2512, februar 18 1999

DR NENAD KECMANOVIC

KOME BRCKO

Da problem Brckog ne postoji, trebalo bi ga izmisliti. Da ga, naime, kojim slucajem nema, ni muslimanski ni srpski predsjednici, premijeri, lideri stranaka, mandatari i drugi politicari ne bi imali vec trogodisnji lajtmotiv svih svojih nastupa pred domacom, komsijskom i inostranom publikom.

Nijedan od njih nije propustio da vise puta godisnje olako obeca da ce Brcko definitivno biti "nase" ili da se bar pateticno zakune da ga ni za zivu glavu nece prepustiti "drugoj strani". Problem Brckog je na svoj nacin dobrodosao i inostranim implementatorima Dejtonskog sporazuma u BiH jer kada god treba malo pritegnuti bilo Srbe ili Muslimane, najefikasnija prijetnja glasi: "Ako ne poslusate, sporni grad cemo dati onom drugom entitetu!" Uostalom, da nije tako zar bi status luke na Savi kao jedino nerijeseno teritorijalno pitanje bio ostavljen otvorenim u Rajt Petersonu, kada su tamo preko noci efikasno prelamane i mnoge krupnije i mnogo komplikovanije stvari?!

I evo, sada, tokom najnovijeg zasjedanja Arbitraznog tribunala u Becu 8. februara, prica se ponavlja kao i vise puta do sada. Medjutim, dok na srpskoj strani, gdje su nedavni izbori doveli do velike kadrovske smjene u vrhu, svima dobro poznate monologe izgovaraju bar neki novi drzavni funkcioneri, pa unose nesto svjezine u stil i formulaciju, dotle je u komsiluku sve ostalo po starom. Opet je to onaj isti Alija Izetbegovic, makar imao i koju godinu vise, i opet ista prijetnja: "Dacu ostavku ako Brcko pripadne Republici Srpskoj." I, pri tome, ni ovoga puta nije jasno kome je zapravo prijetnja upucena.

Ukoliko je adresovana komsijama, besmislena je jer sumnjam da bi neko od Srba bio jako pogodjen da se muslimanski lider zaista demonstrativno povuce, pogotovo ako bi to jos bilo uzrokovano definitivnim rjesenjem statusa Brckog u okviru RS.

Ako je, pak, upucena njegovim sunarodnicima, opet nema mnogo smisla jer oni ga, sudeci prema proslogodisnjem izjasnjavanju, iz izbora u izbore sve vise vole nezavisno od politickih rezultata, tako da bi im njegov odlazak mnogo teze pao nego gubitak jednog grada i sigurno bi u Sarajevu osvanuli grafiti "Brcko damo - Alije ne damo!"

Ako je, napokon, pomenutu prijetnju htio da saopsti medjunarodnim faktorima, opet nema mnogo rezona jer ni stranci ne bi bili nesrecni da ga, recimo, zamijeni tehnokrata Bicakcic ili socijaldemokrata Lagumdzija, ali bi to ipak bio isuvise sitan car da bi Srbima zbog toga ucinili tako krupnu uslugu i pri tome sebe lisili tako mocnog sredstva za manipulaciju zavadjenim komsijama.

Elem, analizirana prijetnja clana Predsjednistva BiH, lidera SDA i oca muslimanske nacije nema ama bas nikakvu politicku tezinu ma koliko htjela da zvuci sudbonosno. Ali ni to nije sve sto je i ovoga puta rekao povodom Brckog. "Brcko je vecinski bosnjacko-hrvatski grad iz kojeg su protjerani njegovi stanovnici i dodijeliti ga Republici Srpskoj bila bi tragicna greska koja bi dovela do haosa u zemlji!" - rekao je takodje Alija Izetbegovic istom prilikom.

Prije svega, moramo primijetiti da Brcko nije vecinski bosnjacko-hrvatski grad nego je to bio unazad desetak godina, a sada je vecinski srpski grad. Zaista je jedna od tragicnih posljedica minulog rata sto su mnogi Muslimani i Hrvati otjerani sa svojih ognjista, ali taj rat i jeste bio gradjanski i po tome sto je ista sudbina zadesila i mnoge Srbe. Bilo je tako, recimo, i Sarajevo do pocetka 92. najveci srpski grad posle Beograda u onoj bivsoj velikoj Jugoslaviji, pa je iz njega protjeran veci broj Srba nego sto je Brcko ikada imalo ukupnog stanovnistva.

Zatim, kada unutar citirane izjave Izetbegovic kaze "... dodijeliti Brcko Republici Srpskoj..." ispada kao da je zaboravio da se ovaj grad vec nalazi u granicama srpskog entiteta. Brcko, naime, nije u nekoj neutralnoj medjuzoni da se moze prikljuciti jednoj ili drugoj strani, nego je rijec samo o tome da li ce se aktuelno stanje legalizovati kao trajno ili ne.

Dalje, kada veli da bi ta legalizacija koju pogresno naziva dodjelom, bila "tragicna greska koja bi izazvala haos u zemlji", ne pita se ne bi li suprotna odluka kojom bi ne samo izostala legalizacija statusa ljuo nego bi Brcko cak zaista bilo dodijeljeno federaciji, izazvala jos veci haos u toj istoj zemlji. Naravno, on taj veci haos u istoj zemlji ne pominje zato sto bi se odigravao u onoj drugoj, samo dva procenta manjoj polovini koja se zove Republika Srpska, pa ga mnogo i ne brine.

Od Srba, medjutim, Izetbegovic ocekuje cjelovit pristup toj istoj zemlji, BiH. "Obrazlozenja koja dolaze iz RS da bi dodjela Brckog BH Federaciji prekinula teritorijalni kontinuitet srpskog entiteta ne predstavljaju ubjedljiv argument za onoga koji BiH dozivljava kao zajednicku drzavu..." "Sta ce im" - pita se Izetbegovic - "teritorijalna cjelovitost u istoj drzavi?!" A sta li ce onda njemu - upitace se Srbi - Brcko u Federaciji, ako i Republiku Srpsku iskreno dozivljava kao dio cjelovite BiH drzave?!

Vec zamoreni od ovakvih komsijskih nadmudrivanja, iz Arbitraznog tribunala su uputili depese i u Sarajevo i u Banjaluku da 8. februara u Becu ocekuju neutralne i pravedne prijedloge. Alija Izetbegovic je najavio da ce licno predvoditi muslimansku delegaciju i s obzirom na ovaj njegov analizirani pristup zaista ce "ispuniti" ocekivanja vrhovnog sudije Robertsa Ovena. A ne treba ni sumnjati da ce i srpska strana biti isto toliko "konstruktivna". Bice to, sve u svemu, vjerovatno jos jedno odlaganje konacne medjunarodne presude za luku na Savi.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.