2517, mart 25 1999

FUDBAL

NIKAD SUBOTOM

Zapadni svet je pokazao pravo lice i zadao jos jedan mucki udarac srpskom narodu. Odlozena je utakmica Jugoslavija-Hrvatska

Nadljudski napori ovdasnjih i tamosnjih sportskih novinara da od jedne fudbalske utakmice, na kojoj obicno 22 momka trce po travi oko 90 minuta, naprave prigodan istorijski dogadjaj naisli su u sredu na odluku Evropske fudbalske federacije kojom se taj, nadasve istorijski mec odlaze za 18.avgust ove godine. Ista organizacija je otisla korak dalje pa je odlozila i mec Jugoslavije i Makedonije, koji u ovdasnjim medijima nije pomenut dok nije otkazan. U prici epskih razmera, koja se raspredala mesecima, povremeno se moglo cuti ponesto o sportu, fudbalu i zelenoj travi doma naseg, ali je fudbalski ep dobijao na tempu samo kada bi se otvorila diskusuja o nama i njima, pracena neuspelim politicko-istorijskim generalizacijama.

Gradjani ove zemlje su u autobusima, kafanama, prodavnicama, i ostalim mestima na kojima provode radno vreme, najcesce postavljali pitanje da li ce nam "zbog ove situacije odloziti utakmicu". Zapadni svet je pokazao svoje pravo lice i tri dana uoci istorijske utakmice odlucio da zada jos jedan mucki udarac srpskom narodu. "Odluka UEFA ne moze se nicim pravdati, a narocito ne razlozima bezbednosti, jer je opstepoznato da je Beograd jedan od najbezbednijih i najgostoljubivijih gradova u Evropi i da je do sada bio domacin na hiljade sportskih manifestacija", istakao je jugoslovenski ministar za sport Velizar Djeric. Sportska proteza

Hrvati su se izvukli, ocenice velikani ovdasnje sportske stampe, zanemarujuci defetisticke informacije prema kojima se na svetskoj rang-listi najboljih reprezentacija Hrvatska nalazi na 3. a Jugoslavija na 15.mestu. "Pobeda, dakle, mnogo donosi, a poraz opet mnogo odnosi, jer su u pitanju kvalifikacije za najvece evropsko fudbalsko takmicenje. Pobednik ce tako mnogo da dobije, a porazeni mnogo da izgubi, pa nikome neki drugi, veci motivi u susret utakmici i nisu potrebni", ocenio je jedan od analiticara zbivanja na travnatoj sceni, ali nije odgonetnuo ko ce pobediti a ko izgubiti ako utakmice ne bude.

Izvodjenje dokaza za teoriju kako se sport na Balkanu cesto pretvara u proteze izvesnih ekonomsko-politickih neuspeha i infuzija za posustali patriotizam dogadjalo se na nekoliko evropskih i svetskih prvenstava. Tako je predsednik nogometnog saveza Vlatko Markovic izrazio nadu da ce se u Hrvatskoj "neposredno nakon dvoboja zajedno slaviti, da cemo priustiti domovini neizmernu srecu". Nasi sportisti su odgovorili. Jugoslovenski selektor Milan Zivadinovic, kome zlobnici i nedobronamerni gradjani cesto spocitavaju na clanstvu u Jugoslovenskoj levici, istakao je da svaka utakmica ima ime i prezime. "Toj utakmici je ime Hrvatska, a prezime tri boda", ocenio je Zivadinovic. Dva posto

Utakmica do koje nije doslo ostace upamcena po saglasnosti Srba i Hrvata da utakmicu treba odigrati. "NATO? Ne jebem NATO dva odsto, sve je to folirancija. Samo mi Hrvati padamo na NATO folove, NATO je tu da zajebava cestite ljude, poput nas Hrvata. Prevaranti jedni", rekao je Blazevic na nagovestaj da bi mec stoleca mogao biti otkazan, ocenivsi da nema kontinenta koji nece imati oci u Beogradu. "Imali bi jedinstvenu priliku da sportskom i fer utakmicom zadivimo cijelo covjecanstvo", dodao je Blazevic, koji se u brojnim intevjuima trudi da navede "duboko i neraskidivo prijateljstvo" sa hrvatskim predsednikom Franjom Tudjmanom.

