2509, JANUAR 28 1999

ANTRFILE

BERZANSKI BUKVAR

AKCIJE:Trgovanje prvim akcijama dobijenim po osnovu srpskog Zakona o privatizaciji pocece krajem ove godine. Da bi gradjani mogli da prodaju svoje akcije, morace da dobiju potvrdu od preduzeca ciji su akcionari, a onda da pronadju i brokersku kucu ili banku koja ce u njihovo ime trgovati akcijama.

TRGOVANjE: Onaj ko odluci da proda svoje akcije (10 odsto u prvoj godini), moci ce svom berzanskom posredniku da da jedan od tri vrste naloga: a) da njegove akcije unovci posto-poto, b) da ih proda po nekoj ceni u intervalu od, na primer, 150 do 300 DEM (naravno u dinarima) ili v) da ih proda, ali nikako ispod neke zadate cene.

CENA: Gotovo je sigurno da ce u prvih nekoliko godina cene akcija vecine preduzeca znatno padati i da ce umesto nominalnih 8 000 DEM, gradjani svoje akcije moci da unovce za 1 000 nemackih maraka ili manje. To jos ne znaci da treba da se osecaju prevarenim, jer ce mozda za pet godina akcije nekih preduzeca udvostruciti svoju vrednost. Pogotovu se to odnosi na preduzeca u koje ce uci strani partneri.

DIVIDENDA: Neke firme, kao sto je "Sintelon", vec su svojim akcionarima isplacivale dividendu i ocekuje se da ce to uciniti i posle najnovijeg zavrsnog racuna u martu. Isplata dividendi je stvar odluke vecinskih akcinara preduzeca. Oni odlucuju da li ce se dividenda uopste isplacivati ili ce se sav profit reinvestirati u preduzece. U svakom slucaju, visina dividendi nema nikakve veze sa kamatama Dafiment banke, one su, dividende, po pravilu, relativno niske.

SAVET:Neke besplatno dobijene akcije ostace zauvek samo bezvredan papir. Uprkos tome, strucnjaci savetuju svim gradjanima da se strpe sa prodajom svojih akcija. One su prenosive, nasledjuju se kao i bilo koja imovina i sadasnji penzioneri koji danas poseduju akcije Apatinske pivare, na primer, mogu da ih ostave svojim unucima.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.