2524, maj 13 1999

HRONIKA

CETVRTAK, 6. MAJ

U napadu na kasarnu "Majevica" u novosadskom naselju Detelinara sa dva projektila pogodjeni su stambeni objekti.

Ministri inostranih poslova sedam najrazvijenijih zemlja i Rusije (G8) saglasili su se u Bonu o principima kojima ce se rukovoditi u daljim politickim naporima za okoncanje rata na Kosovu. Usvojenim principima se zahteva: brza obustava nasilja na Kosovu koja se moze medjunarodno proveriti, povlacenje svih vojnih i paravojnih snaga sa Kosova, medjunarodno bezbednosno i civilno prisustvo na Kosovu uz mandat UN koje bi omogucilo bezbedni povratak izbeglica i proteranih i pregovori o ostvarivanju autonomnog statusa za Kosovo uz ocuvanje teritorijalnog integriteta SRJ.

Americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt izjavila je u Bonu da americke i NATO trupe moraju biti srz medjunarodnog bezbednosnog prisustva na Kosovu.

Evropska unija je zavrsila planove o poostravanju sankcija prema SRJ zbog krize na Kosovu, i oni ce biti primenjeni kroz nekoliko dana, saznaje agencija Rojters u evropskim diplomatskim krugovima.

Clanovi tri francuske pop-grupe, koje su nedavno svirale na protestnom koncertu u Beogradu, uhapseni su u sredu uvece u Parizu jer su lepili plakate sa simbolom mete i anti-NATO parolama, saopstila je beogradska organizacija "Mjuzik for pis", koja je organizovala gostovanje francuskih muzicara u Beogradu.

Petak, 7. maj

Najmanje 12 osoba poginulo, a oko 50 je povredjeno u Nisu u napadu aviona NATO-a na ulice oko gradske pijace i prostor oko sedista Instituta za patologiju Univerzitetskog klinickog centra.

Vise gradova u Srbiji i Crnoj Gori ostalo je bez elektricne energije. Studio B je javio da je NATO specijalnim sredstvima dejstvovao na termoelektranu Obrenovac.

Generalni sekretar UN Kofi Anan upoznao je Savet bezbednosti UN sa odlukom da bivseg premijera svedske Karla Bilta i sefa slovacke diplomatije Eduarda Kukana imenuje izaslanicima UN za Balkan.

Portparol separatisticke OVK Bilal Serifi odbacio je danas principe za resenje kosovske krize koje je u Bonu usvojila Grupa osam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije.

Kina je zatrazila da Jugoslavija bude ukljucena u proces resavanja krize i izrazila sumnju u dogovor G-8 o "medjunarodnom civilnom i bezbednosnom prisustvu" na Kosovu.

Generalni sekretar Crvenog krsta Jugoslavije Rade Dubajic izjavio je da na Kosovu ima vise od 100 000, u Srbiji bez Kosova oko 30 000, a u Crnoj Gori oko 70 000 raseljenih lica.

Kipar ce, i pored protivljenja parlamenta, slediti naftni embargo EU protiv SRJ, rekao je predsednik Kipra Glafkos Kleridis.

Na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Budimpesti usvojena je Deklaracija o kosovskoj krizi, saopstio je Komitet SE. U Deklaraciji se navodi da su "osnovna ljudska prava i slobode grubo prekrsen sukobom oko Kosova" i izrazava "duboka zabrinutost zbog tragicnih dogadjaja koji su izazvali veliku patnju stotina hiljada civila".

Zvanicni predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Vladimir Rahmanjin izrazio je "dukobo zaljenje" zbog odluke jugoslovenskih vlasti da oduzmu akreditaciju dopisniku ruske televizijske kompanije NTV iz Beograda Vjaceslavu Grunskom.

Atinski advokat Aleksandros Likurezos podneo je Haskom tribunalu prijavu protiv politickog i vojnog rukovodstva NATO zbog "ratnih zlocina" pocinjenih tokom napada na SRJ od 24. marta do 1. maja 1999. godine.

