2523, maj 5 1999

GENERAL-PUKOVNIK LEONID IVASOV O AGRESIJI NA JUGOSLAVIJU I SAD

HITLEROVIM PUTEM

Glavni vojni diplomata Rusije, nacelnik Glavne uprave Ministarstva odbrane za medjunarodnu vojnu saradnju, tvrdi da Sjedinjene Drzave, kao svojevremeno Treci rajh, teze da uspostave svetsku dominaciju, polazeci od prava koje ima daje cistota anglosaksonske rase! Sta se krije iza teze o pravu na bogougodan zivot zlatne milijarde covecanstva? (Od dopisnika NIN-a u Moskvi)

Objavljujuci sledeci tekst - izvode iz razgovora naseg moskovskog dopisnika sa generalom Ivasovom - najavljujemo opsirni intervju koji cemo doneti u iducem broju. Ovaj sazeti pregled ocena iz analitickog prikaza pozadine balkanske krize, posebne uloge SAD, otkriva da se uopste ne radi om zastiti demokratskih nacela i sprecavanju humanitarne katastrofe, vec da su i Srbi i Albanci samo moneta za potkusurivanje u velikoj americkoj igri.)

Uzroci balkanske krize i agresije na suverenu Jugoslaviju leze mnogo dublje nego sto to pokusavaju da nam nametnu predstavnici NATO-a.

Naime, gotovo od samog svog nastanka, SAD su postavile cilj - da budu gospodari sveta...

Pre vise od sto godina, jedan Amerikanac je proklamovao da je anglosaksonskoj rasi Bogom dato da pridobija, potcinjava i asimilira ostale narode, sve dok celo covecanstvo ne postane - anglosaksonsko.

Zar to nije bio i Hitlerov san?

Pojava Sovjetskog Saveza na svetskoj sceni i stvaranje nove ravnoteze u svetu nije dopustalo ostvarenje te ideje.

Raspadom djSR, SAD su dobile djansu da postanu svetski lider i one suredjile da je iskoriste do kraja.

SSSR pokvario racun

Ali, ipak ima jedno ali: posle Drugog svetskog rata, covecanstvo je, da bi se zastitilo od nove svetske kataklizme, od opasnosti izbijanja i treceg svetskog rata, stvorilo sistem medjunarodnog prava (general Ivasov kaze: medjunarodnih zakona), olicen u Organizaciji ujedinjenih nacija, da bi efikasno dejstvovalo u slucajevima regionalnih i medjudrzavnih konflikata, da bi se sprecila njihova eskalacija.

U tim uslovima, naravno, nije bilo moguco uspostavljati dominaciju nad svetom. Postojeci sistem medjunarodnih odnosa i prava javlja se kao smetnja. Znaci, tu prepreku je trebalo ukloniti.

Tu treba traziti dublje uzroke kosovskog konflikta - u planu SAD da sruse postojeci sistem i pokazu svetu da su Ujedinjene nacije, kao i druge medjunarodne i evropske strukture - neefikasne, to jest da niko, osim njih, Amerikanaca, ne moze (uspesno) da resava probleme na svetskoj sceni, pa makar bili u pitanju i tako mali konflikti kakav je, u stvari, bio kosovski.

Stvorena je tehnologija rusenja medjunarodnog pravnog sistema, temelja na kojima je svet pocivao posle Drugog svetskog rata: prvo - izabrani konflikt se podgreva, na sve nacine se doprinosi njegovom sirenju; drugo - stvara se situacija u kojoj se medjunarodne institucije pokazuju neefikasnima; trece - trazi se formula koja ce potresti Evropu i svet. Kosovski eksperiment

Sve je to primenjeno na Kosovu, a formula koja ce pridobiti svet za intervenciju glasi - humanitarna katastrofa. I svetu i narodima Jugoslavije se namece fama da je jedini izlaz u tome da NATO mora da preuzme glavnu ulogu, s ciljem da se ukloni glavno zlo - predsednik Slobodan Milosevic. Iza toga stoji nema poruka da ce potom odmah zavladati mir i svima ce opet biti lepo, ukljucujuci srpski narod.

