2513, februar 25 1999

JUNACI NASEG DOBA

NADA U SRCIMA

Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt: "Sposobnost Amerike da venca silu i demokratiju veoma je bitna u uspostavljanju nasih vrednosti"

Gospodja drzavni sekretar lupila je sakom o sto: "Sta nam vredi ovolika vojna moc ako se svodi samo na pricu?" Kolin Pauel, tadasnji nacelnik Generalstaba oruzanih snaga Sjedinjenih Drzava, bio je sasvim pokunjen. Medlin Olbrajt je u nastavku podigla ton za oktavu vise: "Istorija nas uci da Srbi razumeju samo jezik sile, koja je jaca od reci..."

Pred tom argumentacijom general Pauel smesta je kapitulirao, gospodja Olbrajt proglasila se pobednikom, a Amerika je iz vazduha opomenula Srbe u Bosni...

Svaka americka pobeda poraz je nekog principa. Ovalni kabinet, medjutim, uvek je u pravu, jer brani americke vrednosti i americki nacin zivota na sirokom podrucju od Somalije, preko Iraka, Kurdistana i Bosne, do Kosova i Metohije.

Ko nece da slusa, ne prima platu.

Kada su gospodji drzavnom sekretaru, tada ambasadorki SAD u Ujedinjenim nacijama, Jasusi Akasi i francuski i engleski komandanti u Bosni prigovorili zbog americke navade da se olako potrze sila, gospodja drzavni sekretar zapretila je da ce udariti po dzepu: "Medjunarodni cinovnici treba da vode racuna odakle dolaze njihove plate i ne sme da im padne na pamet da kritikuju zemlje clanice... Totalno je kontraproduktivno", kipela je pravednim gnevom gospodja Olbrajt, "da medjunarodni cinovnici kritikuju vlade, pogotovo sefove drzava, i drze im lekcije kada ce i kako upotrebljavati svoje vojne snage..."

Licno i smerno, zbog prestupa podredjenih, morao je da joj se izvini generalni sekretar Ujedinjenih nacija Butros Gali. Uz oprostaj Galiju, gospodja Olbrajt je dodala da srpska tvrdoglavost ne sme da prodje nekaznjeno!

Ona kaze: "Sposobnost Amerike da venca silu i diplomatiju nesto je veoma bitno u uspostavljanju nasih vrednosti". Kada je u Iraku, prilikom uspostavljanja vrednosti, ubijeno nekoliko stotina dece, gospodja Olbrajt je zakljucila da je cilj postignut!

Ali se nedavno, gospodja drzavni sekretar, sazalila i na sirote Srbe. "Ja znam da vi svi mislite da sam ja antisrpkinja", rekla je Ratku Markovicu u Rambujeu, "ali treba da znate da je moj otac rekao kad ne bi bio Ceh, da bi najvise voleo da bude Srbin". Ona je, veli, za Srbiju znala celog svog zivota, nikada prema Srbima nije gajila mrznju i volela bi da Srbi ponovo zauzmu svoje mesto u svetu.

Jedino misli da Srbi razumeju samo jezik sile.

I misli da se, kad su u pitanju americki principi, svi drugi principi mogu pogaziti.

Stvarno je otac Medlin Olbrajt, u detinjstvu Madlenke Jane Korbel, gospodin Jozef Korbel, pred Drugi svetski rat i posle njega, sluzbovao u Beogradu kao ceski diplomata (atase, pa ambasador), gde je i Medlin provela deo detinjstva. Srpski je zaboravila kad su emigrirali u Ameriku.

Toj i takvoj Medlin Olbrajt, da je boravila u nekoj drugoj zemlji, otkrivali bi spomen ploce, osnovci bi recitovali prigodne pesmice, drzava bi naplatila taj istorijski kapital, a Srbi su joj uzvratili, kako?

Srbi su joj uzvratili srpski. Dve nestasne zmije u srpskom Zooloskom vrtu u Beogradu (upravnik legendarni Vuk Bojovic), smestene u isti kavez, nazvane su imenima americkih drzavnih sekretara, prethodnog, Vorena Kristofera, i sadasnjeg, Medlin Olbrajt. Zmijski nestasluk ogleda se u tome sto je, prema saopstenju Vuka Bojovica, Medlin gravidna i ocekuje prinovu!

Zoologija nas uci da gravidne mogu biti samo zmije otrovnice, ostale se razmnozavaju jajima. Medlin je, sve govori tome u prilog, opaka otrovnica. Jos malo zoologije: zmije su vrlo prozdrljivi mesozderi, jezik im je dugacak i racvast, sluzi kao organ pipanja i culo mirisa, zato njime stalno palacaju, dok su im vilicne kosti pokretljive i lako gutaju plen veceg opsega od same celjusti!

Strasno!

U nekim mitologijama, pa i u nasoj, zmija je personifikacija zla i demonskih sila.

Tako je u mitu. U stvarnosti, slucaj je bio ovakav. Dzozef Olbrajt, novinski magnat i suprug Medlinin, godine 1982, bez ikakve najave, odlucno je rekao: "Ovaj brak je mrtav, zaljubljen sam u drugu zenu!"

Svi su bili zapanjeni postupkom Dzozefa Olbrajta, a Medlin mu nije dala razvod. Posle mu je dala.

Ostavljena Medlin utehu je potrazila u politici, medju demokratima, i brzo je napredovala, drzeci se srpske krilatice da radom sve postize. "Kada radim, onda zaista radim. Trljam oci tako jako da mi se sminka razmaze, a olovku zabodem u kosu".

Medlin Olbrajt ima tri kceri i unucice. Jedno unuce je drzala u narucju dok je odlucivala sta da se radi u Bosni, javila je stampa u slavu americkih vrednosti. Tek nedavno je, kaze, saznala da je jevrejskog porekla i obelezila je pedeset godina zivota u Sjedinjenim Drzavama: pored Kipa slobode, sa porodicom, "sa suzama u ocima i nadom u srcima", uplovila je u njujorsku luku 11. novembra 1948. Imala je jedanaest godina.

Kuva, sije, strika. U soping ide s Barbarom Strejsend, Hilari Klinton joj je najbolja druzbenica.

Kad joj je Bil Klinton telefonom ponudio mesto drzavnog sekretara, a ona obukla crveni kostim, stavila kaubojski sesir i poskocila od srece, jedan prekaljeni diplomata u Stejt departmentu, kod Regana i Busa, uskliknuo je s ljubavlju: "Konacno imamo drzavnog sekretara koji ima onu stvar u pantalonama!"

Toliko o Medlin.

Epizoda iz Zooloskog vrta pokazuje da je kod Srba vrlo razvijen smisao za simboliku i humor.

Dok ne zaplacu.

Milovan Glisic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.