Splitski satiricni nedeljnik "Feral tribjun" objavio je fotomontazu na kojoj su Tudjman i Milosevic u dresovima."To su bili dani... Slobodan Milosevic i Franjo Tudjman bili su udarni dvojac najjace jugoslovenske momcadi svih vremena, po mnogima jace i od onih slavnih generacija Pasica i Radica ili Cvetkovica i Maceka. Bili su, medjutim, i mnogo vise od toga, bili smo Franjo i ja nerazdvojni drugari", napisao je humoristicar.

Psiholoska priprema za istorijsku utakmicu, koja je trajala od trenutka kada je saopstena vest da ce se veciti neprijatelji sastati na Marakani, otvorila je nesto siru i ozbiljniju pricu o srpsko-hrvatskim odnosima. Analiticki dinosaurusi na Balkanu bi, mogli, da izraze konsternaciju zbog cinjenice da se o toj temi nije otvorila rasprava povodom sudjenja komandantu jasenovackog koncentracionog logora Dinku Sakicu ili sokantnih memoara bivseg sefa Tudjmanovog kabineta Hrvoja Sarinica, u kojima isti tvrdi da se tajno susretao sa nasim predsednikom Milosevicem. Fudbal je, ipak, bio jaci. Dobri susedi

Jedno od retkih istrazivanja hrvatskog javnog mnjenja, koje se bavi odnosima prema trecoj Jugoslaviji, pokazuje da su bivsa braca sklone da sa Srbima razvijaju "kurtoazne relacije" sa velikog odstojanja. Prema anketi agencije Metron, cak 43,3 odsto ispitanika smatra da treba razvijati dobrosusedske odnose sa SRJ, dok suprotno misljenje ima 29,8 odsto. Nesto manje od 27 odsto odgovorilo je sa "ne znam". Kada su ispitanici zamoljeni da se izjasne sta misle o dolasku jugoslovenskih turista na lijepe njihove plaze, skoro 38 odsto je odgovorilo da se protivi dolasku "dobrih susjeda", dok je 26.2 odsto reklo da nema nista protiv toga. "Svejedno mi je", odgovorilo je 22,2 odsto, a "ne znam" 13,6 odsto gradjana Hrvatske.

Na prigodnom i krajnje imrovizovanom ispitivanju, koje je sproveo potpisnik ovih redova, gotovo svi ispitanici demonstrirali su da imaju veoma precizan stav o komsijama raskolnickog usmerenja. Nema ravnodusnih i svako zna sta bi radio sa komsijama. Ili bi saradjivali na svim planovima ili bi pak podigli nesto veci kineski zid.

Cak i najokoreliji jugonostalgicari ne pokazuju sklonost da prate karneval liciderskih pesmica na televizijama, koje su ne tako davno sa gnusanjem izvestavale o nastupima istih "glazbenika pred ustaskim koljacima". Tradicionalna nepopustljivost prema "starim varalicama" popusta kada se na televizijama levicarskih afiniteta pojavi Magazin (Ginem za tebe, ljubavi, ginem), Doris Dragovic (To, to mi radi nesreco), Tuti fruti bend i Oliver Dragojevic sa pesmama o moru, suncu, rivi, neostvarenim ljubavima, galebovima i ostalim pticurinama slomljenih krila. A pojavljuju se prilicno cesto. Cinici bi mogli da najave neki novi hit koji bi se bavio tragicnim odlaganjem utakmice.

I dok je sportska i sportska stampa groznicavo razmatrala dilemu, igrati ili odloziti, jedan od provladinih listova objavio je da golman argentinske reprezentacije Karlos Roa odbija da potpise novi ugovor jer je ubedjen da ce 2001. godine doci do smaka sveta. Kako pisu novinari, on pripada cudnoj religijskoj sekti koja mu zabranjuje da subotom bilo sta radi.

BATIC BACEVICCopyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.