2523, maj 5 1999

RAT I GLOBALNI EKOPOKRET

ZASTO GRIN PIS CUTI?

Glavni sponzori Grin pisa su, po pravilu, zapadne zemlje clanice NATO-a tako da Jugoslavija, po svoj prilici, ne moze da ocekuje pomoc ni od globalnog cuvara svetskog ekoloskog poretka

I pre poslednjeg vazdusnog napada na Novi Sad, Branislav Blazic, srpski ministar zastite zivotne sredine, u Pres-centru Vojske Jugoslavije izjavio je da agresija NATO-a poprima sve vise konture hemijskog i nuklearnog rata. Razaranjem postrojenja hemijske i naftne industrije u Pancevu i Novom Sadu oslobodile su se velike kolicine hemijskih i toksicnih materija, narocito hlora i amonijaka koji su u Prvom svetskom ratu korisceni kao opasni bojni otrovi. Razaranjem rezervoara vinil hlorida monomera azotne industriije pojavio se i fozgen koji se danas smatra najopasnijim bojnim otrovom, kaze dr Blazic.

Zatim, ministar Blazic potvrdio je da je na SRJ, dosad, baceno vise od osam atomskih bombi snage onih bacenih na Hirosimu.

Stavise, dr Blazic je rekao: dokazano je da NATO na Kosovu koristi municiju s osiromasenim uranijumom, a ima indicija da je uranijumom punjen i deo krstarecih raketa, sto govori da se ovde vodi nuklearni rat! Upotreba ovog oruzja, zabranjenog svim medjunarodnim konvencijama, moze izazvati ekolosku katastrofu goru od one iz Cernobilja. Uranijum kojim se puni municija i projektili i nije toliko siromasan. Jer, doze zracenja takozvanog osiromasenog uranijuma slabije su samo za 60 odsto od obogacenog. Na francuskim elektronskim medijima operise se stravicnim podatkom; da je nivo radijacije u SRJ, u toku cetrdesetodnevnog bombardovanja, povecan devet puta od dozvoljenog!? Ozonsko reseto

Direktor zastite u Nuklearnom institutu u Vinci dr Srpko Markovic tvrdi da to nije tacno. On kaze: "Radijacija nije povisena ni devet odsto, a kamoli devet puta! I zaboravite vise na radijaciju, brinite za benzin i struju."

Avijacija NATO-a unistava i ozonski omotac nad Jugoslavijom povecavajuci, i na taj nacin, nivo radijacije. Avijacija NATO-a izvrsila je oko 4 000 naleta nad SRJ cime je od ozonskog omotaca nad jugoslovenskim nebom napravljeno, bukvalno, opasno - reseto. Leteci na visinama od deset do petnaest hiljada metara, NATO avioni razaraju ozonski omotac koji se nalazi na dvanaest do dvadeset sedam kilometara iznad tla. Da podsetimo; ozonski omotac stiti ziva bica na planeti od opasnog ultraljubicastog bioloski aktivnog zracenja. Razlozeni ozon na tim visinama siri se velikom brzinom i nad Evropom ali i ostalim kontinentima. Stalna merenja u evropskim i drugim razvijenim zemljama, uostalom, to vec potvrdjuju. Regeneracija ostecenog ozonskog omotaca, pod uslovom da nema novog resetanja, traje oko 300 dana pa se najozbiljnije ekoloske stete ocekuju u toku leta i u ranu jesen. Kada se na sve ovo doda i novosadska ekoloska tragedija, onda je opis balkanske apokalipse potpun. Bombardovanjem novosadske rafinerije oslobodjeno je deset kancerogenih materija, kaze Nikola Aleksic, direktor Ekoloskog pokreta Novog Sada. Jordan Aleksic, predsednik Jugoslovenskog nacionalnog foruma ekoloske bezbednosti, podseca da je jos 1995. godine na ekoloskom samitu u Vankuveru upozoreno da je opasnost od stabilnih organskih zagadjenja od sagorevanja nafte mnogo veca nego sto se na prvi pogled cini. Jer, zrtve ovog zagadjenja nisu trenutne vec se posledice osecaju posle nekog vremena. Nad Pancevom padaju crne kise, Dunavom plivaju kilometarske naftne mrlje i mrtve ribe, a Evropa je na udaru otrovnih gasova. Ti otrovni oblaci kao da zaobilaze Beograd. Srpko Markovic iz Vince rekao je za NIN da je nivo radioaktivnosti tokom rata manji jer ne radi privreda, a Radmilo Roncevic, clan Izvrsnog odbora beogradske Skupstine za TV Studio B kaze da je i vazduh u ovim ratnim vremenima cistiji zbog slabijeg javnog saobracaja, tako da cak i astmaticari sada bolje disu!? Planetarni staratelj