Subota, 8. maj

Avioni NATO-a su u 45. noci napada na SRJ bombardovali ambasadu Kine na Novom Beogradu, hotel "Jugoslavija", Savezni MUP, Savezno ministarstvo odbrane i Generalstab Vojske Jugoslavije. Cetiri osobe su poginule, a pet je tesko povredjeno u bombardovanju ambasade Kine u Beogradu. Medju ranjenima je i kineski vojni atase. U ambasadi se u trenutku napada nalazilo oko 30 ljudi. U napadu na ambasadu Kine poginuli su dopisnica kineske agencije Sinhua, kao i dopisnik pekinskog dnevnika "Guangming" Ksu Ksinhu i njegova supruga. Jedno lice je poginulo u bombardovanju hotela "Jugoslavija".

Komanda NATO-a za Evropu saopstila je da "NATO nije namerno ciljao zgradu kineske ambasade u Beogradu i da zali zbog svake stete nanete ambasadi ili povreda kineskog diplomatskog osoblja".

Savet bezbednosti UN izrazio je na vanrednoj sednici sazvanoj na zahtev Pekinga, izrazio je zaprepascenje zbog bombardovanja ambasade Kine u SRJ.

Napad na ambasadu Kine u Beogradu predstavlja "ratni zlocin", koji treba kazniti, izjavio je kineski ambasador pri UN Cin Huasun i pozvao na momentalnu obustavu napada NATO-a na SRJ.

Nekoliko Kragujevcana je lakse poredjeno u napadu avijacije NATO-a na kasarnu "Vojvoda Putnik" u centru grada.

Saobracaj na autoputu Beograd-Nis prekinut je iz pravca Beograda, zbog napada NATO-a na most na Velikoj Moravi.

U Beograd je doputovao nekadasnji izaslanik UN za bivsu SFRJ Jasusi Akasi. Japanski list "Nihon keizai" naveo je da on treba da razgovara sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem.

U Pristini je saopsteno da je u petak kod Lipljana pronadjeno telo Fehmija Aganija, bliskog saradnika lidera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove. U zvanicnom saopstenju jugoslovenskih organa se kaze da je Agani bio zrtva teroristicke organizacije tzv. Oslobodilacke vojske Kosova.

Americki dnevnik "Njujork tajms" objavio je navodni plan predsednika Crne Gore Mila Djukanovica i lidera Demokratske stranke Zorana Djindjica za politicku buducnost SRJ posle rata, u kojem oni izrazavaju privrzenost integraciji SRJ u Evropu. Potpredsednik crnogorske vlade Novak Kilibarda je izjavio da ne veruje da postoji "plan o Jugoslaviji posle rata".

Srpska demokratska stranka Republike Srpske saopstila je da ne odstupa od odluke o moratorijumu na ucesce predstavnika RS u zajednickim organima BiH.

Nedelja, 9. maj

Avijacija NATO-a bombardovala je okolinu Djakovice sa 20, uglavnom kasetnih projektila. U tom periodu gadjan je i ceo pojas na jugoslovensko-albanskoj granici.

Radio Jugoslavija je saopstio da su u bombardovanjima avijacije NATO tokom prethodnog dana i noci potpuno unistena dva predajnicka sistema tog radija.

Greska Americke obavestajne sluzbe, koja je prosla neprimecena u kasnijim proverama, dovela je do bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, izjavio je jedan americki zvanicnik koji je zeleo da ostane anoniman. Prema njegovim recima, prava meta avijacije NATO-a bila je Savezna direkcija za promet robe posebne namene, i nju je za metu odabrala CIA.

Britanski "Sandej" pise da je napad na kinesku ambasadu u Beogradu izveden najsavrsenijim americkim bombarderima B-2 "spirit", koji su poleteli iz vazduhoplovne baze Vajtman u Misuriju. Avioni su izbacili tri laserski vodjene bombe na ambasadu sa visine vece od 5 000 metara. List navodi da se "zgrada kineske ambasade u Beogradu nalazila na listi prioritetnih meta vazdusnih udara, medjutim, nije jasno kako je dospela na taj spisak".

Demonstracije protiv SAD i clanica NATO-a zbog napada na kinesku ambasadu u Beogradu traju u Kini bez prekida vec drugu noc. Uz slike poginulih novinara, kroz Peking je proneto mnogo venaca namenjenih zrtvama bombardovanja ambasade u Beogradu. Kineske vlasti su saopstile da podrzavaju proteste sirom zemlje zbog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, ali su pozvale gradjane na uzdrzanost.

