2516, mart 18 1999

DR DRAGUTIN ILIC, POTPREDSEDNIK SOCIJALISTICKE PARTIJE RS

DODIK JE PRETERAO

Gospodine Ilicu, zasto je Socijalisticka partija odlucila da odustane od Milorada Dodika kao mandatara?

- Po nasoj procjeni, bio je to u ovom trenutku jedini izlaz iz politicke krize u koju smo upali u dobroj mjeri i krivicom premijera Dodika. Sta je proizvelo politicku krizu i koliki je u tome doprinos premijera Dodika?

- Izbor Nikole Poplasena za predsjednika Republike, SDS i radikali su vidjeli kao dobru priliku da ucestvuju u izvrsnoj vlasti. Medjunarodna zajednica je rekla da to nije moguce i uslovila to arbitrazom za Brcko i obustavljanjem ekonomske pomoci. Mi smo morali da uvazimo takav njihov stav i nismo smjeli da dovedemo u pitanje dvije tako vazne stvari. Medjutim, iskljuciva podrska medjunarodne zajednice samo premijeru Dodiku najvise je naskodila njemu, ali i koaliciji "Sloga". Dodika je bezrezervna podrska ohrabrila i ucinila toliko samouvjerenim da je cinio i odredjene greske, osjecao se autonomno i nije prihvatio druga misljenja. Tako je pocelo i njegovo neprihvatanje predsjednika Republike. S druge strane, premijera Dodika je zbog takve podrske narod poceo dozivljavati kao marionetu Zapada, cemu su svakim danom doprinosili politicari SDS i radikala. Tako je sukob oko izbora vlade poceo da se prenosi na personalni plan: predsjednik Poplasen je negirao ovu vladu i njen evidentan uspjeh, a premijer Dodik osporavao predsjednika Republike, govoreci da on nije njegov predsjednik. Taj personalni sukob se morao rijesiti. Socijalisti su odluku o podrsci kandidaturi dr Mladena Ivanica donijeli bez konsultacija sa koalicionim partnerima iz "Sloge". Optuzuju vas za rusenje "Sloge"...

- Nismo srusili i ne radimo na rusenju "Sloge". "Slogu" mogu da sruse oni koji odbijaju svaki pokusaj kompromisa. Mi smo imali sastanak Glavnog odbora stranke i to je bio jedinstven stav svih clanova. Mi to moramo postovati. A uticaj Beograda?

- Nije ga bilo. Mislim da je on veci na SDS i radikale.

B.P.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.