2523, maj 5 1999

HRONIKA

CETVRTAK, 29. APRIL

Avijacija NATO-a oko 22.40 casova srusila telekomunikacioni toranj na Avali. Istovremeno je prekinuto i emitovanje programa RTS. Avijacija NATO-a gadjala je sa vise projektila ciljeve severozapadno od Panceva. Avioni NATO su oko podneva gadjali okolinu Nisa. Snazna eksplozija odjeknula je posle 16 sati severoistocno od Panceva. Avioni NATO-a srusili su stari most preko Ibra kod Biljanovca. Time je u potpunosti prekinut saobracaj na Ibarskoj magistrali izmedju Kraljeva i Raske.

Ministri inostranih poslova Rusije, Grcke i Kanade Igor Ivanov, Jorgos Papandreu i Lojd Eksvorti i generalni sekretar UN Kofi Anan slozili su se da svako resenje za Kosovo mora biti odobreno rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Americki drzavni podsekretar Strob Tajlbot izjavio je u Briselu da, bez obzira na pojacanu medjunarodnu diplomatsku aktivnost, jugoslovenske vlasti moraju bespogovorno ispuniti svih pet zahteva NATO-a, ukljucujuci razmestaj NATO trupa na Kosovu, da bi se obustavilo bombardovanje Jugoslavije.

Libijski ministar spoljnih poslova Omar Mustafa al-Montaser izjavio da je SRJ prihvatila libijsku inicijativu koja ukljucuje uspostavljanje mirovnih snaga "iz drzava istocnoevropskih zemalja, Treceg sveta i iz nekih clanica NATO-a koje bi prihvatila Jugoslavija".

Americki sekretar odbrane Vilijam Koen upozorio je Rusiju na politicke i ekonomske posledice koje bi imalo otvoreno krsenje embarga na naftu koji su protiv SRJ uveli Evropska unija i NATO.

Princ Aleksandar Karadjordjevic je u Atini osudio NATO zbog bombardovanja SRJ i najavio da ce traziti povratak monarhije u zemlju.

Clanovi grckih levicarskih organizacija su u Solunu izveli uspesnu akciju "sabotaze" posle koje je konvoj vozila NATO umesto na putu za Makedoniju zavrsio na centralnoj gradskoj zelenoj pijaci.

Jugoslovenski ambasador u Moskvi Borislav Milosevic izjavio je da je Beograd saglasan sa dolaskom na Kosovo civilne misije pod zastavom UN i sa vecim ucescem Rusije.

Medjunarodni sud u Hagu saopstio je da ce 10. maja poceti zasedanje vezano za jugoslovenske tuzbe protiv deset drzava clanica NATO-a koje ucestvuju u agresiji na SRJ, u kojima se zahteva hitan prestanak bombardovanja, kao i kompenzacija za nanetu stetu.

Petak, 30. april

Najmanje tri lica su poginula, a sest osoba je povredjeno kada je avijacija NATO-a oko 16 i 19 casova gadjala most preko Lima, na jugoistoku Crne Gore, javila je Televizija Crne Gore.

U najzescem napadu aviona NATO-a na Beograd, prosle noci pogodjene su zgrade Generalstaba VJ, federalne policije, a projektili su pogodili i gusto naseljeni deo Vracara, u sirem centru grada. Avioni NATO-a pogodili su i predajnike RTS i RTV Studio B.U nocasnjem raketiranju zgrade Generalstaba VJ ostecena je i zgrada Vlade Srbije. Portparol Saveznog ministarstva za inostrane poslove Nebojsa Vujovic saopstio da su u bombardovanju Beograda poginula tri civila i da je ukupno 40 osoba ranjeno.

Dvojica funkcionera Skupstine Beograda tesko su povredjena kada je NATO bombardovao zgradu Generalstaba, rekao je agenciji Beta clan Izvrsnog odbora Skupstine grada Aleksandar Cotric.

NATO je potvrdio da je u napadu protekle noci na Beograd jedan projektil "zalutao" i pao na "neke kuce", ali se istice da "nije bilo zrtava".

Telekomunikacioni toranj na Avali kod Beograda srusen je u napadu oko 22.40.