Ambasador SAD u Kini Dzejms Saser rekao je da su osoblje americke diplomatske misije u Kini i clanovi njegove porodice "taoci" i da je ambasada "pod opsadom". "Ambasada je pod opsadom... Nema sumnje da smo taoci... u ambasadi. Moja porodica je talac u rezidenciji", rekao je Saser preko telefona americkoj televizijskoj stanici CBS.

Demonstranti u Pekingu napali su i diplomatsko predstavnistvo Albanije u Kini. Neki demonstranti su preskocili ogradu albanske ambasade, bacali kamenje i razbili prozore, napravivsi manju stetu.

Predstavnik ambasade Toni Beci izjavio je da je albanska diplomatska misija dobijala pretece telefonske poruke u vezi sa ulogom Albanije u napadima NATO-a na SR Jugoslaviju.

Predsednik Juzne Afrike Nelson Mandela je bezrezervno osudio napad avijacije NATO-a na kinesku ambasadu u Beogradu. "NATO nema pravo da izvodi napade koje izvodi, posebno zato sto nije dobio ovlascenje UN", rekao je Mandela.

Vise od 5 000 ljudi okupilo se u centru Skoplja na demonstracijama protiv NATO-a. Demonstranti su nosili transparente sa sloganima, poput "NATO nacisticke ubice", kao i jugoslovenske i makedonske zastave. Taj skup, koji je zavrsen bez ikakvih incidenata, predstavlja prve vece demonstracije protiv NATO-a u Skoplju posle dve nedelje.

Madjarski premijer Viktor Orban ostro je kritikovao ucesnike danasnjih mirovnih demonstracija koje je organizovao Pokret za mir Balkana. On je na madjarskoj drzavnoj televiziji MTV1 rekao da "vecina onih koji su danas trazili mir" nisu ranije podizali glas za mir vec su bili pristalice Varsavskog ugovora.

Zagrebacki antifasisti, koji su na Trgu hrvatskih velikana, po deveti put na Dan pobede trazili da se tom trgu vrati ime zrtava fasizma rasterani su suzavcem. Oko pet stotina desnicara i profasista protestovali su protiv isto tolikog broja antifasista, skandirali bivsem komandantu ustaskog logora u Jasenovcu Dinku Sakicu, vikali antifasistima da su "banda crvena", bacali na njih trula jaja i suzavac.

Romano Prodi, novi predsednik Evropske komisije, izjavio je da bi Evropa trebalo da ima svoju vojsku. Komisija mora da osmisli zajednicku politiku evropskih zemalja u oblastima kao sto su trgovina, pravosudje i spoljna politika, a zajednicka strategija odbrane je prirodni nastavak tih oblasti, izjavio je Prodi u intervjuu za BBC.

Ponedeljak, 10. maj

NATO je ponovo bombardovao severozapadni deo Nisa. Beogradjani i Kragujevcani proveli su noc bez uzbune, prvi put od pocetka kampanje NATO protiv SRJ.

NATO odustaje od planova o prinudnom sprovodjenju naftnog embarga protiv SRJ, insistirajuci umesto toga na dobrovoljnom dogovoru o obustavi isporuka nafte i derivata, pise "Fajnensel tajms".

Britanski ministar odbrane Dzordz Robertson procenio je u tekstu za "Dejli telegraf" da predsednik SRJ Slobodan Milosevic sada traga za diplomatskim resenjem krize, upozorivsi da NATO nije spreman na kompromis o uslovima za prekid bombardovanja.

Specijalni izaslanik UN za Balkan Karl Bilt izjavio je posle susreta sa francuskim predsednikom Zakom Sirakom, da treba pojacati dijalog sa Rusijom o kosovskoj krizi i "razviti principe" koje je u cetvrtak usvojila G8.

Utorak, 11. maj

Najmanje tri osobe su poginule, a 18 je ranjeno u napadima NATO-a na gradove i mesta u Srbiji. U bombardovanju sela Staro Gacko, oko 20 kilometara jugozapadno od Pristine, poginule su tri osobe, ukljucujuci jednu cetvorogodisnju devojcicu.

U napadu NATO-a na Nis ranjeno je pet osoba, ukljucujuci potpredsednika SPS-a Dusana Matkovica, koji je sa delegacijom te partije obilazio ranije pogodjene objekte.

SAD su odbacile kineski zahtev da NATO prekine bombardovanje SRJ pre bilo kakve rezolucije Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

NATO ce intenzivirati bombardovanje SRJ dok ne bude imao jasne dokaze da se srpske snage povlace sa Kosova, izjavio je britanski ministar odbrane Dzordz Robertson.

