2515, mart 11 1999


SVAKO IMA SVOJU RACUNICU

SVAKO IMA SVOJU RACUNICU

Ako je suditi po upozorenjima koja salje Stejt department, Amerikanci bi ovih dana trebalo obavezno da se klone pojedinih cirilicnih prostora bivse i preostale Jugoslavije. Prosle nedelje, pred vikend, preporuceno im je da izbegavaju Kosovo i "granicno podrucje" prema ovoj srpskoj pokrajini, a od ponedeljka je istovetno upozorenje prosireno i na prekodrinsku teritoriju bosanskih Srba. Kazu, sto je sigurno, sigurno je: ako putujete sa americkim pasosem, klonite se tih balkanskih podrucja - dok se drugacije ne dojavi.

Taj isti Vasington, medjutim, ovih dana uveliko salje na nas Balkan neke druge vlasnike US pasosa. Kako civile, tako i prethodnicu onih u uniformama... I jedne i druge u vatrogasnoj misiji izazvanoj, kako se konstatuje, "najozbiljnijom krizom koja potresa Evropu".

Nasa prica se nastavlja


KROZ PUSTINJE I PRASUME
Najveci problem su mi lica poginulih. Izbegavam da ih gledam, ako je ikako moguce. Urezu mi se u pamcenje pa razmisljam: sta je bio, kako je izgledalo umiranje; znaju li njegovi gde je, da je poginuo...

ZATVOR ZA NOVINARE
Krsto Bobot, sudija Prvog opstinskog suda u Beogradu, uci ce - bez sumnje - u istoriju: on je u ponedeljak 8. marta "odrezao" bezuslovne zatvorske kazne novinarima Srdjanu Jankovicu i Zoranu Lukovicu, kao i njihovom poslodavcu, vlasniku lista "Dnevni telegraf" Slavku Curuviji.

UDRI SARGAREPOM
Posle sto vazdusnih udara zdruzenih americko-britanskih snaga na Irak popularnost Sadama Huseina je porasla, javili su zapadni mediji. Potroseni su zivoti onih koji nisu krivi, potrosen je silan novac, a situacija je i dalje frustrirajuca.

PRVO SUDJENJE
Opstinski sud u Ljigu je, mozda i nesvesno, nagovestio suocavanje ovdasnjeg pravosudja sa naizgled jednostavnom dilemom: sta je to Internet i da li se i na svetsku kompjutersku mrezu mogu primeniti zakoni Republike Srbije, ukljucujuci i zloglasni Zakon o javnom informisanju?

KAKO PREBROJATI
Analiza etnicke strukture Kosova i Metohije svodi se, za sada, na ovlasne procene uz vrlo malo egzaktnih podataka

PO GELBARDOVIM INSTRUKCIJAMA
Moze li se tradicionalno spoljnopoliticko ponasanje Amerikanaca pokazati kao kontraproduktivno?

U DRZAVI VANI-VUTU...
Ono sto se desavalo u trci "Sloge" i patriotske koalicije (SDS, SRS) za mesto premijera ludo je balkansko nadgornjavanje. Ali, kad su Amerikanci - da bi pritisli Milosevica zbog Kosova - palicu dodali Karlosu Vestendorpu i Robertsu Ovenu, usledio je urnebes. Bilo bi i komicno da ulog nisu zivoti ljudi i sudbine citavih naroda

KNJIGA
Delo autora Mirka Marjanovica krcato je podacima, mislima i optimizmom

JA SAM JERETIK
"Kao vecina dece nerado sam slusao oceve ratne price. Ipak sam jednu zapamtio. Putuje moj otac za vreme Prvog svetskog kao vojnik po Ukrajini. I upusti se u razgovor sa nekim civilom. Rec po rec, u prijatnom caskanju, upitaju jedno drugog kako se zovu:

SEDAM GODINA NA ZABLJAKU
Stanovnici Crne Gore danas nisu sugurni da li su na referendumu 1992.godine glasali sa suverenost republike, federalnu zajednicu ili kontinuitet pokojne Jugoslavije

ZAPUSTENA BASTINA
Zahtev Vilijamu Vokeru da omoguci strucnjacima obilazak sakralnih objekata

NE PROPUSTAJTE SANSU
Mi, Evropljani, spremni smo da vam pomognemo. Imate jedinstvenu priliku da prekinete svoju izolaciju, da pronadjete miran izlaz iz kosovskog konflikta i da se ponovo povezete sa medjunarodnom zajednicom



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.