2523, maj 5 1999

JUNACI NASEG DOBA

AKADEMSKI LAZOV

Portparol NATO-a Dzejmi Sej tvrdi da Alijansa primenjuje silu samo kad je u cosku

Tehnologija nije savrsena i nikada nece ni biti, futuristicki je izjavio portparol NATO pakta Dzejmi Sej (ili Si-Jamie Shea - ne stojimo najbolje s engleskim) u preciznom objasnjenju kako je Surdulica tehnickom greskom sravnjena sa zemljom. I praksa je obistinila Sejove prorocke reci. Usled fatalne nesavrsenosti tehnologije, u seriji gresaka, ukupno jedanaest raketa palo je na surdulicku sirotinju. Sej: "Precizno oruzje nije bilo navedeno na namenjenu metu". Gotovo!

Nadovezao se, na Seja, i glavnokomandujuci NATO pakta za Evropu Vesli Klark:

- Posto radimo za stvar mira, toga ce narednih dana biti sve vise i vise!

Kolateralna steta nije namerna, Srbi lazu:

- Tacno je - veli Jamie Shea -da je americki pilot pogodio grupu albanskih izbeglica na putu Djakovica - Prizren, sasvim tacno, dvaput je gadjao, ima poginulih, dece, zena i staraca, ali je tesko doci do istine! Jedan traktor licio je na tenk!

Lepo zacesljan, tom prilikom je demonstrirao odlucnost pred novinarima:

- Verujem da cemo vremenom biti u stanju da ustanovimo istinu, ali to moze da potraje. Necemo dozvoliti da nas sporedne stvari skrenu sa glavnog toka!

Onda je, sledeci glavni tok, putnicki voz naisao na most kod Grdelice i sam je, kaze Dzejmi Sej, naleteo na raketu, zaobisao je prvu, ali je udario drugu! Raketa se na mostu nasla slucajno...

- Izvinjavamo se - rekao je Sej.

I autobus pun putnika odleteo je u vazduh. U pogresno vreme bio je na pogresnom mestu, a tehnologija nije savrsena. Narocito kada je autobus na mostu i kada su u njemu putnici. Kolateralna steta: vise od cetrdeset mrtvih...

Toliko kolateralne stete ni Hitler nije nacinio!

Uprkos nesnosnoj konkurenciji, Dzejmi Sej je najugledniji profesionalni lazov NATO pakta. U odnosu na njegov nivo, ostali civilni i vojni lazovi NATO-a jedva da su prosli analfabetski tecaj. Medlin Olbrajt, uzmimo samo nju, prema njemu je Crvenkapica!

Sej laze akademski: doktorirao je na Oksfordu.

Ima cetrdeset pet godina, akcenat juznog Londona, voli pivo. Seksualni zivot mu je obavijen velom tajne, ali se dosta prazni na brifinzima.

Stab NATO-a je u industrijskoj zoni Brisela i portparol Jamie Shea novinarima najcesce stavlja na raspolaganje jedan hodnik, dva stola za bankete, telefon za dve osobe i jedan TV monitor ispred kojeg mogu da se rasporede izvestaci iz trideset i osam zemalja. Kantina se zatvara u sest popodne, nema vode za pice, ko je gladan, moze da ponese sendvic... Stedljivi portparol, medjutim, posle Uskrsa dozvolio je cinovnicika Alijanse da povedu decu na konferenciju za stampu. Deca su gledala, cutala i ucila da lazu...

Brifing za novinare predstavnika najmocnije sile u istoriji sveta izgleda ovako: najpre pridika o demokratiji, zatim uceno upucivanje na Dzordza Orvela, par knjizevnih citata pride, i, kao poslastica za kraj, par igara recima.

Novinari Si-eN-eNa uvek su ocarani, ni Havijer Solana nije ravnodusan, ne krije topao pogled, cvikeri mu se smese!

Jamie Shea dosad je bio u sluzbi trojice generalnih sekretara NATO pakta. Bio je uz Manfreda Vernera kada je Manfred odobrio vazdusne udare u Bosni. Dzejmi je s pravom i to upisao sebi u muskost. Kad je Verner umro, postao je predstavnik za stampu njegovog naslednika Vilija Klasa. I Belgijancu je ponizno sluzio, sve dok Klas nije podneo ostavku zbog primanja mita. Taj slucaj sarmantni Sej izbrisao je iz svoje biografije, zlu ne trebalo. Ponovo je zablistao sa Solanom, jer Solana, ako i prima mito, to ne cini javno, ai gleda ga toplo!

Sej voli da ga oslovljavaju imenom. Napuci usne i kaze:

- Zovite me kratko Dzejmi!

Ukratko, Dzejmi se o situaciji na Balkanu informise uglavnom od siptarskih terorista koji su mu simpaticni, kojima drzi palceve i smislja metafore:

- Kao Feniks koji se uzdize iz pepela, OVK je jos u stanju da preuzme niz napada unutar Kosova!

Ravnoteze radi, diplomatski nijansirano, iskazuje i razumevanje za Srbe:

- Tu je, takodje, i aspekt neugodnosti koje NATO prouzrokuje civilima. Ali je izjavljujem da nasa namera nije da ucinimo Srbima zivot tezim nego sto jeste. Samo cemo ih bombardovati, radi kredibiliteta Alijanse!

Iako doktor sa Oksforda, ni Dzejmi ne moze da zna bas sve:

- Koliko cemo sile morati da upotrebimo, jednostavno ne mozemo da predvidimo. Uvek se nadamo da ce to biti minimum, zato sto nas savez demokratskih snaga nerado koristi silu, osim ako nije sateran u cosak!

Ako je, pak, sateran u cosak, ostaje mu, kao spasonosna mogucnost, kolateralna steta.

Gotovo. Steta!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.