Na Konferenciji o razoruzanju u Zenevi, Kina i Rusija zajednicki su osudile bombardovanje SRJ i plan SAD da razviju novi raketni nuklearni sistem.

UNHCR je saopstio da u Makedoniji ima 238 800 kosovskih izbeglica i nema dovoljno novca za izdrzavanje izbeglickih kampova u toj zemlji.

Indija je izrazila zabrinutost zbog ucestalih civilnih zrtava u vazdusnim napadima NATO-a na SRJ, saopstivsi da to "samo potvrdjuje da su osnovi pristupa NATO-a pogresni".

Uprkos najnovijoj proceni da troskovi za obnovu Kosova tokom tri godine mogu da dostignu tri i po milijarde dolara, ministri finansija EU ocenjuju da ce rat u SRJ ograniceno uticati na njihove privrede.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic i sef Demokratske stranke Zoran Djindjic razgovarali su u Bonu sa kancelarom Gerhardom Srederom.

NATO planira otvaranje dva nova fronta u bombardovanju SRJ - nalete iz Turske i Madjarske, pise "Njujork tajms", pozivajuci se na izvore iz NATO.

Savetnik predsednika SAD Bendzamin Barber izjavio je belgijskom "Soaru" da strategija vazdusnih udara NATO-a "ne vodi nicemu" i da je samo "unistila opoziciju", ubijala civile i okrenula trece zemlje protiv SAD.

Sreda, 12. maj

Avijacija NATO-a nastavila je i 49.noci od pocetka agresije napade na vise gradova i objekata u Srbiji. Dvoje ljudi je poginulo a dvoje ranjeno u sinocnom napadu NATO avijacije na most u centru Vladicinog Hana, na jugu Srbije.

Avioni NATO-a nastavili su intenzivne napade na ciljeve u siroj okolini Pristine. Ponovo je napadnuto podrucje Paracina. Avioni zapadne alijanse gadjali su i nadvoznjak kod mesta Horgos koji premoscuje medjunarodnu prugu Subotica-Segedin. U trenutku napada na nadvoznjaku, koji se nalazi na samo tri kilometra od madjarske granice, nije bilo vozila.

Nemacki kancelar Gerhard Sreder stigao je u jednodnevnu posetu Pekingu u pokusaju da ubedi rukovodstvo Kine da ne sprecava politicko resenje kosovske krize, saopstili su zvanicni nemacki izvori.

Sekretar odbrane Vilijam Koen rekao je u Kongresu da je svaki mirovni plan koji ukljucuje delimicno povlacenje srpskih snaga sa Kosova neprihvatljiv jer "predstavlja potpunu pobedu" Milosevica. Koen je rekao i da bi Kina trebalo da prihvati izvinjenje americkog predsednika Bila Klintona i da "odgovori na njegove telefonske pozive".

Ibrahim Rugova je, u emisiji italijanske televizije RAI1, izrazio strahovanje da je najava jugoslovenskih vlasti da je pocelo povlacenje snaga bezbednosti sa Kosova samo "igra Beograda".

Vlada u Ankari je dala punomocje turskom Generalstabu da odluci o dozvoli da NATO snage koriste vazduhoplovne baze.

Iz Vojnog suda u Beogradu pusten je nemacki novinar Pit Snicler, koga su jugoslovenske vojne vlasti optuzile za spijunazu. Snicler je napustio sud u pratnji ambasadora Japana u Beogradu Naoaki Ovade, cija zemlja zastupa interese Nemacke u SRJ.

Medjunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voc osudila je NATO zato sto u napadima na SR Jugoslaviju upotrebljava kasetne bombe i zatrazila od zapadne vojne alijanse da odmah prestane da koristi to oruzje.

Ceski predsednik Vaclav Havel izjavio je da kraj rata u SR Jugoslaviji "vise nije pitanje nedelja nego samo dana", javio je ceski radio. Havel se u toj proceni pozvao i na svoj telefonski razgovor sa americkim drzavnim sekretarom Medlin Olbrajt. TAJNA STRANA RATA Elektronski spijuni

Na bombardovanje kineske ambasade u Beogradu poslat je avion B-2, najskuplji i najsavremeniji primerak agresorske ratne tehnike, sa satelitski vodjenim bombama. Koordinate cilja ukucane su u bombe jos u Americi, a avion je leteo neprekidno 31 sat na misiji. Bilo je potrebno preduzeti tako kompleksnu operaciju da ne bude promasaja, bez obzira na vremenske ili druge uslove koji bi mogli naterati pilota bilo kog drugog tipa aviona da odustane. Let aviona B-2 je suvise skup (potrebno je 176 sati odrzavanja po jednom satu leta) da bi se radilo o obavestajnoj gresci zbog zastarelih mapa Beograda.