Daleko od toga, mesutim, da su ti ciljevi motivisani ideologijom demokratije i ljudskih prava. Sustina je u njihovoj materijalnoj sferi.

Jos do agresije, evropski evro je fakticki ugrozio americki dolar. Sta je agresija, pored nevidjenih razaranja u posleratnim decenijama i istinske humanitarne katastrofe, ne samo za stanovnistvo Kosova, jos donela? Zapretila je ekoloskom katastrofom, ne samo Jugoslaviji, vec celoj Evropi, a to znaci da ce Evropa morati da se snabdeva izvan svog prostora, u prvom redu u Americi. To jest, dolar ponovo postaje neprikosnovena valuta.

Tu dolazimo do prava na bogougodan zivot zlatne milijarde covecanstva, zemalja sa najvisim zivotnim standardom, koje ne zele da rizikuju da zive losije nego sada i cije vlade o tome i te kako vode racuna.

Podatak da pet odsto svetskog stanovnistva trosi oko 40 procenata resursa Zemlje, govori dovoljno tome u prilog.

Strategija se sastoji u tome da se svi ostali prisile da se mire sa zivotom na nizem nivou, sve do toga da se u raznim delovima planete odrzava zivotna ivici gladi. Zasto? Da bi SAD, to jest ta zlatna milijarda zivela u izobilju. U tome je tajna zasto je Evropa tako pokorno prihvatila americko liderstvo.

To je pravi razlog zasto su bombardovani petrohemijski zavodi i fabrike koje u proizvodnji koriste hemijske sirovine. Velika americka igra

Naravno, i Rusija je kamen spoticanja u ostvarenju americke ideje i svetskoj dominaciji.

Naime, Rusija je, posle raspada Sovjetskog Saveza, kao protivtezu sve dominantnijem nametanju SAD, predlozila Evropi, celoj Evropi, novu politiku, casnu politiku - to jest novi sistem kolektivne bezbednosti - s ciljem da se umanji opasnost od NATO-a i njegovog sirenja. I to je biojedan od razloga izazivanja rata, jer su, pod uticajem Rusije, neke zemlje, i unutar same alijanse, pocele da se priklanjaju toj viziji nove Evrope.

Na kraju razgovora, general Ivasov zakljucuje:

- Cak i kada bi predsednik Milodjevic i jugoslovenska vlada predlozili najkonstruktivniju i najhumaniju varijantu resenja kosovske krize, koja je, ponavljam, izazvana spolja, svejedno bi rukovodstvo NATO-a, sa SAD na celu, pocelo svoju operaciju. Jer, u pitanju je strategija ciji je cilj vladanje svetom. U tom njihovom eksperimentu, kao i u slucaju Iraka, potcinjavanje Jugoslavije je samo epizoda.

Bez obzira na velike reci, i Srbi i Albanci su samo moneta za potkusurivanje u velikoj americkoj igri.

Vidite, svima je ocigledno da je humanitarna katastrofa pocela sa pocetkom bombardovanja. I rasla sa sirenjem te bezumne akcije, ali to ne zaustavlja SAD i NATO, oni nastavljaju da jacaju udare. Zato sto postoji krajnji cilj, zbog kojeg se i vodi ovaj veliki prljavi rat.

Da vam kazem na kraju i svoje privatno misljenje. Evropa i svet bi trebalo da budu zahvalni Srbima. Jer, njihov otpor agresiji je ne samo borba za svoj i opstanak svoje zemlje, oni se bore i za ocuvanje postojeceg sistema medjunarodnog prava i odnosa medju drzavama i narodima. Jer, agresija na Jugoslaviju je i agresija na taj sistem, zahvaljujuci kojem smo pet decenija ziveli u miru.

BRANKO STOSIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.