2518, april 1 1999

UNISTAVANJE PRIRODE

EKO-HAG ZA NATO

Avioni NATO-a bacili su, do ponedeljka, 28. marta, na teritoriju Jugoslavije 1.100 tona brizantnog eksploziva cija se razorna moc izjednacava sa razornom moci nuklearnog oruzja. Ovo je izjavio general-potpukovnik Spasoje Smiljanic, komandant RV i PVO Vojske Jugoslavije. General Smiljanic je dodao da je, tako, svaki gradjanin SRJ dobio 230 grama "po glavi".

U prosli cetvrtak, Avram Izrael iz beogradskog Centra za obavestavanje, upozorio je gradjane preko televizije Studija B da ne dodiruju ostatke bombi jer su, mozda, radioaktivne. U beogradskom Centru za obavestavanje su nam u sredu rekli da ostaje i dalje na snazi preporuka da se bombama ne prilazi i da se ne dodiruju. Srpko Markovic, direktor za zastitu u Institutu u Vinci, kaze za NIN da bombe kojima avioni NATO-a zasipaju Jugoslaviju nisu radioaktivne. Radioaktivna su samo uranijumska zrna na avionskim topovima, koja zbog ovog elementa u svom sastavu lakse probijaju celicne oklope. Ali, to oruzje NATO bi mogao da koristi u napadima na tenkove i topove jugoslovenske vojske.

Strucnjaci iz Vince svakodnevno mere nivo radijacije na bombardovanim i raketiranim mestima i kazu da zemlja i vazduh nisu kontaminirani. Inace, u Vinci ne ocekuju da i Nuklearni institut bude bombardovan jer to bi bilo protivno svim svetskim konvencijama. "Ipak, spremni smo", kaze Srpko Markovic, "i za takvu mogucnost mada je, ponavljam, ne ocekujemo".

Beogradski zavod za zastitu zdravlja, u saradnji sa gradskim i republickim stabovima civilne zastite takodje pojacano kontrolise kvalitet vode, vazduha i zemljista. Analize ovog zavoda pokazuju da su sve vrednosti u granicama normale, izjavio je dr Veljko Djerkovic, direktor zavoda. Od prvog dana, cim je uvedeno stanje neposredne ratne opasnosti, formirane su ekipe za hitno reagovanje koje dezuraju 24 sata i stalno su na terenu.

Ekoloski i drugi eksperti u Srbiji predlazu da se, pod hitno, napravi procena stete nastale usled agresije NATO-a na SRJ kako bi se sprecila ekoloska katastrofa u zemlji.Berlinski list "Junge velt" pise: "NATO je, uz nemacku pomoc, naneo Jugoslaviji stetu od 50 milijardi dolara i suma se povecava svakim bombardovanjem. Ko ce to da plati"? Dragan Markovic, dekan Fakulteta za fizicku hemiju, i Slobodan Smit, direktor Instituta za sumarstvo, i Srpsko Markovic iz Vince, smatraju da treba proceniti stanje flore i faune koje su degradirane dejstvom bombi i uzeti uzorke zemlje, vode i sirovina da bi se utvrdila njihova kontaminiranost, cak i radioloska.

Dr Jordan Aleksic, predsednik Jugoslovenskog nacionalnog foruma ekoloske bezbednosti, kaze: Samo svakodnevnim nadletanjem Jugoslavije avioni NATO-a sagorevaju i oslobadjaju mnoge toksicne materije. Forum kome je na celu poslao je apel Grin pisu trazeci odgovor na pitanje: kako NATO uvodi ekoloski embargo i kako Zeleni mir iskljucuje Srbe? Upucen je i apel generalima NATO-a u kome ih podsecaju da je Jugoslavija prilozila svetskoj javnosti i registar tzv. crnih tacaka cijim se havarijama mogu izazvati ekoloske katastrofe regionalnih razmera.

Jordan Aleksic je obavestio novinare da je pokrenuta inicijativa za osnivanje medjunarodnog ekoloskog suda. Ovaj ekoloski Hag sprecavao bi i kaznjavao pocinioce ekoloskih katastrofa kod nas i u svetu.

D. Novkovic D. Jovanovic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.