Naime, Jugoslavija je od pocetka agresije izlozena intenzivnoj elektronskoj spijunazi iz vazduha. To je najefikasniji nacin za prikupljanje informacija u uslovima kada su tradicionalni obavestajci, diplomate i razni "humanitarci", napustili zemlju.

Suocen sa sve jacim zahtevom da zbog pogresnih vojnickih poteza podnese ostavku general Vesli Klark, dovlacenjem novih spijunskih aviona u juznu Evropu pokusava da se dokopa pravih informacija: trenutno se preko 120 aviona i bespilotnih letelica za elektronsko izvidjanje i ometanje koristi se u bezocnom ratu protiv Jugoslavije.

Neprijatelja najvise zanimaju informacije vojne prirode. Agresor pokusava da prati emisije osmatrackih radara u sistemu vazdusnog osmatranja, javljanja i navodjenja, kao i osmatrackih i nisanskih radara raketnih i artiljerijskih sistema protivvazdusne odbrane. Pokusava se i pracenje radio-veza, fiksne telefonije koja se prenosi relejnim vezama, a poslednjih godina i kompletne mobilne telefonije. Brojne razgovore mobilnim telefonima pretrazuju kompjuterski programi po sistemu upotrebe kljucnih reci i generisu zakljucke. Zato bi svako ko koristi takav vid komunikacija morao da, prosto receno, vodi racuna sta govori preko telefona. Narocito treba izbegavati opis ostecenja na objektima, opis lokacija... Sunjala

Ipak, od svih podataka koje mnogi specijalizovani avioni sa ugradjenom elektronskom spijunskom opremom prikupljaju na nasem nebu, najvise im je stalo da otkriju polozaje mobilnih protivavionskih raketa "kub-M". Svake noci ove rakete svojim dejstvom zadaju muke agresorskim avionima, a oficiri NATO-a ih svakoga dana (pod NATO imenom SA-6) pominju na konferencijama za novinare. Iako se radi o generaciji raketa iz sedamdesetih godina koje je Jugoslavija kupila od tadasnjeg Sovjetskog Saveza, vojno-industrijski kompleks Zapada do danas nije uspeo da pronadje efikasno sredstvo odbrane od njih (NIN br 2481).

Za pronalazenje lokacija radara najcesce se upotrebljava mornaricki avion za elektronska dejstva EA-6B "prauler" (na engleskom jeziku znaci "sunjalo"). Princip po kome radi ovaj avion prilicno je jednostavan: svojom elektronskom opremom proizvodi sliku vise aviona na radarskom ekranu protivnika i istovremeno, zbog uverljivosti, emituje u etar lazne, unapred snimljene medjusobne razgovore posada aviona. Ako rezultat takve elektronske iluzije bude ukljucivanje nisanskog radara, varka je uspela i tog trenutka EA-6B lansira protivradarsku raketu. Treba reci da Vojska Jugoslavije dobro poznaje metode upotrebe "sunjala", jer je dragoceno iskustvo u elektronskom nadigravanju stekla PVO Republike Srpske.

Agresorski komandant Vesli Klark smatrao je da mu za "pokrivanje" Jugoslavije tokom nocnih letova smrti nije dovoljna jedna eskadrila aviona EA-6B, vec je naredio da se druga eskadrila, bazirana na turskom aerodromu Indzirlik, koja vodi elektronski rat protiv irackih radara, preusmeri na letove nad Jugoslavijom. Takav potez, vojnicki potpuno posrnulog Klarka, najbolji je dokaz da Protivvazdusna odbrana Vojske Jugoslavije nije pretrpela znacajne gubitke, kako tvrdi NATO propaganda.

Cak i ta propaganda oslanja se na dejstva elektronskog ratovanja. U nekoliko navrata proteklih nedelja agresor je pokusao da emituje televizijski program iz za to specijalizovanih aviona na frekvencijama koje koriste jugoslovenske televizijske stanice. Naravno, program je doziveo potpuni debakl i tesko da neko ko je emisije gledao, moze to nazvati programom.