Slicno, valjda, misli i Grin pis. Ova svetska ekoloska nevladina organizacija, koja je uspela da se nametne kao lider ekoloskog pokreta otpora, uporno - cuti. Na jugoslovensku ekolosku apokalipsu Grin pis reagovao je sa dva bleda saopstenja svoje filijale iz Atine. U prvom saopstenju, na samom pocektu rata, Grin pis oglasio se saopstenjem koje je vise brinulo o posledicama po Evropu nego o ekocidnoj agresiji NATO-a na SRJ. U drugom saopstenju, od ove nedelje, istice se da samo politicka odluka moze da okonca bombardovanje i ubijanje u Jugoslaviji, da garantuje mir u regionu i ublazi patnje hiljada ljudi. Grin pis je, ovih dana, optuzen da je u funkciji krupnog americkog kapitala i da mu je jedan od sponzora - Pentagon!?

I, zaista, svako ko je godinama pratio medijski spektakularne konkretne akcije Grin pisa primetio je da su na meti Grin pisa bile, uglavnom, neamericke kompanije prljavog kapitala. Ministar Blazic tim povodom kaze: "Vec duze vreme bezuspesno pokusavamo da obavestimo Grin pis i ostale svetske ekoloske pokrete o ekokatastrofi u Jugoslaviji. Medjutim, nismo dobili nikakav odgovor. Pisali smo Grin pisu, naivno verujuci da je to zaista humana organizacija kakvom se predstavlja, ali od njih ne treba ocekivati nikakvu pomoc jer su finansijski zavisni od zapadnog kapitala, to jest od drzava koje su clanice NATO-a". I Jordan Aleksic misli slicno: "Interesantno je da Grin pis, koji sebe smatra planetarnim ekoloskim starateljem, potpuno ignorise ekolosku katastrofu na Balkanu. Pokusavamo vec godinama da stupimo sa Grin pisom u kontakt, ali bezuspesno."

Vukasin Pavlovic, direktor Ekoloskog centra Srbije, istice: "I mi imamo lose iskustvo ne samo sa Grin pisom vec i ostalim inostranim renomiranim ekoloskim nevladinim organizacijama. Trazili smo od njih pomoc jos pocetkom devedesetih godina, kad su Jugoslaviji uvedene sankcije, ali nista od saradnje."

U saopstenju atinske filijale Grin pisa, od ove nedelje, upozorava se, posle cetrdeset dana agresije NATO-a, da ce ekoloske posledice daljeg rata na Balkanskom poluostrvu biti katastrofalne. Eksperti Grin pisa ponavljaju ono sto se vec zna: povecanje koncentracije toksicnih materija, narocito dioksina, kao rezultat oruzanih akcija, kao i osiromasenog uranijuma u NATO bombama bacenim na Jugoslaviju, velika su ekoloska pretnja. Da li je to sve sto mozemo da ocekujemo od Grin pisa, cuvara svetskog ekoloskog poretka? Dragana Novkovic

Dragan Jovanovic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.