NATO je stavio do znanja da ne smatra prihvatljivim iznesene predloge jugoslovenske vlade o miroljubivom resavanju kosovske krize, koji, pored ostalog, ukljucuju prisustvo civilnih posmatraca UN kao deo mirovnog sporazuma.

Jugoslovenski ambasador u Rusiji Borislav Milosevic izjavio je da Beograd nije promenio svoj stav o medjunarodnom prisustvu na Kosovu, koji je usaglasen sa specijalnim ruskim izaslanikom Viktorom Cernomirdinom tokom njegove prethodne misije u Beogradu.

Francuski premijer Lionel Zospen je kategoricno demantovao da se razmatra svaka ideja o podeli Kosova.

Komanda Druge armije VJ optuzila je NATO da upotrebljava kasetne bombe koje su zabranjene medjunarodnim konvencijama.

Zemljotres jacine oko 5,5 stepeni Rihterove skale pogodio je u 5.30 casova Srbiju. Epicentar zemljotresa bio je u valjevskom kraju, oko 70 kilometara jugozapadno od Beograda. U 9.40, u Beogradu se osetio drugi potres slabijeg intenziteta.

Naftni embargo protiv SR Jugoslavije stupio je na snagu, izjavio je jedan portparol Evropske unije.

Bugarska ce zatvoriti svih pet granicnih prelaza sa Jugoslavijom, dozvoljavajuci prolaz samo za zvanicne i humanitarne potrebe, rekao je jedan bugarski funkcioner.

Subota, 1. maj

NATO je oko 13 sati projektilom pogodio i prepolovio autobus broj 446 "Nis ekspresa" na mostu kod Luzana, pri cemu je, kako javlja RTS, poginulo najmanje 60 putnika autobusa. U izvestaju RTS se navodi da su cetiri osobe prezivele napad.

Projektil NATO ranio je u selu Zarce sedmoro clanova porodice Zarcanin. Sedmogodisnjoj Slavici Jelenic, povredjenoj u napadu NATO-a na Vitanovac, lekari su amputirali nogu ispod desne potkolenice, rekao je Beti dezurni lekar kraljevacke bolnice.

NATO je srusio most na putu Prijepolje-Priboj kod Donje Bistrice.

Predsednik SRJ Slobodan Milosevic odlucio je da oslobodi trojicu americkih vojnika, zarobljenih pocetkom meseca na jugoslovenskoj teritoriji blizu granice sa Makedonijom. Americki svestenik i poznati borac za ljudska prava Dzesi Dzekson pozvao je na prekid bombardovanja u toku noci kao odgovor na odluku Jugoslavije da oslobodi vojnike.

SAD su pozdravile najavu oslobadjanja trojice americkih vojnika koje je zarobila Vojska Jugoslavije, ali su saopstile da ce bombardovanje biti nastavljeno.

Predsednik Bil Klinton prosirio je americke sankcije SRJ, gotovo totalnim trgovinskim embargom i zamrzavanjem jugoslovenskih sredstava.

Gradonacelnik Moskve Jurij Luskov ocenio je da embargo Evropske unije na isporuku nafte Jugoslaviji pogadja Rusiju. Embargo je "akcija protiv Rusije", rekao je Luskov i dodao da Rusija namiruje 70 odsto potreba Jugoslavije sto znaci da, ukoliko Moskva prekrsi embargo, postoji mogucnost da i ona bude bombardovana.

Oko hiljadu Srba iz Holandije i drugih zapadnoevropskih zemalja protestovalo je u Hagu zbog bombardovanja SRJ, koje su nazvali "zlocinackim". Prvomajske proslave u Ceskoj pretvorile su se u protest zbog bombardovanja Jugoslavije. Na demonstracijama u Pragu, Brnu i Plzenju okupilo se na hiljade Ceha.

Nedelja, 2. maj

Devojcica Miroslava Knezevic (13) peta je zrtva bombardovanja varosice Murino, izmedju Andrijevice i Plava, na severu Crne Gore. PVO VJ veoma snazno je delovala protekle noci u rejonu Bokokotorskog zaliva, po avionima NATO-a na putu ka Italiji. Vise detonacija culo se oko Kotora, Tivta i Herceg-Novog. NATO je 11. put gadjao novosadsku rafineriju. Culo se i nekoliko detonacija iz pravca Fruske gore. NATO je gadjao i dva mosta u okolini Krusevca. Avijacija NATO-a je protekle noci bombardovala aerodrom u Somboru. Snage NATO-a pokusale su u 2.20 da sruse TV repetitor Stirovnik na Lovcenu, saopstila je Informativna sluzba Ratne mornarice VJ.