Za emitovanje lose propagandne televizije NATO agresora na srpskom jeziku zaduzeni su avioni EC-130E, poznatiji pod imenom "komando solo". To je modifikacija transportnog aviona C-130 "herkules" u koji je nakrcana elektronska oprema za emitovanje TV signala, "leteca" reportazna kola. Avioni lete u 193. eskadrili za vodjenje taktickog elektronskog rata americkog ratnog vazduhoplovstva. Eskadrila nema stalni profesionalni sastav, vec je sacinjena od rezervista i jedina je takva jedinica u americkoj vojsci. Eskadrila je podeljena na dve grupe aviona. Jedna je zaduzena za blokiranje postojeceg televizijskog signala napadnute drzave, a iz druge grupe se emituje program. U slucaju agresorskog propagandnog pokusaja u Jugoslaviji, avioni "komando solo" lete nad Bosnom i Madjarskom, odakle program i emituju.

Emisije ni na koji nacin ne reprezentuju tehnoloske mogucnosti sistema: na ekranima se pojavljuju nepokretne slike, a spikeri govore gramaticki nepravilnim srpskim jezikom, sto je dokaz da rezervisti americkog vazduhoplovstva, sasvim prirodno, ne umeju da proizvode televizijski program na srpskom jeziku, ali zato umeju da za takve namene trose novac poreskih obveznika. To je samo jos jedan dokaz da tehnoloski napredna sredstva ne znace nista u rukama nesposobnih i nekompetentnih.

Osim u elektronskom obliku, psiholosko-propagandni rat protiv civilnog stanovnistva Jugoslavije vodi se i lecima. Njih izbacuju bespilotne letelice u cija tesna spremista su smesteni mali stampani pamfleti, opet ispisani gramaticki nepravilno.

Bespilotne letelice, osim u psiholoskim operacijama, imaju zadatak da svojim kamerama prikupe informacije o potencijalnim ciljevima i o ostecenjima posle bombardovanja. Njihove slike direktno se, u realnom vremenu, prenose do komandnog centra. S obzirom na to da agresor izbegava spustanje avionima ispod visine od 5000 metara zbog velike opasnosti od jugoslovenske PVO, bespilotne letelice koristi za detaljno snimanje u zoni operacija. Artiljerijske i raketne jedinice Vojske Jugoslavije do sada su oborile desetine ovakvih spijunskih letelica. Najpoznatija medju njima je Rl-1A "predator" koju je vazduhoplovstvo SAD prvi put upotrebilo u napadu na Republiku Srpsku 1994. godine. "Predator" je opremljen i za snimanje slabih radio-signala, tj. pracenje mobilne telefonije nad odredjenom teritorijom.

Elektronski rat nad Jugoslavijom vodi se daleko od ociju javnosti. U tom ratu agresor za sada ne moze da pripise sebi bilo kakve znacajne uspehe. Uostalom, kao sto, nazalost, vidimo iz nedelje u nedelju, jedine sigurne pogotke zlocinci postizu u prazne zgrade, kao sto je bio slucaj sa zgradama Generalstaba i Ministarstva za odbranu. Obavestajna priprema za ta dejstva, kao i za udar na kinesku ambasadu, obavljena je mnogo pre nego sto je zapocela agresija na Jugoslaviju.

Preciznost udara na drzavne zgrade obezbedili su strani obavestajci koji su u nekom trenutku u te zgrade ulazili. Prilika za to bilo je dovoljno. Prvo su oficiri UNPROFOR-a, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti, boravili u jedinicama Vojske Jugoslavije. Zatim su, prema Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoruzanja, vecinu jedinica obisle ekipe razlicitih zemalja za kontrolu naoruzanja. Oni su mogli, prostim pritiscima na dugme svojih GPS uredjaja da odrede koordinate svih prostorija u koje su krocili. Zato su pogoci vodjenih projektila po iseljenim vojnim zgradama tako precizni.

Sto se tice mobilnih protivavionskih raketa "kub-M", slucaj je malo tezi: koliko god novih aviona za elektronsko spijuniranje general Klark dovuce u sukob, "kubovi" tuku po njima svake noci, kao sto to NATO i sam svakodnevno priznaje pred novinarima.

ARTUR DEMEK



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.