEBS-a Knuta Volebeka da uspeh i ne zavisi od verifikatora. Ako sukobljene strane nemaju zelju za saradnjom, medijatori mogu vrlo malo da ucine, smatra on.

Nevolja je, na nasu zalost, u tome sto svaka od strana veruje da ona druga nije za mirno resenje. U istoriji su tako trajali i tridesetogodisnji ratovi. DRAGOSLAV RANCIC Medju maglovitim odredbama sporazuma o resavanju kosovske krize jedna obaveza je dovoljno jasna: Vojska Jugoslavije ce ostati u kasarnama, a policija nece koristiti prekomernu silu. Moramo se toga uvek setiti kad god se opredelimo za ulogu Kalimera u javnom nastupanju

NIN JE VASA TRADICIJA!

ISKORISTITE MOGUCNOST I PREPLATITE SE ZA NIN!

GODISNjA PRETPLATA ZA INOSTRANSTVO

dostava obicnom postom 270,00 DEM

dostava avionskom postom 420,00 DEM

ili protivvrednost ostalih valuta

Pretplata se vrsi preko DEUTSCHE BANK AG Frankfurt/M (BLZ 500 700 10)

na racun EKSIM BANKE,

Beograd, br.935 92 58 u korist NIN, Cetinjska 1,

11000 Beograd, Jugoslavija

NIN SE CITA I CUVA!

Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.