Ministarka zdravlja u Vladi Srbije Leposava Milicevic rekla je da se u autobusu "Nis ekspresa" koji je u subotu bombardovala avijacija NATO-a na mostu kod Luzana nalazilo 63 osobe, od cega je 47 poginulo, a 16 povredjeno.

Predstavnici NATO-a u Briselu izjavili su da je avion NATO-a juce kod Luzana "gadjao most, a ne autobus", koji je pogodjen, unisten i u njemu ubijeno vise desetina civila.

Clanovi delegacije americkog Kongresa izjavili su da je u razgovorima u Becu sa poslanicima ruske Dume i predstavnikom jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica postignut sporazum o okviru resavanja kosovske krize.

RTS emitovala je snimak americkog aviona tipa "F-16" oborenog prethodne noci u okolini Sapca. RTS je navela da je VJ blokirala podrucje i da se intenzivno traga za pilotom. NATO je potvrdio rusenje aviona kod Sapca zbog kvara na motoru, ali tvrdi da je pilot spasen i izvucen iz SRJ.

Granicni prelazi prema Bugarskoj "Vrska cuka" kod Zajecara i "Bregovo" kod Negotina zatvoreni su od 15 sati, javio je bugarski radio Kanal kom.

NATO je dejstvovao specijalnim materijalima koji su izazivali kratke spojeve na mrezi visokog napona elektroenergetskog sistema Srbije, zbog cega je gotovo cela Republika ostala bez elektricne energije.

Zamenik americkog drzavnog sekretara Strob Talbot rekao je da je pismo jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica predsedniku SAD Bilu Klintonu "marketinski potez". "SAD sada ne pregovaraju sa Milosevicem, mi bombardujemo Milosevicev rezim", rekao je Talbot, najavljujuci jacanje vazdusnih udara.

Ponedeljak, 3. maja

U bolnicu u Peci smestene su 43 osobe, ranjene oko 12 sati u napadu NATO-a na autobus koji je saobracao na relaciji Djakovica-Podgorica. U tom napadu je poginulo najmanje 17 ljudi, dok medju povredjenima ima i cetvoro dece. Avijacija NATO-a "zasipala" je to podrucje kasetnim bombama vise od dva sata.

U sirem podrucju Beograda culo se nekoliko snaznih detonacija. Gadjana su podrucja Batajnice i Rakovice.

Avijacija NATO-a je sa dva projektila gadjala zgradu Televizije Novi Sad. Prema prvim informacijama, u napadu nije bilo zrtava. Novi Sad posle vecerasnjeg napada nema struju.

Radio Beograd je javio da je sa deset projektila bombardovana opstina Decani, u kojoj su gadjani "iskljucivo civilni ciljevi".

NATO je saopstio da ce "sistematski nastaviti" da, "posebnim bombama koje su juce prvi put upotrebljene", vrsi udare na elektrane i trafostanice u SRJ u cilju da se zakoci delovanje komandnih i komunikacionih sistema jugoslovenske vojske i policije, narocito na Kosovu.

Reakcija NATO-a na oslobadjanje trojice americkih vojnika, odnosno nastavak bombardovanja, moze se okarakterisati kao "arogancija sile", ocenio je americki svestenik Dzesi Dzekson, koji je posredovao u oslobadjanju vojnika.

Ministar privrede i finansija Grcke Janos Papandoniju najavio je da ce pomoc za obnovu privrede balkanskih zemalja posle sadasnjeg rata u SRJ iznositi izmedju 10 i 20 milijardi dolara.

Utorak, 4. maj

Snage NATO-a bombardovale su podrucja Beograda, Kraljeva, Vranja i Novog Sada, gde je pogodjena zgrada Televizije Novi Sad. Novosadska televizija, deo sistema RTS, pogodjena je sa dva projektila oko 22 sata, a prema izvestajima RTS, u tom napadu nije bilo zrtava i povredjenih.

