2521, april 22 1999

KOSMET:

RUGOVA MISLI OZBILJNO

Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova je dobro i njegovi politicki stavovi su cvrsci no ikada, izjavio je njegov najblizi saradnik Adnan Mirovci, u intervjuu za dnevnik "Fakti", koji na albanskom jeziku izlazi u Skoplju.

Mirovci se sastao sa ambasadorom SAD u Makedoniji i americkim posrednikom za Kosovo Kristoferom Hilom i francuskim ambasadorom u Makedoniji Zakom Uncingerom kao i sa americkim podsekretarom za humanitarna pitanja Haroldom Kouom.

"Gospodin Rugova je odlucio da ostane na Kosovu, tamo gde ima korene", rekao je Mirovci listu "Fakti". "On je dobro i zdravo, u svojoj je rezidenciji, i njegov politicki stav je cvrsci no ikada, i zato niko ne treba da se uznemirava." Mirovci je rekao da se u Rugovinoj kuci, u pristinskom naselju Velanija, nalazi Rugovina supruga i troje dece, kao i jedan njegov bliski rodjak sa porodicom. Mirovci je rekao da tamo boravi i on, "kao sef protokola".

Rugova je u ranijem intervju agenciji AFP u Pristini izjavio da je policija ponudila da ga zastiti, i da je on zastitu prihvatio. Listu "Fakti" Mirovci je rekao da je Rugova u dva maha bio u Beogradu, kada se susreo sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem i potom sa srpskim predsednikom Milanom Milutinovicem.

Kako je Mirovci izjavio listu "Fakti", ti su susreti odrzani u posebnim okolnostima u kojima se Rugova nalazi, "pa nemaju sustinski znacaj".

Mirovci je kao jedan od razloga svog boravka u Skoplju naveo i to da je zeleo da kontaktira sa Rugovinim saradnicima koji su napustili Kosovo. "Gospodin Rugova mi nije dao jasnu poruku za svoje saradnike. Cilj mog boravka u Skoplju jeste da pojasnim stanje i okolnosti u kojima se Rugova nalazi u Pristini", kazao je Mirovci. Mirovci je potvrdio da su medjunarodne diplomate sa kojima se susreo "ostali pri zahtevu da se Rugovi omoguci putovanje van Kosova".



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.