2520, april 15 1999

U BEOGRADU:

UBIJEN SLAVKO CURUVIJA

U predvecerje uskrsenje nedelje beogradski mediji su objavili sokantnu vest o ubistvu vlasnika i urednika "Dnevnog telegrafa" Slavka Curuvije. U saopstenju MUP-a Beograd kaze se da je ubijen iz vatrenog oruzja u ulici Lole Ribara, u prolazu broja 35, od strane nepoznatih izvrsilaca, za kojima radnici Sekretarijata intenzivno tragaju. U haustoru zgrade u kojoj se nalazio stan Slavka Curuvije, kao i prostorije marketing sluzbe lista "Dnevni telegraf", prema recima ocevidaca, na njega su pucala dvojica napadaca, obucenih u crno i sa crnim "kapama na glavama sa prorezima za oci", koji su se potom trkom uputili u pravcu Takovske ulice, kako objavljuje "Politika".

Povodom ovog muckog ubistva, Vuk Draskovic je, u izjavi televiziji "Studio B", od nadleznih organa zatrazio da budu "ucutkani svi koji prizivaju likvidacije i gradjanski rat u Srbiji, kao sto je pre neki dan uradio jedan dnevni list u Beogradu", i ujedno apelovao da budu zakopane sve stranacke razmirice dok traje agresija na SRJ.

"Oni koji su naredili i pocinili ubistvo Slavka Curuvije, potegli su na Srbiju oruzje razornije od svih bombi i projektila NATO-a. Kukavicki atentat na Slavka sracunat je na razbijanje nacionalnog jedinstva i podsticanje srpsko-srpskih obracuna usred rata i odbrane otadzbine", rekao je Draskovic.

"Danas ne sme biti stranaka, niti stranackih ambicija i simbola. Danas mora da postoji samo jedna zastava - zastava Srbije - i samo jedan program - odbrana otadzbine. Zalosno je i opasno nad razrusenom Srbijom mahati petokrakama i bilo cijim stranackim simbolima. To vodi u deobe, deobe u mrznje, a mrznje vode u zlo", istakao je Draskovic.

Asocijacija privatnik medija (APS), ciji je Curuvija bio clan i jedan od osnivaca, zatrazila je u saopstenju da se krivci odmah pronadju i izvedu pred sud. "Samo na taj nacin otklonice se zebnja da ova teska vremena mogu navesti ljude pomracenog uma na pomisao da je moguce na ovako gnusan nacin, nekaznjeno, obracunavati se sa novinarima, bez obzira koje stavove zastupali", navodi se u saopstenju Upravnog odbora APS.

Proteste i apele da se pocinioci ovog gnusnog nedela sto pre otkriju i kazne uputilo je i Nezavisno udruzenje novinara Srbije, vise politickih stranaka, udruzenja i nevladinih organizacija u Srbiji.

Slavko Curuvija sahranjen je u sredu u Beogradu.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.