2516, mart 18 1999

MITINZI

ZENE U CRVENOM

Dok se u Parizu odlucuje o buducem statusu Kosova i Metohije, patriotske snage u zemlji neumorno organizuju mitinge podrske srpskom pregovarackom timu i politici predsednika SRJ. Podmlaci levo orijentisanih stranaka, boracke organizacije, grupe gradjana... jednodusno ponavljaju da se Kosovo mora braniti po svaku cenu. Cast, dostojanstvo, sloboda, odbrana, najcesce se pominju na ovim skupovima ciju ikonografiju cine slike Slobodana Milosevica, redje Milana Milutinovica (provuce se ponegde i Mirko Marjanovic), srpske zastave ili poneki prigodan crtez. U zaru patriotskog zanosa citiraju se knez Lazar i Milos Obilic, Njegos ili Aleksa Santic i Djura Jaksic, posle cega uzbudjeni gradjani Srbije nude svoje zivote za odbranu Kosova. Program ovih protesta iskljucuje bilo kakav kriticki osvrt na aktuelna desavanja, a narocito na rad pregovarackog tima ili predsednika savezne drzave, kojima se upucuju iskljucivo telegrami podrske. Kritika je rezervisana za medjunarodnu zajednicu i vlast u Crnoj Gori.

Kako izgleda jedan solidno odradjeni miting podrske, pokazao je, skupom u beogradskom Domu sindikata (sreda 17. mart) Savez zena Jugoslavije, i do sada poznat po organizaciji brojnih mitinga i kontramitinga (svojevremeno su protestovale protiv Ante Markovica, slovenackog rukovodstva, Vuka Draskovica i studenata). Podrzavajuci srpske predstavnike u Parizu, Bratislava Buba Morina, predsednica Saveza zena Jugoslavije, porucila je medjunarodnoj zajednici "da nas ne plase i ne prete svojim bombama. Pogotovu ne nasu decu koja su vec sankcijama uskracena sa cokoladom i letovanjem, hranom i lekovima", istakla je nekadasnja ministarka za brigu o porodici. Jos je porucila da "strah od pretnji bombardovanjem nece promeniti nasu odlucnost da ovom malom suverenom zemljom upravljamo na nas nacin - demokratijom koju smo sami izabrali i sa rukovodstvom za koje smo dali svoje glasove."

Sudeci po njihovim govorima, zene Jugoslavije narocito su kivne na americkog drzavnog sekretara Medlin Olbrajt, koja je uporedjivana sa djavolom i Baba rogom, a koju je pesnikinja Mira Aleckovic nazvala i skorojevickom. Ona je uz konstataciju da "Srbi nisu tikva bez korena", podsetila na heroine Kosovku devojku, Milunku Savic i Dragicu Pravicu, izrazavajuci uverenje da ce Srbi preziveti i "ono najgore", ako do toga bude moralo da dodje.

Sa spoljne na unutrasnju politiku presla je, burno pozdravljena, Jovanka Bolovic-Mijanovic, advokat iz Podgorice, koja je kritikujuci rukovodstvo Crne Gore izazvala odobravanje prisutnih i povike: "Sram te bilo, Milo!"

Govori ucesnica skupa cesto su prekidani aplauzima i povicima "Slobo, slobodo!" "Kosovo je Srbija", "Zivelo Kosovo" a sto ne moze da se uzvikne, to je bilo napisano na transparentima. "Nedamo!" porucile su zene Vrbasa, a da je Kosovo srpsko, istakao je i Aktiv zena Ravnog Sela.

U publici su bile i Kragujevcanke kao i radnice jedne beogradske fabrike koje su na izlazu objasnjavale kako je dolazak na ovaj skup bio obavezan. Kada smo vec kod izlaza, primeceno je da je poprilican broj drugarica, narocito omladinki, napustio miting znatno pre njegovog zavrsetka, koristeci priliku da za vreme burnog aplauza smugne iz sale. Zlobnici bi, tako, mogli da kazu da su najozbiljniji posmatraci ovakvih skupova ipak kamermani drzavne televizije.

Lj. G.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.