2523, maj 5 1999

NATO U KARIKATURI

ISMEJANI RAT

U svenarodni otpor protiv agresije na Jugoslaviju vec prvih dana rata ukljucili su se i karikaturisti svojim recitim (iako cesto bez reci) i duhovitim delima, razumljivim na svim jezicima sveta. Kao i u mnogim drugim situacijama "svoju duhovitost stavili su u sluzbu borbe zivota i smeha protiv smrti, za mir protiv apokalipse"

Priroda karikature je da brzo reaguje na dogadjaje i da ih na duhovit nacin komentarise, zato ni ovog puta nije bilo razloga za oklevanje. Prvi su reagovali beogradski umetnici karikature Jugoslav Vlahovic i Nikola Otas, predlazuci da se krene u antiratnu akciju kroz medije. Ali, koje? Bez mnogo razmisljanja, odlucili su se za Internet, znajuci da je Jugoslavija jos odranije prva medju istocnoevropskim zemljama po broju prikljucaka na ovoj mrezi. Steta bi bila, zakljucili su, taj potencijal ne iskoristiti.

Jugoslav Vlahovic, dvostruki dobitnik medjunarodne nagrade za antiratne karikature, napravio je znak koji je u osnovi sadrzao prepoznatljivi simbol juoslovenskog otpora - metu, obogacenu cuvenom Munkovom grafikom "Krik", tako da se nametnuo i sam karakteristican naziv ove antiratne akcije kroz najrasprostranjeniju umetnost - "Krik karikature". Dragan Peric je glavni operater za nastup na Internet mrezi, a Milenko Mihajlovic napisao je zanimljiv tekst za sajt. Dobijena je izuzetno zanimljiva prezentacija.

Ova akcija beogradskih umetnika karikature, clanova Udruzenja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije i drugih, veoma brzo prerasla je u svojevrstan antiratni pokret karikaturista.

Vec prvog dana, 3. aprila, sajt je imao dve stotine posetilaca, treceg dana vise od hiljadu, posle dve nedelje oko pet hiljada, a sada vec vise od deset hiljada poseta iz celog sveta.

Posete sajtu ne ostaju nezapazene. Mnogi "usput" ispisu i poruke podrske i ohrabrenja, ili "ponudu" obogate svojom karikaturom.

- Od karikaturista sirom sveta ocekujemo da nam salju svoje radove, a od ostalih posetilaca sajta da se na duhovit nacin upoznaju sa onim sto se desava na ovim nasim prostorima, da preko nasih umetnickih dozivljaja osete kako se mi sa ove strane, zapravo, osecamo i kako komentarisemo to sto nam se desava - kaze Jugoslav Vlahovic.

Odziv karikaturista je veliki, tako da se ovaj sajt na Internetu svakodnevno menja, jer se unose nove karikature; stare se povlace, ali se one i dalje mogu pregledati otvaranjem elektronske arhive. Do sada je oko devedeset autora, od kojih i dvadesetak iz inostranstva, prezentovalo 350 izabranih radova.

Jugoslovenska karikatura ima veliki ugled u svetu, pa se pazi da i ova prezentacija bude na potrebnom nivou.

- Bez lazne skromnosti, smatramo da je ova akcija izuzetno vazna, jer je ovaj rat, prema oceni raznih analiticara sirom sveta, u medijskom smislu, previse oslonjen na emocije, a ne na cinjenice i razum. Zato ovo i radimo u nadi da ce svet osetiti i nase emocije - dodatno objasnjava Vlahovic.

Najuspesnije karikature iz ove akcije na Internetu, poslednjeg dana aprila, predstavljene su i "uzivo" Beogradjanima, u Galeriji "Suluj" na Terazijama 26. "U reprezentativnom i duhovito osmisljenom katalogu za ovu izlozbu Miroslav A. Music pise: "Karikature nose notu humanosti, reskim humorom osudjuju i opominju. Mir i sloboda su nase teznje, porucuju umetnici karikature. U obracanju su direktni i jasni. Vecina se opredelila za cistu liniju, redukovan crtez i jednostavnost, zeleci i time da budu sto razumljiviji u prenosenju antiratnih poruka, dok ima i onih ciji je likovni jezik bogatiji. Opominju i osudjuju one koji su se opredelili za razaranja i smrt. To cine na sebi svojstven nacin i kao ljudi i kao stvaraoci. U tome ih treba podrzati."

Akcija se nastavlja, novi radovi, pogotovo iz inostranstva, tek pristizu, tako da je moguca i nova "Krik" izlozba.

Jugoslovenski karikaturisti nastupaju i mimo ovog sajta. Posebno aktivni su Valjevci. Tako, recimo, njihov sugradjanin Dusan Arsenic, karikaturista svetskog glasa, svakodnevno vodi svoj medijski rat protiv agresora. Marketinska agencija "Valjevac" njegove radove plasira na stranice najposecenijih Internet prezentacija u svetu. Karikatura ima i na sajtu Vlade Srbije...

Svetski dan slobode stampe, 3. maj, redakcija "Osisanog jeza" obelezila je medjunarodnom izlozbom karikatura "Moj pogled na svet". Pedesetak domacih i stranih autora, u zdanju Studentskog kulturnog centra, izlozilo je vise od dve stotine karikatura. Konkurs za ovu izlozbu otvoren je i trajace sve do kraja rata. A kad se sve zavrsi, najbolji rad bice nagradjen - parcetom nevidljivog aviona F 117-a.

Uz karikaturu, redakcija "Osisanog jeza" u Gutenbergovu galaksiju lansirala je i apel - svojevrsnu antiratnu poruku koju su potpisali mnogi domaci i strani novinari, a u kojoj se, izmedju ostalog, kaze: "I kao sto su nas bombe oslobodile od raznih iluzija, tako smo sigurni da postoji nacin da se oslobodite i vi koji danas sejete i bombe i iluzije. Iskreno bismo zeleli da do vaseg oslobadjanja ne dodje na nas, balkanski nacin. Zelimo vam da svoju katarzu dozivite onako - svetski. Uostalom, i Gutenberg je samo kolega koji je prvi izmakao cenzuri. Vama zelimo da se dokopate Gutenbergove galaksije. Ne bojte se. Sloboda ne boli."

JOVAN JANjIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.