Vise od hiljadu ljudi okupilo se u Sofiji na demonstracijama protiv NATO-a, ispred zgrade parlamenta koji je poceo raspravu o zahtevu zapadne vojne alijanse da joj Bugarska ustupi vazdusni prostor za izvodjenje napada na Jugoslaviju.

Britanski premijer Toni Bler i njegova vlada nisu mnogo ucinili kako bi pruzili utociste izbeglicama sa Kosova, pise britanski dnevnik "Indipendent".

Ruski napori da isporuci pomoc SRJ suoceni su s novim problemom posto je Bugarska odbila da odobri sletanje jednom teretnom avionu, saopstilo je rusko Ministarstvo za hitne slucajeve.

Ruski ministar odbrane Igor Sergejev predlozio je slanje na Kosovo vojnih snaga koje bi cinile trupe iz zemalja severne Evrope, ali koje ne ucestvuju u vazdusnim napadima na SRJ.

Najmanje 30 ljudi je poginulo, a na stotine je povredjeno nocas od posledica veoma snaznog tornada, koji je pogodio americke drzave Oklahomu i Kanzas.

Sef nemacke diplomatije Joska Fiser ocenio je da je odrzavanje sastanka ministara inostranih poslova Grupe 7 najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije (G8) znacajan korak u pravcu okoncanja sukoba u Jugoslaviji.

Sreda, 5. maj

Specijalni izaslanik ruskog predsednika za Jugoslaviju, Viktor Cernomirdin izjavio je posle razgovora sa predsednikom SAD, Bilom Klintonom, da je diplomatsko resenje kosovskog problema "blize" nego sto je bilo. Posle susreta sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom, Cernomirdin je rekao da kljucno pitanje ostaje vrsta medjunarodnih snaga koje ce biti razmestene na Kosovu.

Sef jugoslovenske diplomatije Zivadin JovanoviC izjavio je da je u napadima NATO-a na SRJ do sada poginulo 1 200 ljudi, dok je 5 000 osoba tesko povredjeno.

Predsednik SPO-a optuzio je NATO da pojacanim bombardovanjem SRJ nastoji da ugusi sve intenzivnije mirovne inicijative za prestanak agresije na SRJ.

Visoki komesarijat za izbeglice saopstio je da je gotovo 875 000 izbeglica napustilo Kosovo od pocetka vazdusnih napada na SRJ. Od tog broja 677 000 se nalazi u susednim zemljama.

Zamenik generalnog sekretara Medjunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Margareta Valstrom izjavila je da ce ta organizacija poceti da salje pomoc ljudima u SRJ koji su stradali u napadima NATO-a.

RTS je prikazala delove americkog aviona tipa "A10 tanderbolt" za koji je receno da ga je oborila PVO Pristinskog korpusa.

Humanitarna situacija u Srbiji je izuzetno teska, a razaranja koja je pocinio NATO vratila su zemlju 50 godina unazad, ocenio je predsednik Crvenog krsta Srbije Radomir Krstic.

Americki predsednik Bil Klinton izjavio je da je spreman da razmotri svaku diplomatsku mogucnost za okoncanje sukoba na Kosovu.

Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je da postoje nagovestaji konsenzusa, koji ukljucuje i Rusiju, oko buduceg medjunarodnog prisustva na Kosovu.

Nadomak Bajine Baste PVO Jugoslavije oborila je jedan avion NATO-a, koji je doleteo iz pravca Visegrada, javlja Studio B. Avioni NATO-a su raketirali sire podrucje Kadinjace.

Jedan americki helikopter tipa Apac, srusio se oko 70 kilometara severoistocno od Tirane, javila je agencija Asosijeted pres. Tom prilikom poginuo je jedan clan posade, a drugi je nestao. Do rusenja helikoptera doslo je za vreme trenaznog leta.

Americki predsednik Bil Klinton doputovao je u Brisel, gde ce sa generalnim sekretarom NATO-a Havijerom Solanom razgovarati o vazdusnim napadima na SRJ. Klinton je potom otputovao za Nemacku, kako bi se u bazi Spangdalem susreo sa trojicom americkih vojnika, koje su u nedelju oslobodile jugoslovenske vlasti.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.